меню

Съвети 9.06.2019

Защо листата и листата на женското щастие стават жълти и сухи (Spathiphyllum)

Spathiphyllum или женско щастие - Това е отличен представител на семейството на Aroids, идващи от тропически ръбове. Нейните собственици често са изправени пред проблема с пожълтяването и изсушаването на листата.

Неправилна грижа

Най-честата причина за загуба на декорация става неправилно организирана грижа. Цветето реагира на неприемливи условия на околната среда чрез смяна на листа.

осветление

В саксията се препоръчва да се поставят на западните или източните первази. От южната страна листата ще “изгорят” на пряка слънчева светлина, а от северната страна растението ще изпита дефицит на светлина и ще пресъхне.

Сух въздух

Spathiphyllum е тропическо цвете. Ето защо, за нормален живот, той трябва да създаде условия на висока влажност. За да направите това, листата се разпръскват систематично.

поливане

Не може да се използва за напояване на студена вода. От това оставя не само сухо, но и масово да падне. Почва в пота, ако е необходимо - след пълното изсъхване на горния му слой.

температура

Спатифилум се страхува от студа. Идеалните температурни условия за неговото съдържание са от 17 до 30. В противен случай листните плочи ще се набръчкат, след което ще се свият и ще падне.

Топ дресинг

Сушенето и пожълтяването на листата се наблюдава при неправилно въвеждане на храната. Освен това, Spathiphyllum ще реагира по подобен начин както на дефицита на минерални вещества, така и на техния излишък.

гърне

Неправилно избраният капацитет също е решаващ фактор. В близко гърне корените се прилягат плътно. В резултат на това растението получава по-малко хранителни вещества и е лишено от кислород.

Твърде просторното гърне води до бърз растеж на кореновата система в ущърб на зелената маса.

почва

Основните изисквания на Spathiphyllum към почвата - е трошливост и хранителни качества. В тежък, лош субстрат, растението ще закъсне или изсъхне. Също така, не забравяйте за необходимостта от навременна замяна на старата почва с прясна почва.

Контрол и лечение на вредители

Вредителите не само развалят естетичния вид на растението, но могат да носят и опасни заболявания. Най-често Spathiphyllum страда от такива вредни насекоми:

 • листни въшки;
 • белокрилка;
 • паяк;
 • Mealybug.

Най-добрият инструмент срещу вредители от насекоми е инсектицидно лекарство. Но в случай на немасова инфекция, можете да се опитате да спасите цветето по народни методи.

Най-добрият начин да направите това е да третирате растението с концентриран разтвор на сапун. Но в ситуация с възрастен Spathiphyllum тя няма да бъде лесно да се направи. Листата плътно един до друг няма да позволят да се обработи целият храст. Освен това, сапунът от белокрилка не се страхува.

Смята се, че е по-ефективно да се лекува тинктура от лук или чеснова вода. Можете също така да се опитате да спаси растението от бедствия с бульони от жълтурчета, мента, валериана.

Подрязване и предотвратяване на пожълтяването

Много полезно за растението ще бъде подрязване на стари пожълтели листа и вече бледи цветя, тъй като те вземат енергия от централата. За да направите това, дезинфекцирайте нож с нож с алкохол или разтвор на калиев перманганат и отрежете развалените листа. Той помага за обновяване на растението и стимулира по-нататъшното цъфтене.

Най-добрата превенция е правилната грижа за растението. Има няколко съвета за грижата за цветни листа:

 1. Едва придобито растение не трябва да се поставя веднага на други флорални съседи. Препоръчително е да го държите в карантина за около месец.
 2. Своевременната хигиена на листата е в основата на здравето на растенията.
 3. Периодично трябва да инспектирате цветето за зараза от вредители и болести.
 4. Процедурата за напояване трябва да бъде строго контролирана. Това се отнася и за честотата на влагата, както и за количеството влага и качеството на водата за напояване.
 5. Цветето расте добре в дифузна светлина. Изгарящото слънце и сянка не са подходящи за Спатифилум.
 6. Растението се нуждае от системен тор. Но по време на почивката не може да се стимулира.
 7. За успешното отглеждане е необходимо да се създадат оптимални условия за температура (около 23) и влажност на въздуха (поне 50%).

Не трябва да се забравя, че кореновата гниене може да бъде причина за пожълтяване. При разсаждане трябва внимателно да се проверят корените.

Жълти сухи листа - най-често резултат от неправилна грижа. При спазване на всички препоръки за отглеждане, цветето ще се наслади на красотата си от много години.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания