меню

Съвети 4.03.2019

Как да растат моркови да бъдат големи и сладки

морков в градината

Основната роля на добрата реколта от моркови е процесът на отглеждане. Трябва да се обърне специално внимание, като инвестира време и усилия. Морков - устойчив на различни условия култура. Отглеждането на зеленчуци не е твърде трудно, но за да стане голямо и сладко, ще трябва да работим усилено.

Условия за отглеждане на моркови

Моркови - зеленчукова култура, която е особено популярна. Зеленчукът се използва широко при приготвянето на разнообразни ястия: топла, супи, салати и десерти. Той е непретенциозен в отглеждането и грижите. За най-добри резултати се препоръчва да се създадат най-благоприятните условия в почвата. Важно е да се организира редовността на поливането и храненето.

Някои правила за отглеждане:

 1. На едно място се препоръчва да се засаждат моркови не повече от три пъти подред. Почвата през този период не е изчерпана, запазвайки хранителни вещества и микроелементи.
 2. През първата година от засаждането се препоръчва да се използват леглата, на които се отглеждат картофи, целина и копър - зеленчуците дават на земята витамини, които допълнително подпомагат бързото развитие на морковите.
 3. За засаждане използвайте само третирани семена. Вероятността за покълването им е по-висока от тази на дивите нетретирани семена.
 4. Сеят през пролетта, когато снегът се стопи и средната дневна температура е осем градуса по Целзий.

Създавайки идеални условия за отглеждане на моркови, можете да сте сигурни в отличен резултат. Необходимо е да се разглобяват подробно всички компоненти на една успешна култивация и да се обръща внимание на тях.

Обърнете внимание!

Последователното използване на няколко метода на отглеждане гарантира качествен продукт.

Как да се подготвят легла

Подготовката за сезона на засаждане започва много преди процеса. Веднага след приключване на реколтата почвата се почиства от отпадъци, трева, плевели и корени на растенията. В сухо време е необходимо да копаят леглата. По-добре е да копаем дълбоко, внимателно да обработваме вече изкопаната земя.

Няколко препоръки:

 1. Изравняването на леглата е безсмислено и вредно - морковите не са вид зеленчук, който се нуждае от изравняване на земята. Разхлабената почва по-добре преминава кислород и влага, която се натрупва в земята през зимата, а след това дава на зеленчука. Невъзможно е да се изкопае легло през пролетта.
 2. Предварително приготвени семена се засаждат в земята на плитка дълбочина. Приготвянето на моркови се извършва за половин или два дни преди засаждане. Те се поставят в разтвор на калиев перманганат, борна киселина и тор. Неподготвените семена са по-малко склонни да се изкачват.
 3. Понякога торът се добавя директно към почвата преди изкопаване. Градинарите препоръчват добавяне на хумус, пепел и компост. Трябва да се смеси добре, за да се разпредели равномерно торът.
 4. Леглото за моркови не се препоръчва да се счупи до засаждането на копър, целина и магданоз. В противен случай е възможно гниене на кореноплодни култури. Желателно е слънчевата светлина да стигне до градината през целия ден - естествен ускорител на растежа.

В някои случаи подготовката на леглата се извършва по друг начин. През есента те копаят дълбок окоп, поставят компоста в сън и го смесват с пепелта. През зимата земята е наситена с микроелементи и след това насища с тях узрялите моркови.

Трикове за увеличаване на растежа на моркова

Всеки градинар има свои собствени методи за увеличаване на растежа.

 1. Някои препоръчват засаждането на моркови не един по един в градината, а в купчини, наречени „гребени“. Противно на общоприетото схващане, има много моркови, в тази позиция те стават още по-големи. По-лесно е да се събират моркови в хребетите - по-лесно е да се извади голям шок от върховете.
 2. Чести хълмове и плевене. Веднъж седмично плевенето помага на слънчевите лъчи да пробият почвата и насищат продукта с витамин D, който стимулира растежа.
 3. Съберете не всички семена наведнъж. От време на време можете да получите моркови от земята, след това останалото ще бъде повече място за растеж, а хората могат да се насладят на пресни зеленчуци през целия сезон.
 4. Колкото по-близо е времето за прибиране на реколтата, толкова повече вода се изисква за напояване. Трябва да се полива в размер на 85 литра на квадратен метър. Две седмици преди крайното събиране, спрете да поливате напълно, за да избегнете загниване.
 5. Подложка и мулчиране. Запазва се влагата и витамините.
 6. Изтъняване. Пълно моркови до ширината на една длан, веднага след като първият лист се появява на един морков. Осигуряване на достатъчно пространство за всеки плод;
Внимание!

Колкото по-големи са семената, толкова по-голям ще бъде крайният резултат.

В усилията си за увеличаване на размера на отглежданите във ферми моркови трябва да се прилагат едновременно няколко техники. Особено внимание трябва да се обърне на торовете. Оправдано е използването на допълнителни средства, които стимулират растежа - корените растат големи, хрупкави и сочни, защитени от загниване.

Какво да се хранят, така че морковите са големи и сладки

За бърз и ефективен растеж на моркови трябва да се хранят различни полезни вещества. Торове имат различни свойства, затова се препоръчва използването на комплекси. В зависимост от произхода на тора компостът е минерален или органичен, сух или мокър:

 1. Азотна добавка. В самото начало на лятото, когато земята все още не е натрупала достатъчно хранителни вещества, можете да добавите азотен тор към почвата. Растежът и устойчивостта на морковите към външни влияния, които възпрепятстват правилното развитие на зеленчуците, ще се увеличи.
 2. Фосфорни торове. С добавянето на фосфор корените стават по-сладки, по-силни и по-твърди. В противен случай морковът ще изсъхне.
 3. Калият. Придава мек вкус, запазва свежестта за дълго време.
 4. Бор. Стимулира укрепването на растенията. За разлика от предишните версии на тора, разтвор на бром се прилага към върховете, а не върху кореновата система.

Споделянето на различни инструменти допринася за бързото и по-добро развитие.

Отглеждане на морков, се препоръчва да се използва комбинация от няколко метода, които подобряват не само скоростта на растеж, но и качеството на крайния продукт.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...
морков в градинатаморков в градината

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания