меню

Вредители и болести по описание на доматите със снимки и методи за лечение 17.07.2018

10 начина за защита на домати от мечка

Човек държи мечка в ръцете си

Medvedka почти винаги живее в земята, само да излезе от приюта през нощта и да лети около градината, за да завладее нова територия. За да се бори с досадното насекомо е изключително трудно. Това се дължи на потайния начин на живот на вредителя и на неспособността на инсектицидите да стигнат до него през гъст почвен слой.

Какво е опасно Medvedka

Медведка на леглаНай-често това малко летящо създание атакува градини с добра наситена, плодородна, влажна и газирана почва. За да се надценят щетите от саботажните останки, е трудно. Тя може да повреди всички кацания само за няколко дни. Медведка не се страхува нито от големи площи, нито от специализирани отрови, или от птици. Ако успее да се размножи, е почти невъзможно да се отърве от нея и ще трябва да се сбогуваме с реколтата.

Медведка трябва да се бори веднага след като се появи в градината. Възможно е да се идентифицира нарушител на земята - това са тунелите, по които се движи насекомото. Живеейки под земята, където е тъмно и топло, тя яде корените на доматите, като по този начин засяга цялото растение като цяло.

Съвет!

Medvedka много придирчиви в своите кулинарни предпочитания. Като разчисти всичко по пътя си, тя никога няма да докосне плевелите.

Тежестта на борбата с Медведка се крие в естествената му способност да се приспособява към всякакви климатични условия. Той бързо се размножава, скрива се дълбоко в земята, а ларвите могат спокойно да зимуват в останките на растенията. Тя развива имунитет към много отрови, така че трябва да се използват различни методи в борбата срещу нея, като се редуват или използват по сложен начин.

Градинарите, опитвайки се да извадят паразита от техните парцели, са изобретили десетки методи, за да уловят малкото мръсно куче. Ето някои от тях, доказани и време, и действие.

Примамка

Вредителят обича да се крие в купчина тор, снася яйца и ги спят. Примамката може да бъде построена през есента, след почистване на площадката. За да направите това, разпръснете тор върху изкопаната земя, оставяйки органичната материя на повърхността. През зимата яйцата на мечиците, които бяха положени в оборски тор, ще умрат от студа.

Медведка в градинатаПрез пролетта, в някои части на градината локално се организират струпвания на тор. Органичните вещества се поставят върху полиетилен (ще бъде по-лесно да се отстранят заедно с насекомите от обекта). В продължение на 2-3 седмици топъл „дом“ ще привлече Медведък от цялата градина. Веднага след като сметището купчина събира голямо количество от насекоми полиетилен е вързан в възел и отстранени от градината. Между другото, използването на полиетилен, линолеум като субстрат за оборски тор също е полезно, защото мечките няма да могат да "избягат" от такъв капан под земята.

Използването на защитни навеси

Един от най-простите, но доста ефективни методи е използването на капани за сянка в градината. Те са парчета от шперплат, шисти, покривен материал, линолеум от тъмни тонове. Те са изложени на мястото и чакат насекомите да се събират под тях, търсейки подслон. Под такъв покрив е топло, тихо и безопасно, а ако направите малка депресия в земята и хвърлите там ориз или каша с перлена ечемик, тя също е вкусна.За да отворите такъв капан трябва да бъде бързо и без шум, в противен случай насекомите ще имат време да се скрият в дълбините на почвата.

Риболов на бира

Риболов на бираЛетните обитатели често използват бира, защото знаят, че алкохолната напитка на мечката действа като валериана на котки. През пролетта, приблизително в средата на май, пластмасовите бутилки се вкарват в земята до редовете домати, така че шията е почти равна на повърхността (бутилката е поставена под ъгъл). Контейнерът се пълни с бира, а шията се покрива с марля, напоена с алкохол. Медведка отдалеч ще мирише на мая и хмел, и веднага се съберат на масата от цялата градина. Дърпайки кърпа, тя попада в кръчмата и вече не може да се изкачва. За няколко седмици около 9-12 възрастни попадат в сладката капан. Веднага след като бутилката е пълна, те я изкопават, унищожават вредителите, наливат прясна бира и продължават да събират насекоми.

Пречупване на миризми

Някои растения имат такава миризма, че мечката не може да я движи и бързо се оттегля от мястото. Отблъсква вредителите невен, кориандър, смърч и борови клони (игли). Засадени по периметъра на градината. Иглите се поставят в кладенците при засаждане на разсад от домати. Под земята дълго време иглите запазват аромата си, което плаши живите същества.

Не харесва мечката и миризмата на гнила риба, чесън, лук от лук, листа от ядки. Ако тези компоненти са снабдени със земя при засаждане на домати, насекомото ще заобиколи това място.

Факт!

Medvedka не понася миризмата на йод. При засаждане на посадъчен материал на леглото се препоръчва да се изхвърлят отворите с йоден разтвор.

Маслоуловител

Къщата на МедведкаМного прост и ефективен начин за унищожаване на възрастните. Много е лесно да се намерят норки, в които живеят насекоми - те могат да бъдат намерени в дупката при засаждане на домати, до храстите, между леглата. Ако се открие мързелив, е необходимо да се попълни входа на „къщата” със слънчогледово масло. Маслото няма да позволи на Медведка да диша, от която тя бързо ще умре. Е, ако все още успява да се изкачи, тогава ще бъде лесно да се унищожи ръчно. Помислете, че петролът може да се нуждае от много, особено ако дупката е дълбока и земята е суха.

Съвет!

Също така е възможно да се излее керосин, разреден с вода, в норка. Както керосинът се смесва с пясък, така и полученият субстрат се разпределя в пътеката.

Отровна стръв

Насекомите могат да бъдат събрани с обикновени зърнени култури. За да направите това, варете царевица, пшеница, ечемик, торта, добавете метафос. Отровата се смесва добре с храна, след което се излива в сместа от слънчогледово масло. Клешката с овесена каша се разпръсква под натрупаните купчини. Тези примамки са най-добре да се използват преди засаждане на разсад или преди началото на цъфтящи растения. Karbofos може да се добавя и към зърнените култури. Такова лечение е по душа на вредителя, така че Medvedka бързо ще привлече цялата орда от паразити, които ще бъдат лесни за сглобяване и унищожаване.

Третиране с амоняк

амонякАмонякът, разреден с вода с остър аромат, може да обезкуражи желанието на вредителя да се появи до леглото на доматите. Лечението се извършва по следния начин: около растенията се правят малки жлебове, след това маточката е заобиколена от концентриран амоняк. В този процес е важно да не се накисва самият доматен храст.

Medvedku отблъсква не само миризмата на амоняк, но и повишена доза азот в почвата. Такъв метод за отстраняване на вредителя е допустим само през първата част на вегетационния период на доматените храсти, тъй като тогава излишният азот може да доведе до забавяне на цъфтежа и образуване на плодове.

Друг начин за използване на амоняк е да залепите памучна вата, напоена с амоняк, в земята до храстите.

Използването на естествени врагове

Естествените врагове на мръсните кучета в градината са птици (грачове, врани, чапли), насекомоядни животни (таралежи, гущери, къртици, землянки), насекоми (мравки, бръмбари, нематоди), летящи насекоми (оса Larra). Между другото осите най-ефективно унищожават мечката.Те намират шахти в земята, изгонват насекоми от тях и ги ужилят, парализирайки жертвата.

Можете да привлечете птици и насекоми на мястото с помощта на сладки примамки. Необходимо е обаче да се вземе предвид фактът, че например земята и къртиците могат да причинят вреда на градината чрез изкопаване на цялата земя и увреждане на корените на зеленчуковите растения.

Вятърни мелници срещу мечката

вятърни мелници от мечкатаИзненадващо, мечките се страхуват от някакъв, дори мимолетен шум, и се опитват възможно най-бързо да напуснат мястото, където е неудобно да живеят. Създаване на различни звуци на сайта е лесно. За да направите това, по периметъра на градината (на разстояние от 10 метра един от друг) инсталирайте високо желязо тръби с малък диаметър. Към върховете на тръбите са прикрепени витла от пластмаса или друг метал. Основното е, че дори слаб вятър лесно може да създаде тяхната ротация. Възникващите вибрации се възприемат от мечките съвсем ясно - те свързват шума с опасността. Колонията бързо напуска мястото в търсене на по-тихо местообитание.

Аспен залог

Този стар метод все още се използва заради невероятната си ефективност. Факт е, че Медведка отврати миризмата на дърво от трепетлика. За улов на досадно насекомо по периметъра на голяма площ на врага, пресните (или елшови) колчета се забиват в земята на разстояние 60-100 сантиметра един от друг. Вредният организъм не може да стои в непосредствена близост до трепетлика и няма нищо друго освен да избяга от опасната зона.

Съвременни методи

Ако сте използвали всякакви народни средства от години, а вредителят няма да напусне вилата, тогава трябва да използвате тежки артилерийски - химически средства срещу него. Същността на работата на инсектицидите е следната: насекомите ядат отрова, което ги засяга отвътре. Скоро мечката умира. Между другото, жицата е унищожена заедно с нея.

По-правилно е да се започне борба с медведка по време на засаждането. За целта корените на фиданките от домати се третират с Aktar или Prestige 290 FS. По време на вегетационния период се прилагат ефективни Медветокс. Въвежда се в почвата между леглата по време на поливане.

Най-ефективните средства за защита срещу мечката:

  1. Гръм - разпръснати наркотици норка. Медведка изяжда отровна стръв и умира.
  2. Bankol - засяга нервната система на насекомото, парализира го. Лекарството е безопасно за хората и животните, не се натрупва в плодовете и почвата.
  3. Phenaxin Plus - сладките гранули привличат миризмата на вредител. След вкусна храна, насекомото умира за няколко часа.
  4. Grizzly - ефективно се бори с ларви и възрастни. Препаратът се третира с парцел, след което в един ден всички вредители в земята умират.
  5. Bowerin - препаратът съдържа гъба, опасна за мечката. Инструментът се смесва със слънчогледово масло и се полива с кладенците при засаждане на разсад. Насекоми пълзят от земята, те могат да бъдат събрани и унищожени извън обекта.
Съвет!

През пролетта повечето насекоми умират в резултат на гъбични заболявания.

Предотвратяване появата на мечка на мястото

разхлабване на доматиЧестото засаждане, плевелите, използването на пресен тор, неправилно поливане - всичко това е причина за повишения интерес на мечката към градинските насаждения. Въпреки това, ако останете бдителни, извършване на земеделие в съответствие с правилата, като се използват умни народни методи, броят на насекомите в градината може да бъде значително намалена.

Превантивни мерки:

  • необходимо е редовно да се извършва дълбоко разхлабване. Това е особено важно да се направи в края на май, когато в земята все още има яйца и излюпени ларви. Веднъж на повърхността, те умират;
  • Мулчирането на земята под храстите ще предотврати възпроизводството на мечката, тъй като под дебелия слой мулч се създава неблагоприятен климат за насекомото;
  • добавянето на отровни препарати по време на разхлабване на почвата ще допринесе за изчезването на голям брой мечки в почвения слой;
  • за да предпазите градината си от нахлуването на кедър от близката плантация, можете да използвате желязна ограда, изкопана на дълбочина от 50-60 сантиметра;
  • Тъй като Medvedka предотвратява пилешкия остатък, е добре да се третират редовно плантациите с воден разтвор, базиран на него. И в допълнение към пръскане, се препоръчва да се излее смес от пилешки тор в норка.

заключение

Medvedka е опасно не само за домати. Тя яде всичко, което идва от нея - краставици, патладжани, картофи и много други зеленчукови култури страдат от нейното разрушаване. Засегнатите от него растения в повечето случаи умират. По-добре е да се борите с Медведка, използвайки интегриран подход, като използвате 3-4 метода наведнъж. Така че всички усилия не са напразни, съседите също трябва да се отърват от насекомото. Само заедно можеш да победиш това коварно насекомо и да спасиш реколтата.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания