меню

Съвети 20.05.2019

Как да се справим с жълти листа в здравец

ф-Герани-zhelteyut-listya

Гераниумът е непретенциозно растение, подходящо за отглеждане на перваза на прозореца или за отглеждане в открита градина. С неправилна грижа цветето засяга различни заболявания. Един от често срещаните проблеми е пожълтяването на листата. Причините за това състояние на цветето могат да бъдат скрити при неправилно поливане, нарушаване на температурата, липсата на превръзки или грешки при трансплантацията.

Изчерпана почва

Най-честата причина за жълтенето на листата в пеларгония е изчерпването на почвата или първоначално неподходящата почвена смес за отглеждане на това цвете. С дефицит на хранителни вещества, декоративността на растението се губи, листата постепенно променят сянката, започват сушенето и падането.

жълти листе герани

Разберете точно какви елементи липсват, възможно е чрез външни знаци:

  1. Ако жълтенето едновременно покрива всички листа и се разпространява към стъблата и стъблата, в здравец липсва сяра.
  2. С разпространението на пожълтяването от ръба до центъра на листата на по-ниско ниво те казват за недостиг на азот.
  3. Когато, в допълнение към пожълтяване, пеларгониевите листа се свиват по ръбовете, липсва цинк.
  4. При липса на фосфор младите листа на горния слой остават зелени. Старите започват да пожълтяват от краищата. Тогава болестта покрива цялото растение напълно.

Елиминирането на признаците на хлороза е възможно само в началния стадий на заболяването. Запазване на растението може да бъде спешна промяна в подходяща почвена смес, богата на хранителни вещества. По-добре е да се използва грунд за отглеждане на пеларгония, обогатен с необходимите минерални добавки. Но дори и тази почва се изчерпва с времето. Затова периодично правете превръзка.

Грешки при напояване

Интензивността и честотата на напояване влияят пряко върху състоянието на здравец. Едно нарушение на режима не засяга здравето на цветето. Но с постоянна преовлажняване, почвата се засушава, а кореновата система започва да изгнива. Поради това страда храненето на надземната част, което се проявява в пожълтяването на листата. Ако не решите проблема, здравецът ще умре.

Важно е!

Можете да определите преливането чрез неприятна миризма, излъчвана от почвата. Друг знак е, че многобройните мушици са се заселили на повърхността на почвата в саксия.

За да спаси растението не е достатъчно, за да нормализира поливането. Започналите гнилостни процеси ще продължат. В този случай само трансплантацията с задължителната ревизия на корените и отрязването на увредените тъкани ще помогнат.

Растението внимателно се отстранява от контейнера, освобождавайки кореновата система от почвените частици и инспектира. Всички корени с признаци на гниене отрязани, вземете парче здрава тъкан. Подземната част на пеларгония се промива и третира с фунгицидни средства. След изсушаване на корените, цветето се трансплантира в прясна почвена смес. Така че в бъдеще няма да има такива проблеми, растението се полива само след като повърхностният слой на почвата изсъхне, като се избягват преливания.

peresadka gerani

Грешен избор на капацитет

За да бъде растението здраво, трябва да изберете подходящия съд за неговата трансплантация. За здравец не са подходящи твърде големи контейнери. Диаметърът на новия контейнер трябва да бъде 2 см по-голям от предишния.

Твърде големият съд води до забавяне на абсорбцията и изпаряването на влагата. Поради това започва разпадането на корена.В твърде близо капацитет, кореновата система няма хранителни вещества и растението започва да избледнява. И в двата случая реакцията на здравец става постепенно пожълтяване на листата. За да се предотврати застояването на течността и подкисляването на почвата, на дъното се поставя голям чакъл или експандирана глина за дренаж при трансплантация.

Вредители и болести

За пеларгония е особена опасност паякови акари, Тези насекоми са много малки. Поради това е трудно да се открие тяхното присъствие на растението навреме. Следи от активността на вредителите под формата на най-тънката лента върху листните плочи могат да бъдат открити, когато колонията от насекоми е вече голяма. Други паразити, които поразиха здравец, са бели и мушички. Тези насекоми хапят през листата и се хранят със сока. В резултат на това се появяват пожълтяване и увяхване в увредените места.

pelargoniya-seraja-gnil

Можете да се борите с вредители по много начини. В ранния стадий на инфекцията помагат народните средства: лечение със сапунена вода, инфузия на лук. При силно разпространение на насекоми е по-добре незабавно да се третира растението с препарати от инсектициди. Добри резултати се получават чрез напръскване с препарати "Фитоверм", "Актеллик" или "Актара".

Освен хлороза, която се развива от липсата на хранителни вещества, пеларгонията страда от коренна гниене и ръжда. Последното заболяване е най-опасно. Първите признаци са малки жълти петна по листата. Няколко дни по-късно те пресъхват, придобивайки кафяв оттенък и пукнатини.

За да запазите растенията, изрежете и унищожете всички повредени части. Това е последвано от третиране с фунгицидни средства.

Важно е!

За пръскане на здравец, лекарствата се разреждат в строго съответствие с инструкциите. Преди лечението ръцете са задължително защитени с гумени ръкавици, а дихателните пътища с маска или респиратор.

Неправилно осветление и температура

Цветът на листата от здравец зависи от температурата в стаята. За нормално развитие, растението се нуждае от прохлада. Ако нивото надвишава знака +20 градуса, цветът се променя на жълтеникав, тургорът намалява, започва сушенето.

Също така причината за жълтенето може да бъде ярко осветление. С излишък от слънчева светлина, листата изсъхват. Ако има недостиг на ултравиолетова радиация, в допълнение към жълтата сянка на листата, можете да забележите разтягане на стъблата и тяхната летаргия.

освещение герани

За да се коригира ситуацията, растението се поставя на добре осветено място, но е задължително да се предпази от яркото слънце, като засенчва светлината, за да се разпространи. Geranium е по-добре да се постави далеч от отоплителните уреди, защото това цвете не харесва топлината. Стаята е редовно вентилирана, така че теченията да не докосват здравец.

Естествено увяхване

Когато в растенията се достигне определена възраст, започва смъртта на тъканите. Обикновено този процес за първи път улавя листата в долната част на храста и е единичен. Пожълтяването започва от ръба на листата и постепенно го покрива напълно. Тогава изхабеният лист изсъхва.

Ако на една или две листа се появи жълтеност, не се притеснявайте. Естественото увяхване и промяната на листата не представляват заплаха за растението като цяло. Изсушени или пожълтели листа просто отрязани. Тогава пеларгонията ще продължи да се развива.

заключение

Има няколко причини за появата на пожълтяване и увяхване на листа от здравец. Но когато се създаде благоприятен микроклимат за растението и се следват всички правила за грижа, скоро се възстановява атрактивният вид и пеларгонията продължава да се наслаждава с цъфтежа си.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...
ф-Герани-zhelteyut-listyaф-Герани-zhelteyut-listya

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания