меню

Вредители и болести по описание на доматите със снимки и методи за лечение 28.02.2019

Причини за смърт на разсад от домати след бране

фехтовка

До края на февруари мнозина започват сеят домати на разсад, и, разбира се, да не се правят без загуби, но така че би било желателно да се намалят до минимум. Доматите са доста капризни в отглеждането и се нуждаят от редовна грижа, като освен това, всеки сорт изисква съответствие със селскостопанската техника. Всеки градинар се сблъсква с факта, че след това взима разсад започва да изнемогва, боли, въпреки че преди трансплантацията е здрава и силна. Защо се случва това и как да се предотврати нейната смърт.

причини

Бране е един от важните етапи в разработването на домати, обичайно е да се извършва след появата на 2-3 листа, ранна или късна трансплантация може да повлияе неблагоприятно на растежа и развитието на разсад. Ако след процедурата, здрави храсти започват да изсъхват, първо трябва да идентифицирате причината, може да има няколко:

 1. Рота - възниква, когато натрупването на излишната влага в почвата, докато в субстрата се образуват патологични микроорганизми, които провокират развитието на гъбични заболявания. Също така, може да настъпи гниене на корен поради ниски температури на въздуха или земята.
 2. Черен крак - това заболяване най-често се развива в ранните стадии на развитие на домати. Стъблото на посадъчния материал на нивото на почвата става тънко и става кафяво. Ако признаците на черния крак са забелязани навреме, тогава има шанс да се спасят младите фиданки по време на набор от дейности.
 3. Увреждане на кореновата система при трансплантация. Корените на младите разсад са доста тънки, така че подборът трябва да се прави внимателно. Преди процедурата почвата се овлажнява, за да се улесни получаването на фиданки. Растението се изважда с малка буца пръст и се трансплантира в контейнер с подготвена дупка.
 4. Огъването на корените при бране също е често срещана причина за смъртта на младите разсад. Дупката не трябва да бъде твърде малка, в противен случай кореновата система може да се счупи. Въпреки това, не трябва да оставяте празнина, тя също може да бъде разрушителен фактор за разсад, така че почвата около разсад трябва да бъде добре утъпкана.
 5. Замърсената или нискокачествената почва може също да доведе до забавен растеж или развитие на болести. Почвата за доматите трябва да бъде плодородна, можете да я купите или да си направите сами. Субстратите за съхранение обикновено се лекуват за болести, а тези, които се правят самостоятелно, трябва да бъдат дезинфекцирани. Ако листата и стъблата на разсад започнаха да променят цвета си, тогава най-вероятно това е дефицит на хранителни вещества в почвата.
 6. Грешки в грижата за разсад: прекомерно или недостатъчно поливане, липса на дренаж, неспазване на сортовете от селскостопанската технология или лоши условия.

Как да се грижим за доматите след бране?

За да могат посадъците да се адаптират по-бързо и да не се наранят след трансплантацията, е необходимо да се внимава. Също така е необходимо да се осигурят подходящи условия за младите храсти. Лекият ден за доматите трябва да бъде най-малко 12 часа, а при необходимост трябва да се напълнят с фито лампи. Температурата в помещението трябва да бъде 18-22 градуса, влажността на въздуха най-малко 50%.

Поливането се извършва под корена, само с топла утаена вода, докато почвата изсъхва. За да получите кислород към корените, земята е разхлабена, можете да го направите с пластмасова запушалка. Храненето се извършва след 10-14 дни след трансплантацията, течните комплексни торове за разсад са най-ефективни за това.Приблизително две седмици преди слизане на легло или в оранжерия растенията започват да се втвърдяват.

Полезни съвети

След присаждането на младите растения е необходимо малко време за адаптиране. Капацитети с разсад са най-добре поставени в хладно помещение, температурата на въздуха в която трябва да бъде 16-18 градуса. Също така, за първи път доматите трябва да бъдат защитени от пряка слънчева светлина.

Съвет!

Ако вътрешната температура е под +10 градуса по Целзий, тогава доматите ще спрат да растат и се развиват.

препоръки:

 • в резервоарите за кацане на дъното трябва да има отвори за източване на излишната течност;
 • За напояване не може да се използва студена вода от чешмата, тя трябва задължително да стои и да се затопли до стайна температура;
 • преди засаждане доматите в почвата трябва да се втвърдят;
 • в помещението, където се намират разсадът, не трябва да е горещо;
 • първите 7 дни след трансплантацията на разсад във вода не се препоръчва;
 • Приготвянето на разтвор от дървесна пепел не само ще насити почвата с хранителни вещества, но и ще предпазва доматите от появата на черен крак.

Повечето от градинарите растат разсад, и почти всички на етапа на 2-3 листа гмуркане в отделни контейнери. Понякога е трудно растенията да се адаптират поради неподходящи условия. По това време трябва да следите особено температурата и влажността в стаята, както и да осигурявате храсти с достатъчно количество светлина. Ако се съобразявате с всички условия и се придържате към препоръките, по време на култивирането няма да възникнат проблеми.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания