меню

Отглеждане на домати 13.01.2019

Домати разсад тънки и дълги, какво да правя?

Домати разсад тънки и дълги

Много градинари и производители предпочитат сами да отглеждат разсад от домати, без да разчитат на пазарни търговци, които под добре познат сорт могат да продават това, което е неизвестно. Но не винаги тези действия завършват с успех. В някои случаи, веднага след покълването, издънките не изглеждат най-добре: те са крехки, тънки и бледи. Това се случва най-често поради грешки, направени в самото начало на отглеждане на разсад.

Причини за издърпване на разсад

Издърпването на покълнали домати не е резултат от закупуването на лош сорт или дефектни семена, но в резултат на небрежни или неефективни действия на градинаря. Причината за това е:

 1. Прекалено често сеят семена. Разсадът е слаб и тънък поради твърде много кълнове на единица площ. Поради това има недостиг на земя, храна, поливане.
 2. Лоша светлина. Налице е борба между издънките за слънчева светлина и издънките са привлечени твърде много.
 3. Пълнене на разсад с вода. Поливането на доматите трябва да бъде като изсъхналата земна кома, не по-често от 1 път в 7 дни, в противен случай издънките стават бледи и тънки.
 4. Прехранване с азот. Прекомерното количество тор води до намаляване на качеството на отглежданите разсад.
 5. Разсадът не е навреме. Младите кълнове от домати седят в различни контейнери след появата на 2-3 истински листа. Ако градинарят закъснее с тази процедура или несъзнателно го пренебрегне, той не може да отглежда добри разсад.

Начини за ограничаване на младите растения:

 1. Преди поникването на семената температурата в помещението се поддържа на около 25 градуса, след появата на кълнове се понижава до 17, след 20 дни се повишава леко, за да се стимулира растежа на растенията.
 2. Правилното осветление играе голяма роля в развитието на растенията. През февруари и до края на март доматите трябва да се осветяват за 15-16 часа.
 3. При бране на покълнали разсад се отстраняват седем-лопастни листа, а зелениката се задълбочава до по-голяма дълбочина, като се разпространява земята до корените. Заводът ще изразходва енергия за развитието на ново пространство и образуването на корени. Растежът на частта на короната се суспендира.
 4. Укрепването на растенията и лекото забавяне на бързия растеж ще подпомогнат торенето на азотсъдържащите торове. За хранене вземете 1 супена лъжица. вода или карбамид в 10 литра вода, след това поставете разсад за известно време при температура от 8-10 градуса, когато кълновете започват да стават по-силни и зелени, растенията се връщат в нормален режим на отглеждане.
 5. Капацитетите с кълнове често се обръщат с различни страни към слънцето, което подтиква кълновете да се обърнат към източника на осветление от различни страни и да похарчат сили за това, а не за бърз растеж.
 6. Засаждането се задържа от друго бране, което се прави, когато разсадът се покачи до 15-20 см. Доматът хвърля цялата си сила, за да се възстанови и спира да се разтяга.
 7. Отделянето на семеделните листа на свой ред, растежът на доматите се преустановява, стволът се укрепва.
Внимание!

За да се ограничи растежа на растенията помага по необичаен начин. Когато докоснете листата с ръка, доматите отделят етилен, който спира растежа си.

Правилната разсада нараства

Домати разсад тънки и дълги

В кутии и саксии с почва, приготвена за засаждане, направете канали на разстояние 1,5 - 2 см един от друг. Те се поставят в тях, без слънце семената на доматите, като празнини от 1 см. Поръсена с пръст, поръсена от пистолета с топла вода и изпратени на топло място за 5-7 дни. Веднага щом примките се появят над земята, подслонът се отстранява. Температурата е леко понижена, така че разсадът не се разтяга.

Саблените се гмуркат, когато се появят 2-3 истински листа. Слаби, болни с малки корени се отхвърлят, оставяйки само силни и силни растения. След 1,5-2 седмици се хранят пълния комплексен тор, полива се, когато се изсъхне земната кома. Ако растенията се развиват добре, повторното хранене се извършва за един месец, ако растенията са бледи, те са закърнели, дават повече тор, намаляват препоръчителната доза наполовина. За 2-3 седмици доматите се приготвят за засаждане на постоянно място. Излезте на слънце, започвайки от 30 минути, и намалете нощната температура до 14-16 градуса. В оранжерии и отворени земята разсад се изпращат, когато почвата се затопля до 10-15 градуса.

Възстановяване на разтегнати разсад

Ако кълнове на доматите протегна преди бране в резултат на сгъстяване, да ги запишете чрез прищипване на горната част, малко по-висока от седем листа листа. Стъблото с горната част е поставено във вода, за да образува корените, а долната част е покрита с пластмасова или стъклена чаша. След около седмица ще се появи нов лист на оставащото стъбло. По този начин от 1 растение получават 2.

Внимание!

Посадъчен материал, реанимиран по този начин, ще дойде по-късно от обикновено.

Ако разсадът се опъне след бране, използвайте следните спасителни методи:

 1. Китайски метод. Нека приложим за високи домати. Когато разсадът се разтегне до 15-20 см, и преди разсаждане в оранжерията, това няма да се случи скоро, младото растение се нарязва в корена и се поставя за кратко време в коренообразуващия разтвор (епин, янтарна киселина). Appin може да бъде заменен с мед или агаве, добавяне на няколко капки алоеа или 1 ч.л. мед на 200 мл вода, след това незабавно засадени в земята, вермикулит, кокосов субстрат в отделни чаши. Внимателно изсипвайте остатъчния хранителен разтвор с корен. Те са покрити с пластмасови капачки и са отстранени от ярка светлина в леко затъмнено място.

Този метод ще направи висок домат по-нисък, не се облегне на тавана на оранжерията с горната част, първата четка е близо до земята, а не на височина 50-60 см. Такова напрежение по време на отглеждане прави растенията по-силни и ускорява процеса на формиране на пъпките и узряване на плодовете.

 1. Методът на баба. Тя се състои в подрязване на багажника не близо до самата земя, а в зависимост от височината на храста. Ако растението е силно обрасло, то може да се раздели на 3 части: горната част на главата с 1.2 листа, средната с 2-3 листа и долната с 2-3 листа. Нарязаните части се корени в мокър кокосов субстрат или се поставят в разтвор на янтарна киселина, която е корен-образуващият агент, се използва за хранене и възстановяване на микрофлората на почвата. Преди засаждане, за да се намали изпаряването на влага, листата се скъсяват наполовина. В разтвора и субстрата растенията се съхраняват 3-5 дни. След образуването на корените, кълновете се трансплантират в отделни чаши.
Внимание!

Сукцинатен агент се приготвя от янтарна киселина, както следва: 1 таблетка се фино разбърква с лъжица или чукало в хаван, разтваря се в 100 ml топла вода (45-50 градуса). След това се добавя вода до 500 ml. Разтворът не губи свойствата си в продължение на 3 дни, след това се излива или малко преди края на срока на годност се полива с домашни растения.

Засаждане в оранжерията и почва от опънати домати разсад

Домати разсад тънки и дълги

Ако младите сенети са много дълги, те се засаждат по специален начин. Процедура:

 1. В земята, копайте канали до дълбочина 10-15 cm.
 2. 1.2. суперфосфат, чаша пепел, смесена със земята.
 3. Методът на претоварване се извежда от разтеглените растения от засаждащите резервоари.
 4. Поставете разсад в кладенците с корени на юг, върховете на север.
 5. Добре хвърли.
 6. Корените и 2/3 от ствола са покрити с пръст, оставяйки само върха на главата на 15-20 см над земята.
 7. Mulch суха земя или хумус.
 8. Отгоре поставят дъгите и покриват разсад от слънцето със спанбонд.
 9. След една седмица растенията ще се корени в земята и ще растат.
 10. Нарасналите храсти на доматите са обвързани с клечки.

Допълнителна грижа за доматени храсти не се различава от обичайното отглеждане на домати.

Домати разсад тънки и дълги

Вземи всички градинари искат да получат големи и сладки домати плодове. За това се нуждаете от силни и здрави разсад. Може да се отглежда по правилата на агротехнологията. Но, ако растенията са силно опънати преди разсаждане в оранжерии и оранжерии, ситуацията се коригира по няколко начина. Той помага за отглеждането на пълноценна доматена култура.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...
Домати разсад тънки и дългиДомати разсад тънки и дълги

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания