меню

Съвети 19.05.2019

Красиво цвете от скариди, което носи късмет

Beloperone

Тропическото растение Beloperone изглежда много необичайно. Поради интересната структура на съцветията, тя се нарича също „хмел“ или „раци“. Във вътрешното цветарство този вечнозелен храст е рядък, въпреки простотата и лекотата на грижите. Beloperone не се нуждае от специален микроклимат, цъфти дълго и красиво, лесно се размножава със семена и присаждане. Дори цветярите с минимален опит ще се справят с отглеждането на това тропическо растение.

Описание на растението

Това цвете принадлежи към семейството Acantovyh и има повече от 50 вида в природата, но у дома те растат предимството на Beloperone капе. Родината на това растение е Мексико и други региони на Южна и Централна Америка с тропически и субтропичен климат.

В природата височината на многогодишния храст достига 1.2 м, но в домашни условия тя рядко расте над 80 см. Растението има изправени, бързо растящи издънки с непълно лигнифициране. На клоните и листните плочи може да има леко набъбване. Нежно-зелените листа имат яйцевидна или ланцетна форма.

Цветята се образуват в синусите на листата. Те могат да бъдат единични или сглобени в полу-ориенталски съцветия. Венчелистчетата са боядисани в розово или бяло. Прилипките имат по-ярък цвят - червен, оранжев или жълт.

Условия за задържане

За отглеждане на вътрешен хмел в апартамента изберете слънчево място, но светлината трябва да бъде разсеяна. Южните или югоизточните прозорци са най-подходящи за настаняване на това цвете. За да се предпази от директна ултравиолетова светлина, те използват екран, леки завеси или просто запечатват прозореца с бяла хартия.

Важно е!

Ако няма достатъчно светлина, издънките на Beloperone са силно изтеглени, а прицветниците губят интензивността на цвета. Ето защо, през зимата и есента, растението се нуждае от допълнително осветление.

Поливането на тропически организми организира умерено. Почвата трябва да бъде постоянно мокра, но тя не може да се излее. В противен случай се развиват гниене и гъбични заболявания. Beloperone се полива, когато почвената саксия се изсуши малко. През периода на активна растителност храстът се полива по-често, а в покой - честотата на напояване се намалява. За напояване използвайте мека, отделена, топла вода.

В естествени условия храстът расте при високи температури. Но при отглеждането на закрито растението се адаптира добре към по-хладните условия и се чувства добре при температури от +18 до +20 градуса през лятото. През зимата, по време на латентност, тя се понижава с 4-5 градуса.

В стая с цвете се поддържа умерена влажност. За да направите това, периодично се пръска растението. Можете да поставите саксията на поднос с влажни камъчета или да поставите контейнери, пълни с вода до него.

От май до октомври, Beloperone се нуждае от редовно хранене. Като тор подходящи минерални комплекси за цъфтящи растения. Хранителните вещества се дават два пъти месечно. За стимулиране на цъфтежа изберете торове с калий и магнезий. Азотът трябва да бъде много малък. В противен случай, вместо цветя, растението ще увеличи зелената маса.С настъпването на периода на покой, подхранването постепенно се намалява до 1 път за 1,5 месеца.

Благодарение на бързия растеж Beloperone бързо става неподготвен. Затова трябва да се реже редовно. Не забравяйте да отрежете всички стари, избледнели пъпки. Възможно е формиране на короната в зависимост от желанията на производителя. През пролетта всички клони се скъсяват до половината от дължината. Останките след подрязване се използват за размножаване.

Засаждане и разсаждане

Разликата от другите стайни растения е висок темп на растеж. Ето защо, младите Beloperone често трябва да пресаждат. Възрастните растения в просторен съд могат да издържат 2-3 години. Разберете, че храстът трябва да бъде трансплантиран, можете по корените стърчат от дренажни отвори.

Можете да се освободите от честите трансплантации, като успеете да вземете пота. Тя трябва да е с 10 см повече от предишната. За това растение се побират масивни керамични вази. Те няма да позволят на храста да се обърне, защото надземната част на Белоперон е масивна.

Скокът на стаята е придирчив. Расте добре в обичайната универсална, неутрална или слабо кисела почва. Благодарение на бързия растеж на зелената маса се избира лека почвена смес, богата на хранителни вещества.

Ако желаете, можете сами да смесите почвата от следните компоненти:

  • 2 парчета плодородна копка;
  • 2 броя листни почви;
  • 1 част торфена троха;
  • 1 част от хумуса;
  • 1 част от голям речен пясък.

Трансплантацията се извършва по следния ред:

  1. В дъното на засаждащия резервоар се поставя слой дренаж с дебелина 3 см. След това напълнете съда с почва до 1/3 от височината.
  2. Растението се изважда от стария съд, като се опитва да не унищожи земната стая. За да се улесни процесът, половин час преди това цвете да се полива обилно.
  3. Корените се скъсяват с остър дезинфекциран инструмент. За целта те се отрязват от дъното с 1,5 см. След това правят няколко плитки надлъжни разрези и леко смачкват земната стая.
  4. Растението се поставя в нов контейнер и се изсипва по стените на почвата. След това разбъркайте пота няколко пъти, за да разпределите почвата равномерно.

След засаждане, растението е обилно напоено и оставено за 2-3 дни в частична сянка. След това върнете контейнера на първоначалното му място и се грижете, както обикновено.

репродукция

Най-лесният начин да размножите Beloperone вегетативно. След 6-8 месеца младите храсти ще бъдат готови за цъфтеж. Тъй като посадъчният материал обикновено се използва върховете на леторастите, останали след резитба. За вкореняване, те се поставят в пластмасови чаши, напълнени със смес от равни количества торф и пясък. За ускоряване на процеса, можете да обработвате резници с всеки стимулатор на образуване на корен преди засаждане. Вкореняването отнема 2 седмици. След това младите растения се трансплантират в постоянни саксии.

Друг метод за размножаване е от семена. Засяването се извършва в началото на пролетта в земята, състояща се от листна земя и пясък. Преди появата, кутията се съхранява в топло помещение. Когато разсадът расте, те се трансплантират в контейнери, пълни с универсална почва и растат до състояние на възрастен.

Съвет!

Когато семената метод на отглеждане Beloperone започва да цъфти само след 4-5 години.

Вредители и болести

Beloperone показва висока устойчивост към паразити, но проблемите могат да възникнат при неправилно лечение. Най-често растението страда от атака на листни въшки, бяла муха или паяк. Ако колонията от насекоми е малка, избърсване със сапунена вода ще помогне за справянето с нея. При силна инфекция, те се третират с инсектицидни химикали.

Понякога можете да видите кафяви петна по листата. Те стават апатични, пресъхват и отпадат. Такива проблеми са показателни за грешки в грижите.Причината може да е в неправилно поливане, твърде висока температура или слаба светлина. За да коригира ситуацията, растението създава благоприятен микроклимат.

Красива цъфтежа и непретенциозна грижа Beloperone ще бъде истинска украса на офиса, зимната градина или апартамент. Ако създадете благоприятни условия за него, той ще цъфти почти през цялата година.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...
BeloperoneBeloperone

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания