меню

Съвети 2.05.2019

Тайните на полива орхидеи

поливане орхидеи

Хидратирането е една от основните процедури за растителна грижа. За тропическите орхидеи поливането е много важно. Популярни фаленопсис са свързани с дърветата, а хранителните вещества и водата се получават от въздуха по време на естествените валежи. Тяхната коренова система е включена в фотосинтезата. Тези характеристики трябва да се имат предвид при избора на вода, честота и метод на напояване в домашни условия.

Удобства поливане орхидеи

Поливането на тропическо цвете се извършва след изсъхване на субстрата. Честотата се влияе от много допълнителни параметри: температура, светлина, влажност. Тъй като културата естествено абсорбира валежите в естествени условия на растеж, у дома е необходимо да се използва вода, която е близка по състав към дъждовната вода.

Методи и честота на поливане

Тропическо цвете, овлажнено с различни методи. Опитните цветар, постоянно ангажирани в отглеждането на орхидеи, се препоръчва да се комбинират няколко по едно и също време.

 • Потапяне - тенджерата се поставя в контейнер с топла вода за 20-30 минути. Когато повърхността на субстрата стане мокра или (в случай на прозрачна саксия) корените станат зелени, излишната течност трябва да се източи.
 • Поливането с лейка с тънък чучур - овлажняване се извършва по периметъра на саксията в близост до стените, за да се избегне навлизането на влага в листата. Сигналът за завършване е появата на вода през отворите за оттичане на дъното на резервоара.
 • Пръскането - орхидеите обичат подобен метод на хидратация. Въпреки това, трябва да се внимава капките да не попадат върху цветята. Препоръчително е листата да се пръскат всяка сутрин от фин спрей.
 • Горещият душ е хигиенна мярка, която предотвратява появата на вредители, измива прахта от листата. Температурата на разсеяната струя е 40-50 ° С. Честотата на процедурата е 2-3 пъти месечно през периода на активен растеж. След душ, цветето се оставя за 15 минути, за да изцеди излишната течност.
 • Поливането от чешмата - процедурата е приемлива за горещ период, когато температурата на течащата вода е 20 ° C. Поставете саксията в мивката и насочете тънка струя към субстрата. Продължителност - 2-3 минути.
За ваша информация!

През лятото екзотично цвете се организира от „топъл дъжд“, който напомня на орхидея на тропиците. След изплакване, цялото количество излишна течност трябва да се отстрани, синусите на листата да се изсушат.

Качество на водата

Може да се използва чешмяна вода за напояване, но тя трябва да бъде защитена предварително, за да се намали съдържанието на сол, други примеси, които не само не печелят, но и увреждат нормалния растеж на растението. Водата трябва да е мека.

 1. Дъждовна вода - не се събира в рамките на града, защото в мегаполисите поради замърсяване с газ не е необходимо да се говори за неговата чистота. За да предотвратите размножаването на бактериите, трябва да съхранявате течността на тъмно и хладно място.
 2. Варени - течността е мека, но не съдържа полезни микроелементи.
 3. Дестилирана - за чешмяна вода със средна твърдост се приема същия обем пречистена вода. В случай на твърд, той ще отнеме два пъти повече дестилирана вода. От минусите на такова напояване могат да бъдат идентифицирани високата цена на водата.
 4. Филтрирани - чудесна възможност, в която водата остава полезна сол, но е доста бавна.

Грешки при поливане

Ако растението осигурява правилна грижа, то радва с добър имунитет и ярко цъфтеж. А фазата на цъфтене на орхидеи може да се появи дори 2 пъти по време на вегетацията. Неправилното овлажняване обаче е често срещан проблем сред начинаещите градинари.

За ваша информация!

Грешките в поливането могат да причинят болест и дори смъртта на една орхидея.

За да се отстранят недостатъците в грижите навреме, си заслужава да се запознаете предварително с трудностите, свързани с поливането:

 • излишната влага - орхидеята рязко реагира на преливането, започва разпадането на корена;
 • вливане на течности в синусите на листата - провокира развитието на гниене на кореновата шийка;
 • пръскане на близко разстояние или не в този период - ако държите пръскачката по-близо от 20 см, влагата ще се изпари бавно и кафявите петна ще останат върху листата. В покой, процедурата не трябва да се извършва, растението може да се разболее;
 • използването на лошокачествена вода - твърда, студена или мръсна вода може да причини пожълтяване и отслабване на леторастите на растението.

Тропическата цветна орхидея се нуждае от дългосрочно осветление, определен температурен режим. Но най-вече за развитието и цъфтежа на екзотично растение влияе на правилността на поливането.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...
поливане орхидеиполиване орхидеи

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания