меню

рецепти 26.12.2018

Сочно, хрупкаво мигновено кисело зеле

кисело зеле

Много фактори влияят на вкуса, сочността и хрупкавостта на киселото зеле. Една от основните е разнообразието, степента на зрялост и качеството на основната съставка. Между другото, възможно е да се вари кисел не само бяло зеле, но и червено зеле, но сега ние ще разгледаме класическата версия на готвене един от най-известните закуски в руската кухня. Аналози на кисело зеле могат да се намерят в кухнята на други нации, но в такъв мащаб и на такова мащаб, зелето не е известно никъде, може би.

В Русия, зелето беше квасно в големи дървени бъчви - така че имаше достатъчно резерви до пролетта. И дори по време на СССР се приготвяха закуски за стотици килограми. Сега готово зеле може да се купи в хранителни магазини или на пазара. Но ще бъде ли този продукт естествен, приготвен без вода, оцет и захар?

Приготвянето на това кисело зеле се основава на естествения процес на млечнокисела ферментация, за който са необходими сол и сок от зеле. Нищо повече не е необходимо за свеж и сочен кисело зеле! Дори традиционната настъргана моркова е допълнителна съставка. Готвене на закуски доста бързо - отнема само 2-5 дни, в зависимост от количеството зеле.

Съставки за 1,5-2 литров буркан:

  • бяло зеле, късни сортове - 1 глава с тегло 2-3 кг;
  • сол - 2-3 супени лъжици. л. (без слайд);
  • Сочни моркови - 1-2 бр. (По избор).

съставки
Съвет!

Можете също така да добавите 1 кисела ябълка или шепа боровинки за това количество храна.

Как да се готви хрупкаво кисело зеле

Почистете главата на зелето от горния слой листа, ако има замърсяване, измийте го под крана и го подсушете с кърпа. Нарежете вилиците на 4 части за лесно раздробяване. Свалете дръжката - тя не е подходяща за ецване.

Нарязано зеле

Нарежете зелето с нож, шредер, като използвате специална ренде или хранителен процесор със съответната дюза.

зеле

Обелете морковите, настържете с големи дупки. Морковите трябва да са сладки, сочни, ярко оранжеви. Дебел, безвкусен зеленчук е по-добре да не се добавя.

настърган морков

Сгънете зеле и моркови в дълбоки съдове с емайл или друго покритие (може да се използва пластмасов контейнер).

моркови и зеле заедно

Добавете сол в размер на 1 супена лъжица. л. без топ за 1 кг зеле.

добавете сол

Разбърквайте зеленчуците със сол.

смесвам

Подправете бъдеща закуска с юмрук или чукало от хаван (за предпочитане дървен, а не метален), така че зелето да прави сок.

нарязани зеленчуци

Покрийте зелето с плоска чиния или дървен кръг, поставете тежък товар отгоре (2-4 кг). Оставете зелето да заври при стайна температура за един ден.

потисничество

След един ден премахнете потисничеството и „преместете” зелето, като го пробиете с дървена пръчка, за да освободите газа, образуван по време на ферментационния процес. Тази процедура трябва да се извършва два пъти на ден, докато зелето е готово. След 2 дни да опитате зеле. Ако няма достатъчно киселина, оставете закуската за още 24 часа.

опитване

Ако вкусът ви подхожда, сложете зелето в банките и се съхранява на студено място. По избор между слоевете от зеле, можете да поставите боровинки или нарязани на кубчета ябълка.

Сервирайте като студена закуска, поливайте с ароматно растително масло и поръсете с пресни билки.

хрупкаво зеле с моркови

Приятно апетит!

кисело зеле хрупкаво зеле кисело зеле за зимата

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...
кисело зелекисело зеле

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания