меню

Съвети 3.05.2019

Запази зелето от гъсениците!

как да се отървем от пистите

За да се получи богата реколта от зеле през есента, освен задължителните работи по поддръжката, е необходимо да се предпазят растенията от нападения от насекоми. Ненаситните гъсеници носят най-голяма вреда на тази култура. Само за няколко дни те могат да ядат глави от зеле. Борба с тях са ефективни химикали или доказани народни средства. С тяхна помощ те унищожават възрастни пеперуди, техните съединители на яйца и гъсеници, които се хранят с листа от зеле.

Причини за възникване на гъсеници

Поглъщащите гъсенични листа са част от жизнения цикъл на молци и пеперуди. Техните ларви са много ненаситни. Преди да се превърнат в възрастно насекомо, те гризат главата на зелето, оставяйки след себе си отпадъчни продукти. В резултат на това повредените листове започват да гният, покрити с гъбични спори. Консумирането на развалено изделие вече не е възможно, тъй като на такова зеле се натрупват токсини.

Лопатките и зелето слагат яйца на гърба на листата на дъното на главата. През лятото се появяват 3-4 поколения насекоми. Гъсениците на бялата риба имат зелено-жълт цвят на тялото, а ларвите на молците са оцветени в кафяво-зелено. Зелето носи най-много щети на второто поколение гъсеници. Те се излюпват в средата на лятото, когато главите на зеле се увеличават.

Можете да откриете наличието на вредители с дупки, които се появяват върху зелените листа. Също така говорим за възможността за заразяване на пеперуди, летящи над леглата. В този случай трябва незабавно да започнете да се борите с вредителите, за да запазите реколтата.

Съвет!

Възрастните пеперуди намират зеле в аромат. Ето защо, за да се защити културата може да се засаждат до леглата силно миришещи растения. Те ще предпазят зелето от вредители.

Химична обработка

Най-голям ефект в борбата срещу гъсеници и пеперуди носят съвременни химикали. Те унищожават насекомите за кратко време. Възможно е да се използват такива средства само в началния етап на растежа на растенията, така че по време на прибиране на реколтата да няма следи от химикали на растението.

Най-ефективни са следните лекарства:

  • Triflyureks;
  • Butizan;
  • Splender;
  • Decis Extra.

Всички средства се прилагат само строго съгласно инструкциите. Ако не е било възможно да се унищожат насекомите от първия път, използвайте друго лекарство, за да не предизвикате пристрастяване. Обработката се извършва не по-късно от един месец преди прибирането на реколтата. С по-късна употреба, растението няма време да изчиства химикалите.

При пръскане на работния разтвор трябва да предпазите ръцете си с гумени ръкавици, а върху лицето ви се постави маска или респиратор. След приключване на работата старателно измийте ръцете със сапун.

Биологични препарати

Сега в магазините за летни жители и градинари се продават ефективни, но безопасни препарати за борба с насекоми. Тези средства засягат само вредители, заразявайки ги с гъбична инфекция или микроби. В резултат на това насекомите умират и растенията не получават вреда. Такива лекарства са безопасни за хората и животните. Следователно те могат да се използват на всеки етап от растежа на растенията.

Добър ефект дава лекарството "Фитоверм". От него се приготвя разтвор съгласно инструкциите и се пръскат растенията сутрин или вечер при топло и сухо време. Прониквайки в тялото на гъсеницата, лекарството има парализиращ ефект.Насекомото не може да се движи и да яде, затова умира от глад в продължение на три дни.

Лечението на зелето с ентеробактерин е не по-малко ефективно. Прахът се смесва с вода. След това напръскайте растенията с работния разтвор. Когато гъсеница проникне в тялото, лекарството го заразява с микроби, които причиняват смъртта на насекомо. Лечението с този агент е ефективно при топло време при температура от +18 до +30 градуса. За най-добри резултати се провежда второ пръскане една седмица след първото нанасяне.

Лекарството "Bitoxibacillin" съдържа почвени бактерии, които причиняват глад на насекомото. Той подтиска чувството на глад в гъсениците. Смъртта на насекомите се появява в рамките на 3-5 дни, яйцата загиват след седмица. За пълното унищожаване на вредители прекарват три лечения през ден. Тогава засаждането на зеле ще бъде напълно изчистено от гъсеници в рамките на 14 дни.

Означава "Lepidocide" засяга нервната система на насекомите и води до парализа, като същевременно заразява с бактерии. От неговото влияние смъртта на гъсениците идва в един ден от невъзможността да се движат и хранят. За пълното унищожаване на колонията прекарайте 2 процедури с прекъсване между тях за 7 дни.

Народни средства

Ако гъсениците на зелето малко, не е необходимо да се използват мощни лекарства. Добър ефект дава използването на безопасни народни средства. Те се препоръчват и като средство за предотвратяване на инфекция с лопати и зеле.

За да изплаши пеперудите и да се предпазят от гъсеници, зелеът се полива с разтвор на сапун и пепел. За да го приготвите, смесете в 10 литра вода 200 г натрошен сапун и 200 г дървесна пепел. След това третирането зелеът става хлъзгав, така че гъсениците не могат да се фиксират върху тях. Възрастните с разтвор на сапун-пепел отблъскват миризмата.

Съвет!

Вместо сапун, можете да вземете гел за душ или течен сапун.

Отблъсква пеперудите и гъсениците от екстракта от лук. За да го приготвите, налейте 1 литър вряща вода с 300 г кори лук и го оставете в запечатан контейнер за 48 часа. След това концентрираната среда се филтрува и се разрежда с 2 литра чиста вода. За да увеличите лепливостта, добавете 2 супени лъжици. л. течен сапун. Средства пръскани растения.

Остра, неприятна миризма за насекоми има инфузия на тютюн. За приготвяне на разтвор 50 g тютюневи стърготини се наливат с вряща вода и се оставят за един ден. След това се разрежда с чиста вода в съотношение 1: 2 и се добавя малко сапун за пране за по-добра адхезия. Лекарството се третира зеле засаждане и растения, които растат наблизо.

За борба с пистите използвайте отвара от смлян черен пипер. В 1 литър вода се добавят 30 г прах и се вари в продължение на четвърт час. След това се оставя да се охлади и малко количество течен сапун се въвежда в бульона преди употреба. Крайният продукт, както и предишните, се използва за пръскане на растения.

тинктура от валериана

Ефективно средство за защита срещу пеперуди и гъсеници може бързо да се получи от тинктурата на валериана. Лекарството в количество от 20 капки просто се разрежда в 1 литър студена вода и се напръсква зеле. Силният аромат отблъсква насекомите.

В заключение

За борба с насекоми върху зеле, можете да използвате различни методи. Ако има малко насекоми, народните методи работят ефективно.Мощни химикали или безопасни биологични агенти могат да се използват за спасяване на силно инфектирано зеле.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...
как да се отървем от пиститекак да се отървем от пистите

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания