меню

Съвети 24.04.2019

Щастие на жените (Spathiphyllum): тайните на изобилен цъфтеж

Spathiphyllum

Spathiphyllum е декоративна цъфтяща култура, растяща в природата в тропически и субтропичен климат. В средната зона те са украсени с первази на частни домове и градски апартаменти. Изобилие цъфтеж на "женско щастие" може да се простират за дълго време, ако създадете необходимите условия за отглеждане и осигурете подходяща грижа.

Описание на растението

Spathiphyllum е вечнозелено растение от семейство Aroid. Родът включва около 40 типични вида. Растението дължи своето гръцко име на пъпките на кочаните, увити в тънко бяло палто. Родината на "женското щастие" е Южна и Централна Америка. В естествения ареал на културата предпочитат блатни гори. По-рядко растенията могат да бъдат открити по реки и езера. Въз основа на типичните видове, животновъдите извеждат много хибриди и сортове с различни размери.

Някои от сортовете се отглеждат като саксийни растения за дълго време. Но по-често хибридите се отглеждат на первазите. По време на двойния цъфтеж, който трае дълго време, цветята се контрастират на фона на големи листа с яркозелен цвят, развиващи се от корена. По отношение на фазата на цъфтеж с правилна грижа, като правило, попада през есента и пролетта.

Оптимални условия за отглеждане

В естествени условия, spathiphyllum расте в по-ниските нива на джунглата. Тя трябва да бъде защитена от пряка слънчева светлина. По-добре е да поставите саксията на первазите на източната и западната посока, където има много мека светлина, тъй като липсата на осветление може да съкрати периода на цъфтеж или да доведе до неговото отсъствие.

Не можем да позволим течения, цветът е много чувствителен към тях и може дори да умре. Температурният диапазон зависи от времето на годината. За лятото плоските температури са подходящи за цветето, а през зимата стойността трябва да е 18 ° C. Критичните температури са 15 и 32 ° C. Тъй като цветето расте в заблатени места, до саксията се поставя контейнер с вода, която ще осигури необходимата влага.

Домашни грижи

За да може растението да се развива интензивно и да изхвърля стрелките два пъти годишно, трябва да се грижи добре. В допълнение към създаването на необходимия микроклимат, цветето трябва да бъде снабдено с режим на напояване, хранене с определени торове, които ще стимулират пъпките, вместо да увеличават зелената маса.

поливане

Овлажнява "женското щастие" изобилно, но по такъв начин, че влагата не застоява в корените. Между части от водата повърхностният слой трябва да има време да изсъхне. В периода на почивка, който се пада на ноември-януари, гърнето се поставя върху мокри камъчета или експандирана глина.

За ваша информация!

Листата на растението систематично се избърсват с влажна гъба, която увеличава влагата и улеснява дишането на цветето.

Подхранване и тор

По време на вегетационния период Spathiphyllum се дава два пъти месечно. Използвайте комплексни минерални торове с висока концентрация на фосфор и калий. Излишният азот може да причини липсата на цветя поради стимулирането на зелената маса. По време на стагнацията торенето не се извършва, освен в случаите, когато spathiphyllum все още цъфти.Месечното торене е достатъчно.

трансплантация

Честотата на процедурата зависи от възрастта на растението и размера:

  1. Първите години Spathiphyllum преминават годишно.
  2. След навършване на петгодишна възраст, трансплантацията се извършва веднъж на всеки 2-3 години.
  3. Зарасналите екземпляри, които са достигнали максималния размер, не се допират, но ежегодно обновяват горния слой на субстрата.

Spathiphyllum расте добре в плодородната рохкава почва. Може да се произвежда самостоятелно чрез смесване на торф, градинска почва, перлит и почва за орхидеи в съотношение 3: 2: 2: 3. На дъното на резервоара трябва да се постави дебел слой дренажен материал.

Как да направим разцвет

Понякога производителите на цветя са изправени пред сериозен проблем в отглеждането на „женското щастие“ - липсата на цъфтеж. Ако дълго време няма цветя, може да има няколко причини:

  1. Просторно гърне - докато корените покрият цялата земя, спатифилумът няма да цъфти.
  2. Липса на осветление - когато няма достатъчно светлина, цветето не образува стрели.
  3. Излишък на тор - само вегетативната маса отива към растежа в ущърб на цъфтежа.
  4. Без период на почивка - растението трябва да спре да полива и да се премести на хладно място.

Spathiphyllum е красива екзотична растителност. С минимална грижа, тя украсява стаята с необичайни цветя два пъти годишно.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (1 оценки, средно: 4,00 от 5)
Зарежда се ...
SpathiphyllumSpathiphyllum

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания