меню

Съвети 9.06.2019

Засаждане на пепел от лук: как да се хранят разсад

Пепелта е ценен естествен тор, на който много култури, включително лукът, реагират добре. Въпреки това е важно да знаете как правилно да направите тази популярна превръзка, да получи добра реколта, тъй като има тънкости.

Ползите от хранене на лука пепел

Ползите от неизгорелите дървесни остатъци за растенията от семейство Лук произтичат от техния богат минерален състав. Около една четвърт от всички полезни компоненти са калциеви соли, които са много важни както на етапа на разсад, така и в периода на растеж на зелената маса и на етапа на зреене на културите, за да се гарантира безопасността на луковиците.

Не по-малко важни са елементи като фосфор и калий. Процентът на съдържанието им (както и на калция) зависи от произхода на тора.

Най-наситен с калий е пепел от стъблата на слънчоглед, фосфор и излишък на калций в продукта от бреза.

Този органичен тор също има няколко предимства:

 • добра усвояемост от растенията;
 • способността за намаляване на киселинността на почвата (с изключение на продуктите от изгаряне на въглища, които, обратно, подкисляват почвата);
 • защита от вредители;
 • повишаване на устойчивостта на растенията към атмосферните условия;
 • гъвкавост (подходяща за почти всички видове почви, с изключение на твърде много алкални);
 • почти пълно отсъствие на хлор в неговия състав (има само калциев хлорид, който изпълнява важни функции в процеса на фотосинтеза).

Кога и колко често се извършва процедурата?

Това полезно вещество може да се въведе на различни етапи от отглеждането на лук, включително при подготовката на семена за сеитба за разсад. Също така се използва:

 • при изкопаване на почвата през есента;
 • за коренова и листна превръзка;
 • за предотвратяване и контрол на листни въшки и коренни гниене;
 • преди съхранение на крушките.

По време на вегетационния период, тор се прилага обикновено един и половина месеца след засаждането на разсад и по време на образуването на луковиците.

Важно е да се има предвид необходимостта от отделяне на азотното торене и доставката на пепел във времето, тъй като, когато се използва заедно, азотът се изпарява и се превръща в амоняк.

Стъпка по стъпка обличане

Подхранването при засаждане на семена е както следва:

 1. 2 супени лъжици. л. Пепелта се излива с литър дестилирана вода, смесва се и се влива в продължение на два дни.
 2. Марлята се овлажнява добре с получената инфузия и се поставя в него за 4-7 часа.
 3. Семената се изсушават добре.

За разлика от други зеленчукови култури, директно при засаждане на посадъчен материал от лук в земята, този тор рядко се прилага само когато почвата е силно подкиселена (1 супена лъжица прах от пепелта се излива в кладенеца).

За напояване и пръскане се приготвя инфузия на пепел: 250 g прах се излива върху 10 литра вряща вода и се влива в продължение на 2 дни. Инфузията се излива в каналите, направени с помощта на мотика по редовете с лък. През есента изкопаване пепел допринасят в размер на 600 г на 1 квадрат. м. парцел.

Пепел е естествен тор, който има маса от полезни свойства и може да се прилага на почти всеки етап на отглеждане на лук, както и по различни начини (както в течна, така и в суха форма).

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания