меню

Съвети 7.03.2019

Как да засадите лук, за да получите добра реколта

лук

През май, градинари започват да засаждат лук комплекти на ряпа. Не всеки може да расте големи глави. Трябва да знаете как да засадите лук. Реколтата се влияе от различни фактори. Голяма роля играе качеството на семенния материал, условията, при които се съхранява през зимата. Не по-малко важно е времето на засаждане, правилната подготовка на комплекта. Размерът на главите на лука зависи от плодородието на почвата и от летния модел на хранене.

Условия за засаждане и подготовка на почвата

Лък обича топлината. При кацане в студената земя позволява стрели. Засадете го през май, предварително проверете температурата на почвата на дълбочина 10-12 см. Тя не трябва да бъде под 12 ° C. Отлагането на кацане на по-късна дата е невъзможно.

Почвата през пролетта бързо губи влага. В засадата, засадена със закъснение, перото расте в растеж, корените изостават в развитието. Силата на главите се влошава, забавя образуването им, влияе върху размера. В старите дни лукът на ряпа започва да се засажда, когато птицата череша цъфти. Сега това предзнаменование също работи. Подгответе почвата през есента.

Съвет!

Всяка година леглото под лъка се премества на ново място. Това се дължи на факта, че по време на сезона културата премахва необходимите хранителни вещества от почвата. В земята патогените натрупват болести, ларви от лукови мухи и други вредители. Лукът се връща на предишното си място едва след 3 години.

Лукът не харесва кисела почва. Качеството на градинската земя се разпознава чрез лакмусова хартия. Купи индикатор за киселинност в специализирани магазини за градинари и градинари. Определете киселинността на почвата е проста:

 1. Земята се излива с малко количество дестилирана вода, настояват.
 2. Поставете теста в течността.
 3. Цветът определя нивото на киселинност.

цвят

Характеристики на почвата

червен силно
розов Средна киселина
жълт acescent
син неутрален

Доломитовото брашно (200-300 g / m²) се добавя при изкопаването, ако лакмусният тест стане розов или червен. Намалете киселинността на почвата с други средства. Към пухчетата (400 g / m²) или калциевия нитрат (30 g / m²) се добавя вар.

По време на подготовката на билото в почвата се добавят торове:

 • хумус - 2 кофи на 1 m²;
 • суперфосфат - 30 g / m²;
 • калиева сол - 20-25 g / m².

Копаене на земята върху байонет. От вредители и гъбични инфекции, насажденията се поръсват с пепел при засаждане.

Предварително третиране на семената

Севок купи предварително. Процесът на приготвяне на семена за засаждане продължава около 4 седмици. Първо, лукът разпръснат в един слой, изсушен при стайна температура. След това се сортират по размер - 1 см, 1,5 см, 2 см и повече.

Не забравяйте да загреете севока 3 дни при температура 35-40 ° C. Направете това преди кацане. Не затоплен лук отидете на стрелката. В нощта преди засаждане, посадъчният материал се накисва в едно от решенията:

 • меден сулфат - 1 супена лъжица. л, вода - 10 л;
 • хранителна сол - 1 супена лъжица. л, вода - 10 л;
 • бледи разтвор на калиев перманганат;
 • комплексен тор - 15 г, вода −10 л.

На сутринта семената се изплакват в чиста вода, изсушават се и се засаждат.

Засаждане и грижи

Копаене на гребен, брана.С помощта на рейки маркират редиците. Дръжте между тях на разстояние 15-18 см. Канали обилно напоени. Луковиците се засаждат с определен интервал. Това зависи от диаметъра на главата на комплекта.

Диаметър на главата

Кацане за кацане

1 cm 4-5 cm
1,5 cm 6-8 cm
2 см и повече 10 cm

Севок заспи с хумусен слой от 1,5-2 см, билото вече не се полива.

Поливане и разхлабване

Поливането е важно през първите 2-3 седмици от растителността. Това е периодът на образуване на корени и пера. Хребет обилно хидратира 1-2 пъти седмично. По това време консумацията на вода е 10 l / m². Когато главите започнат да се оформят, необходимостта от вода намалява. Следователно, честотата на напояване се коригира до 1 път през 2 седмици.

Важно е!

При суша почвата често се овлажнява, но водата се изразходва по-малко.

Разхлабването на луковицата се извършва на всеки 2 седмици, подобрява достъпа на кислород до корените, предотвратява образуването на почвена кора, прави земята хлабава. 2 седмици преди прибиране на реколтата, лукът спира да полива. Симптоми на зреене на главата:

 • нови стъбла не се появяват;
 • жълто перо;
 • мека врата;
 • паднало перо.

Храни, превенция на болести и вредители

В началото на вегетацията лукът се полива с торове, съдържащи азот. Използвайте органични вещества (инфузия на лопен, коприва), карбамид. По време на образуването на главите, лукът се опложда ежеседмично с разтвори, съдържащи азот и калий.

От гъбички лук, напръскан със състава:

 • вода - 10 l;
 • меден сулфат - 8 g;
 • течен сапун - 1 супена лъжица. л.

Почистване според правилата

Те започват да събират реколтата, след като шийката на лука стане тънка, перата е паднала. В горещи и сухи лета главите узряват по-бързо. Най-често те се изтеглят през второто десетилетие на август. Час 2 въздушни крушки по билото. След това се отнесе под балдахин.

Главите се изсушават с писалка най-малко 2 седмици. През това време всички хранителни вещества се прехвърлят от стъблата към луковиците. Везните придобиват подходящия цвят за сорта и стават трайни. След изсушаване, ряпата се сортира, изхвърля се гнилост и повредени образци. При здрави пера, оставяйки малък врат (2-2.5 см).

Съвети

Алексей Иванович, 33 години, Москва

Имам проста рецепта от лук. Използвам го в продължение на няколко сезона. На кофа с вода вземам амоняк (1 супена лъжица. L), йод (1 супена лъжица. L), манган (щипка). Аз напоявам този хребет с този разтвор.

Арина Анатолиевна, на 41 години, близо до Москва

Когато лук се появи на стъблата на белезникави петна, аз се лекувам с Aktara. Светли ивици говорят за пътуванията с вредители - лук. Пръскам билото 2 пъти с почивка от 7 дни.

Нина Петровна, 61, Ленинградска област

Грижа за лъка по всички правила. Своевременно хранени, разхлабени, напоени. В края на юни на писалката се появиха жълти петна. При преглед намерих ларвите на една лукова муха. Приятели препоръчаха наркотици Мухад. Опитах се. Помогна.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (4 оценки, средно: 5,00 от 5)
Зарежда се ...
луклук
Коментари по статията: 3
 1. Александър

  Тези проблеми са нещо от миналото.
  През зимата засаждаме севок. През пролетта няма болести.
  През пролетта, останалите севок се засаждат на зеленина.

  отговор
 2. АННА

  Загрявам севока в памучна торба в апартамент на радиаторна батерия за около 2 седмици. Лукът расте без стрели.

  отговор
 3. Иминат Максименко

  Наистина искам да споделя много тайни, но рядко свободно време. Но аз ще се опитам.

  отговор

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания