меню

Доматените сортове със снимки и описания 5.03.2019

Изпитани във времето сортове домати: най-старите и най-популярни

домати

Въпреки появата на голям брой нови продукти, доказаните домати не се отказват от позициите си от години. Най-старите и най-популярни сортове домати показват добри резултати, когато се отглеждат на открито, в оранжерии или оранжерии. В много вили все още можете да видите домати, отгледани в края на 50-те години на миналия век. Градинарите ги оценяват за страхотен вкус, непретенциозност, стабилна доходност на реколтата.

Бял пълнеж 241

Много летни жители признават, че обичат това разнообразие. Те отбелязват, че миналите поколения са я засадили и никога Бял пълнеж не разочарова. В Държавния регистър на Руската федерация, регистрирани през 1966 година.

От него се събират домати през 110-117 дни. Дребните храсти, на открито, не растат повече от 50 см. Не е необходимо да се премахват пасищата, но за най-бързото узряване на първата партида плодове някои градинари избиват храстите до дъното на флоралната четка.

Доматите приличат на ябълки, в незряло състояние - светло зелено, с пълна зрялост - оранжево-червено. Тежат 70-120 грама, вкусът е нормален. В плода се усеща характерна за сорта кисело. Подходящ за всички видове обработка. Обикновено, доматите се събират в състояние на техническа зрялост и след това се раздават в кутии и кутии у дома.

Съвет!

Изисква превенция от фитофтора!

Сибирско рано

Друг "ветеран", който е похвалил от летните жители на Урал и Сибир. Сортирай "Сибирско рано" обосновава името си с ранното и приятелско отдаване на домати. Получава се специално за региони с неблагоприятни климатични условия. В каталога на Държавния регистър - от 1959 година. Основни функции:

 • непретенциозен;
 • замръзване;
 • принадлежи към групата на определящите сортове домати;
 • компактен (45-50 см висок), няколко листа;
 • ранните срокове на узряване на плодовете (90-100 дни).

Доматите са вкусни, яркочервени, с тегло около 100-130 грама. Характеристика на плода - тънка, често избухваща кожа. Не е подходящ за осоляване, използва се прясно, за сосове, пасти. Доматите не са смъртоносни, затова след узряване е необходимо незабавно да се обработват плодовете.

Грибовската почва

Отлично се оказа сред много поколения градинари домати за открит терен. Расте бързо, плодовете обилно, добива на реколтата - приятелски. По отношение на узряването - рано, след 95-100 дни, доматите са готови за прибиране на реколтата (етап на техническа зрялост). На малки храсти се образуват 3-4 четки. Сортът няма високи добиви, но е стабилен през всеки сезон.

Домати със стандартни характеристики:

 • кръгли, леко сплескани;
 • цветът на кожата и пулпата са червени;
 • тежат около 70-90 грама;
 • вкусът е приятен, сладко-кисел.

От един квадратен метър се събират 3-3,5 кг. Основната употреба е салати. За консервиране и осоляване не е подходящо.

Talalikhin 186

През 1952 г. в Държавния регистър на СССР се появиха различни сортове белоруски. Името се дава в чест на известния пилот В. Талалихин. За всички региони е създаден домат, който се е показал успешно в Сибир, на Урал. Сорт от групата на детерминантите домати, не висок (40-60 см), с красиви гофрирани листа. На храста формира 2-4 съцветия. Има малко домати, но има реколта през всеки сезон.

Плодовете са леко оребрени, с пълна зрялост - червени.С тегло не повече от 110 грама, но по време на образуването на четката може да бъде случаи на 170-190 грама. Районът около дръжката е по-тъмен, това ще продължи, когато доматът е узрял. Вътре - няколко камери с голям брой семена. Вкусът е приятен, можете да усетите сладостта и киселинността, характерни за всички ранни домати. Това не разваля вкуса на плода, дава им пикантност.

Използвайте плода в заготовки, нарязани на салата, в прясна форма. Благодарение на сочната каша, Talalikhin е подходящ за приготвяне на сок, макаронени изделия, доматени сосове.

руснак

Земеделците от настоящето не са изненадани от разнообразието на доматите. Но през 70-те и 80-те години на 20-ти век появата на кратко и плодоносно разнообразие от домати стана сензация. Moskvich - домат за отглеждане по хребети или в малки тунели. Нейната височина е 30-40 см. Доматите от рода Stamb са непретенциозни, не е необходимо да се накланят, бързо и единодушно връща реколтата.

Съвет!

Обича да расте в уплътнени насаждения. Препоръчва се кацане на 7-9 храсти на квадратен метър.

В Държавния регистър - от 1976 г., отглеждани в цяла Русия, в страните от ОНД. Доказано е, че е домат, устойчив на болести и неблагоприятни фактори. Доматите са малки, 60-70 грама, добър приятен вкус, добивът е от един „квадрат“ от 3,5-4 kg плодове.

Подходящи домати за всички видове обработка:

 • опазване;
 • кисели краставички;
 • приготвяне на доматени продукти.

Алпатиев 905

Сортът е известен още от 50-те години на миналия век. Градинарите от старите поколения го помнят като плодоносен и непретенциозен домат. Храстите растат малко над 40 см, с голямо количество листа. Почистването на доведени деца не е задължително, само по време на образуването и узряването на доматите е необходимо да се завърже храстите с коловете.

Плодове - ярко червено, прилича на малки румени ябълки, вкусни и леко кисели. С тегло - 50-60 грама, вътре - четири камери. Показатели за сухото вещество в плодовете - 6%.

Алпатиев сорт - един от доматите от миналия век, широко използван за промишлено производство. На едно растение се образуват 3-4 четки, във всяка - 4 домата. Производителността не е толкова висока, колкото в съвременните индустриални хибриди, но сортът „отнема“ други:

 • стабилността на плода през всеки сезон;
 • хармонично узряване;
 • проста грижа.

Verlioka F1

Хибридът е известен на много летни жители. Отглежда се в продължение на десетилетия, като се отбелязва добива и ранната реколта на плодовете. Доматите бяха вписани в Държавния регистър през 1990 г., добиви от хибридите на новия век по отношение на доходността.

Домати "Verliok" почиства се за 100-106 дни. Ще се зарадва с производителността както на начинаещите, така и на градинарите с опит.

Растение с определящ тип, разпространяващо се, с големи тъмнозелени листа. В съцветия се закрепват 8-10 плода. Доматите са дори, красиви, с тегло около 100-140 грама. Покрит с тънка, но гъста кожа, отвътре - сладък по вина на плътта. Цветът на плода е яркочервен.

При продължително засушаване или прекомерно омокряне на почвата вкусовите качества на хибрида се влошават. Доматите са подходящи за всякакъв вид преработка, в салати. Този хибрид не е много податлив на заболявания, дава плод дори през лятото, което не е много благоприятно за доматите.

Betta

В продължение на почти две десетилетия градинарите са доволни от това разнообразие от домати. Той има много предимства:

 • лесен за почистване;
 • компактен и къс (35-45 см);
 • ранен добив (80 дни);
 • подходящи за отглеждане във всички региони;
 • расте добре у дома си на перваза на прозореца или на балкона;
 • плодотворна (за растежа си).

На малки храсти гладки, червени домати са вързани, с тегло 50-70 грама. Не е необходимо да се пасе растението, но е необходимо да се завърже през периода на плодните насаждения. Под маса от домати храсти често попадат на неговата страна.

Сортът на Бета е малко изложен на болести, има време да се измъкне от фитофторите поради ранното узряване. Доматите са подходящи за осоляване, но обикновено се използват в салати, пресни.

Peremoga 165

Този сорт е отглеждан в Беларус и е включен в каталога на Държавния регистър през 1951 година. Оттогава се отглеждат навсякъде. Много летни жители събират семената си и от десетилетия насам отглеждат този домат.

Среднерослите храсти покрити с много листа. Разнообразието обикновено достига до първата четка, а също така и при прищипване. Плодовете се формират в ръцете на 2-4 броя, основните съцветия са разположени на главния багажник.

Незрели домати - светлозелени с леко потъмняване в дръжката. Докато узрее, петънцето изчезва, цветът на потната кожа става червен. Претеглят около 90-130 грама. Вътре - от 4 до 9 камери.

Вкусът на плода е приятен, без кисел. Основната употреба е салата, преработката, прибирането на реколтата.

Благовест F1

Един от известните хибриди на 90-те години на ХХ век. Проектиран за оранжерии, дава отлични добиви при спазване на правилата на селскостопанското инженерство.

Основни функции:

 • определящ тип;
 • височина - 1,8-2 метра;
 • доставката на плодове започва вече на 100-106 дни (ранен домат);
 • устойчиви на много заболявания;
 • висока устойчивост на вредители;
 • отлична кълняемост на семената при посяване на разсад;
 • добър вкус (който често не се среща в хибридни форми на домати).

Доматите растат средно до 120 грама. Кръгла, с лъскава кожа, плодът има лека депресия в областта на дръжката. Вкус - изразен, домат, настоящ аромат. Плътната пулпа ви позволява да използвате домати с различни заготовки:

 • ецване;
 • опазване;
 • осоляване.

Хибрид Благовест тя се съхранява идеално, не се разваля при продължително транспортиране. Добиви - 5-6 кг на храст. Но за да получите голям брой домати, трябва да спазвате правилата на агротехнологията:

 • засаждане на разсад съгласно схемата (без удебеляване), 2-3 храсти на квадратен метър;
 • 4-5 хранения на сезон;
 • задължително образуват храст, премахване на доведени деца и допълнителни цветни четки.

Във всички климатични зони (с изключение на южните райони) се получават високи добиви в оранжериите.

Старите сортове и хибридните форми на доматите са се доказали в условията на Русия. Като им осигурявате правилната грижа, можете да съберете завидна реколта, без много да се налага.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (1 оценки, средно: 5,00 от 5)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания