меню

Отглеждане на домати 4.03.2019

Ние овладяваме рязането на домати

изрезки

Нарязани доведени деца от домати разсад във водата бързо се утвърди. Ако решите предварително да се запасите на стъблата на храсти от домати, трябва да посеете семената по-рано от обичайните дати на засаждане. Присаждането ще помогне, когато семената не се отглеждат и има малък материал за разсад. По време на вегетация, доматите растат много стадии, които забавят развитието на плодове. Затова отрязването на издънки увеличава добивите и образува чисти храсти.

Предимството на рязането

Домати - многогодишно растение. Ако създадете благоприятна атмосфера за отглеждане на разсад, те активно ще развиват целия вегетационен период. Възможно е да се отглеждат допълнителни фиданки, когато храстите са счупени или разсадът е опънат и обрасъл. При образуването на храсти обикновено остават 2-3 стъбла, а останалите издънки се нарязват с ножици. По-добре е да не ги изхвърляте, а да ги поставяте във вода за покълване.

Предимства на метода:

  • разсад не се нуждаят от гмуркане;
  • разсад от резници са много по-силни, отколкото от семена;
  • разсад цъфтят след един месец след засаждане;
  • млади животни не се нуждаят от допълнително покритие;
  • рядко се разболяват;
  • плодове по-бързо;
  • от 2-3 семена можете да получите разсад на цялото легло;
  • запазят сортовите качества на храстовото мляко.

Растенията, отгледани от един доведен син, нямат централен корен, който прониква дълбоко в почвата, за да извлече влагата. Това се компенсира от екстензивното развитие на кореновата система. Намира се на повърхността на земята. Следователно, стръкчетата разсад се нуждаят от постоянно поливане.

Важно е!

Хибридите не запазват майчините си качества в метода на семената, но оригиналните свойства остават при присаждането.

Размножаване на доматите чрез рязане

Семената се накисват в продължение на два дни във влажна марля. Покълналият материал се засажда в саксии или контейнери на разстояние от 4 см. Когато сгъстен издънки, разсад се трансплантират, оставяйки 3-4 см между кълновете. отрязвам върховете, запазване на 2 долни листа. Ако вземете издънки под 4 листа, тогава получените храсти ще донесат плодове късно. Първата четка с резници изглежда по-ниска от тази на разсад.

Нарежете дръжки, поставени във вода със стимулатор за развитието на корените. Долните листа на резниците се отстраняват. Приблизително след 6-8 дни расте първите корени. Скоростта на кълняемостта им зависи от разнообразието на доматите.

След това, процесите могат да бъдат трансплантирани в контейнери със земята, контейнерът е избран с обем най-малко 10 cm на 10 cm. Направете такова задълбочаване в почвата, за да разпределите всички корени. Не отглеждайте разсад в тясната ямка. След това изсипете почвата, напоена. Почвата е плодородна, лека, дишаща. Препоръчително е да се полива земята с манганов разтвор за дезинфекция. Ако видовете са различни, тогава на всяка чаша се залепва хартия с името на сорта.

Подрязаните майчини храсти за 10 дни могат да бъдат трансплантирани в леглата. При резитба на основния растение оставете 1-2 издънки. Скоро ще имат нови деца. Горната част ще се корени бързо, страничните издънки ще растат.

Засадени в земята, оцелели стреса, след 2 седмици здраво вкоренени. Те ще поникнат издънки в оста на листата, образувани храсти с два ствола.

Важно е!

Във водата за покълване се потапят 7-8 см от стъблото.

Грижи се за резници

Две седмици след засаждането разсадът се прехвърля на топло място + 22-24 градуса, докато се вкоренят. Тогава младите са преместени, където температурните показатели през деня са 15-18 * C, през нощта 13-15 * C. Проектът в стаята не трябва да бъде. Трябва периодично да се излъчва.

Засадените резници се нуждаят от добро осветление. Тя е необходима за растежа и появата на нови листа и процеси. По-добре е растенията да се поставят на южните первази. Директната слънчева светлина не трябва да пада върху зелените. Така, че разсадът не е разтегнат от една страна, те периодично се обръщат с различни страни към светлината.

Доматите се поливат редовно, но не се наливат. Твърде влажната почва ще причини гниене на коренището. Честотата на напояване 1-2 пъти седмично. Те използват размразени, дъжд, защитени вода, но не хлорирани.

Преди разсаждане на резниците в градината, те се хранят два пъти. Можете да приготвите тор в домашни условия. Първият път, когато се хранят 12-14 дни след засаждането: 30 г суперфосфат, 5 г карбамид, 15 г калиев сулфат на кофа с течност. Торове се прилагат за втори път 14 дни след първото хранене. Дозата на веществата се удвоява до 10 литра вода. Ако почвата е питателна, тогава един тор е достатъчен.

Есенно изрязване на домати

През първото десетилетие на есента стъблата и върховете на възрастните растения се нарязват до студове. Нарежете 15 cm доведен син, той трябва да бъде 4 листа, съцветията са отстранени. По-добре е да изберете стъбла по-дебели. При зимно съхранение стъблата изтъняват.

Апартаментът поставя резниците в стъклен съд с вода. В един контейнер са поставени 3-4 стъпала, които ги правят просторни. Банките поставят на ярка перваза на прозореца, на всеки пишете името на хибрида. 6-8 см стъбло се потапят във вода.

След две седмици корените ще се появят, те ще се развият, стъблото ще се удължи. Такива екземпляри не са засадени в земята. В средата на ноември горната част е отрязана в горната част на около 10-15 см. Те сменят водата в резервоара (бурканчето е добре измито), можете да използвате преварена течност с добавени хранителни вещества. Отстранете дъното на разсад с корени. От ноември до декември животът на разсадът спира, той почива. Може да се пренарежда по рафтовете. След 15 декември процедурата се повтаря, отрязва се долната част (1 см) с корените, сменя се водата. Кацането в земята се извършва след 20 януари в малки саксии с почвена смес. През февруари, отглежданите разсад се нарязват на резници и се поставят във водата за вкореняване.

Доматите, отглеждани върху резници, не се различават от плодовете на основния завод. Всеки градинар сам трябва да изчисли времето на засяване и подрязване на разсад, за да получи необходимия брой посадъчен материал. Реколтата от отглежданите стъбла е същата като при майките.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...
изрезкиизрезки

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания