меню

Съвети 17.06.2019

Радикално средство за оси и мравки на парцела

Квартал с мравки и оси в лятната им къща е не само неприятен, но и опасен за хората. В допълнение, тези насекоми причиняват големи щети на зеленината и могат да причинят смъртта на културата. Ето защо агрономи и летни жители използват доказан народен лек за борба с вредителите - борна киселина.

Как да премахнете оси и мравки с мед и борна киселина

Осите и мравките са известни сладкиши, така че не е трудно да ги примамят в капан с помощта на сладка течност на базата на мед. Борната (ортоборна) киселина ще действа като компонент на отравяне на капана, която може лесно да се получи в аптеката под формата на бял прах, опакован в сашета по 10 g всяка.

Не използвайте алкохолен разтвор на това вещество, тъй като силната му миризма само ще изплаши насекомите.

 

Как работи

Киселина прониква в кожата на тялото на насекомите, като действа по следния начин:

  • унищожава органите на храносмилателната система;
  • нарушава водния баланс;
  • засяга нервната система, което води до парализа и смърт от задушаване.

За да се елиминират вредителите, дори минимален контакт с препарата е достатъчен (например, за да се запази веществото на техните лапи). Освен това болните могат да заразят своите близки.

Рецепта на примамката

За приготвяне на капани на базата на борна киселина и мед, е необходимо да се приготви сладък сироп, като се заври 0.25 л вода, смесена с 2 супени лъжици. л. захар. След сироп оставя за 5 минути, добавете 1 чаена лъжичка. мед и 5 g H3БО3, Разбъркайте добре и отстранете от топлина.

За борба с мравки, получената есенция се изсипва в плоски контейнери и се поставя на пътеки за мравки, сменящи се веднъж седмично на пресни.

За да се отървете от оси, можете да направите такъв капан: горната част е отрязана от пластмасова бутилка, обърната надолу и вкарана в бутилка. На дъното на бутилката се налива есенция. Осите ще летят в капана през врата и ще умрат в сладка течност. В бутилката направете дупки за разпространението на медовия вкус.

Разтвор на борник от насекоми на мястото

Ако осите изграждат гнездото си в земята, можете да ги унищожите, като изсипвате дупка и почвата до нея с разтвор Н3БО3, По същия начин можете да правите и с мравки, ако знаете местоположението на мравуняка.

Как действа решението

Както вече споменахме, борната киселина има ентерично-контактно действие, поради което е достатъчно да се обработят входовете в гнездото и да се зарази няколко индивида, които ще разпространят токсичното вещество в цялата колония, което също се насърчава от мрачната традиция за хранене на болни и мъртви роднини.

Пропорции и подготовка стъпка по стъпка

Не прекалявайте с инструмента, защото той все още се отнася до химикала. Достатъчно е да се излее 10 сашета прах в 10 л кофа с вода и да се разбърка добре.

Борната киселина е ефективна в борбата с оси и мравки, тя може да се използва както по посока, така и с помощта на капани, за подготовката на които често се използва сладка стръв, например мед.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания