меню

Препарати и торове 12.05.2019

ТОП 5 безполезни популярни торове

.

От година на година почвата дава полезни свойства на растителната култура и по този начин се изчерпва. За да се оплоди то трябва да се опложда. Градинарите използват много методи за такива събития, но не всички от тях имат благоприятен ефект. За да не навредите на земята и растенията, трябва да знаете какви са безполезни торове, които се приготвят у дома.

Топ 5 безполезни торове

Дори неопитен градинар знае за полезни, стандартни торове. Разбира се, искам любимите ми растения винаги да цъфтят добре, да са плодородни и да имат нещо, с което да се хвалят със съседите си. Но не е нужно да обмисляте и съветвате същия съсед, за да вкарате всичко в почвата. Можете да му навредите или в най-добрия случай да не правите нищо добро. Има безполезни торове, за които времето се губи.

удобниее в гранулах

Кучешки екскременти

Някои градинари смятат, че фекалиите за кучета имат същите полезни свойства като кравешки тор и пилешки тор. В действителност, в сравнение с тях, фекалиите на кучета имат много висока химическа активност, разлагат се твърде дълго и съдържат опасни патогени. това опасен тор полза, напротив, ще донесе само вреда, дори до смъртта на градински култури. В допълнение, в района, където се използват кучешки тор, невъзможността за отглеждане на реколтата може да продължи много години.

Черупки на яйца

Смята се, че поради съдържанието на калциев карбонат, черупката има положителен ефект върху културата и почвата. Насърчава растежа на растенията, укрепва кореновата система, неутрализира киселинността на почвата и я обогатява с хранителни вещества. Поради гъстата структура на черупката се разлага в земята за дълго време. Тя няма да навреди на растенията, но ефектът ще дойде само след няколко години.

Бананова кора

Като тор, някои градинари използват бананова кора, полагайки я в кладенците за засаждане. Банановият пулп съдържа големи количества калий, магнезий и азот. Такъв състав на хранителни вещества има благоприятен ефект върху растенията, увеличава техния цъфтеж и плодородие. Но в кората, в допълнение към опасните пестициди, няма полезни свойства. Тъй като е в мократа земя, тя започва да гният, което допринася за възпроизводството на ларвите на опасен вредител - гърбавите мухи.

Заслужава да се знае!

По време на приготвянето на банани за продажба, кората им се третира със специални химикали против разпадане. Дори при миене на плодове под течаща вода, нежеланите компоненти не се измиват.

сода

Някои неопитни градинари смятат, че содата съдържа калций. Тя твърди, че укрепва корените, насърчава растежа на растенията, помага да се отървете от гъсеници и други болести от растителни култури.

удобрениеe sodoj

Това е погрешно предположение: изобщо няма калций, само калий. Освен това, натрий в него е 10 пъти повече от калий. Натрият нарушава структурата на почвата, я прави лепкава, причинява свиване на надземните части. Нищо друго, освен вреда, сода не носи.

аптека агенти

Йодът и брилянтното зелено в ниски концентрации са полезни за хората - дезинфекцира раните. За растенията тези инструменти са безполезни и дори опасни.Но някои градинари смятат, че антисептиците подобряват растежа на зеленчуците, укрепват кореновата система и служат като бактериален антисептик за почвата. Няма научни доказателства за такова предположение.

Повече за рисковете от съмнителни „популярни рецепти“

Няколко факти, свързани с оценката на споменатите "торове":

 1. Кучетата са носители на различни паразити, включително червеи.
 2. Някои градинари погребват сурово яйце в земята със същата цел като черупката. Миризмата на гнило яйце може само да изплаши къртиците и да повлияе неблагоприятно на растенията. Сероводородът е опасен за културите и хората.
 3. Що се отнася до банановите кожи, по-добре е да го изсушите предварително и да го добавите към компоста, за да оплоди почвата.
 4. По-рано, когато нямаше химикали срещу болести на градинските култури, содата се разрежда в суроватка. В този случай тя играе ролята на неутрализиране на излишната киселинност на суроватката.
 5. Ако се смесите, както някои летници съветват, йод, брилянтно зелено и амоняк - всъщност получавате „ядрена бомба“ за всички живи същества в земята. В допълнение, растенията нямат дефицит на йод.
sostav pochvy
Важно е!

Преди да храните и наторите вашите насаждения, разберете повече за тора, който ще използвате. Прочетете литературата за всяка съставка, която е включена в нея. Не се доверявайте на непроверена информация.

Всички градинари имат различна почва и подход към растенията. Поради неправилно използване на един или друг инструмент, можете да получите намаление на добива, а това е в най-добрия случай. В най-лошия - да развалят състава на почвата и да унищожат кацането.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...
. .
Коментари по статията: 1
 1. Алексей Ярославцев

  „Това е погрешно предположение: изобщо няма калций, само калий. И натрий в него е 10 пъти повече от калий "
  Както си спомням, формулата на калциевия бикарбонат (сода за печене) е CaHCO3. А къде е калий и натрий?

  отговор

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания