меню

Отглеждане на домати 24.07.2018

Как една черупка от яйца спомага за увеличаване на добивите от домати

за торене домати

Инфузията от яйчни черупки е ефективно средство за попълване на недостига на калций на домати и други зеленчукови култури. Особено остър недостиг на микроелементи се проявява в периода на формиране и узряване на плодовете.

За да се избегне масово разваляне на доматите, ще се позволи навременното въвеждане на инфузията на черупката на яйцата.

Какви са ползите от черупката на яйцата?

черупки от яйцаСъставът на яйчната обвивка ви позволява да го използвате като хранителна добавка. Черупката от пилешки яйца съдържа голям брой микро и макро елементи. Пълна картина на химичния състав може да бъде изучена от проф. Shtele A.L. през 1980 г.

Черупката съдържа:

Микроелементи макронутриенти
 • цинк;
 • флуоро;
 • кобалт;
 • мед;
 • желязо;
 • йод;
 • молибден;
 • манган.
 • калций;
 • магнезий;
 • сяра;
 • фосфор;
 • натрий;
 • калий.

 

 

 

 

 

Черупката е странична черупка, която влиза в кофата след използване на съдържанието на яйцето. След като научите за ползите му, никога няма да хвърлите в кошчето.

Черупки от пилешко яйце:

 1. Отървете се от недостига на калций в растенията, тъй като това е естествен тор, който насища зеленчуците с калций. Макроелементът позволява нормално развитие, укрепва корените на растенията, повишава устойчивостта към заболявания от гъбичен и вирусен произход.
 2. Намалете киселинността на почвата. Замърсяването на почвите е проблем в повечето региони. Прекалено киселата почва не позволява нормалното развитие на повечето растения, така че трябва да се намали. Яйцето ще реши проблема с високата киселинност на земята. Ако го правите годишно, можете да достигнете нормално рН за три години.
 3. Направете почвата светлина. Въвеждането на смлян прах в глина или глинеста почва ще я направи по-малко гъста, отпусната. Захранването с кислород ще се увеличи, което означава, че водата няма да стагнира, което води до по-добро усвояване на хранителните вещества от растенията.
 4. Отърви се от нахлуването на охлюви и Медведък. Мулчиране на почвата с големи парчета от черупката под доматите ще помогне да се избегнат атаките на вредители, които ще бъдат трудни за преминаване през слоя пиърсинг материал.

Признаци на недостиг на калций в доматите

счупена черупкаОпределете липсата на каквито и да било микро- или макро-външни промени на доматите. Основните признаци на недостиг на калций в доматите включват:

 • появата на тъмнокафяви депресирани петна върху плода. Доматите започват да ги покриват дори при техническа зрялост. Вече не са подходящи за консумация, така че трябва да бъдат изтръгнати от храста и да се изхвърлят;
 • долната част на листата започва да пожълтява. Горните млади издънки на тъмнозелено светят до светло зелено;
 • листата започват да се огъват. Ако недостатъкът е значителен, тогава на листната плоча започват да се появяват некротични петна;
 • незабележими за човешкото око са промените в кореновата система. Тя отслабва и губи силата си. Хранителните вещества от почвата се консумират слабо, така че растенията започват да забавят растежа и развитието.

Инфузия от черупки за домати

инфузия от черупкатаПреди да започнете да приготвяте хранителната инфузия, трябва да разберете тънкостите на събиране, подготовка и съхранение на черупката.Съберете черупката на кокоши яйца трябва да падне или зима, за да съберат достатъчен брой черупки. Основните детайли на съхранението и подготовката на суровините за инфузията:

 • Черупката трябва да бъде напълно свободна от остатъци от жълтък и протеини. Затова изплакнете корпуса с течаща студена вода. За да не се покрие с плесен и да не изчезне, да се изсуши на слънце, във фурната.
Добър съвет!

Ако е възможно, събирайте кафяви черупки. Те съдържат повече хранителни вещества, отколкото бели.

 • Използвайте само пресни черупки от яйца. Варени черупки са склонни към бърза загуба на свежест и не могат да се съхраняват дълго време.
 • За да запазите черупките сухи, позволете херметически затворен стъклен буркан. Времето за съхранение е шест месеца.
 • За да получите голямо количество яйчни черупки в буркана, след изсушаване, ги смила в прах (освен ако разбира се ще ги използвате за мулчиране от мечката и охлювите). Можете да я смачкате с кафемелачка или конвенционална точилка.

Приготвяне на инфузията на черупката на яйцата

подготовка на инфузията на черупката на яйцатаСушени парчета черупки се пълнят три литра буркан на половина. Сварете водата, изсипете я в буркана с черупката. Настоявайте за 7 дни, плътно затваряйки капака. Веднага ще определите готовността на инфузията, ще започнете да мирише на сероводород и водата ще стане мътна. Преди употреба разтворът трябва да се разреди с чиста вода. За литър инфузия се нуждаят от три литра вода. Поливайте доматите в корена.

Подправка от яйчен черупки за разсад

Почвата, докато растат доматите, се изчерпва, тъй като растенията взимат всички хранителни вещества от почвата. Полезните компоненти не са достатъчни за нормалното развитие. За попълване на хранителната стойност на земята ще се позволи инфузията на праха от черупката.

Вземете праха, наполовина напълнете трилитров буркан. Напълнете с топла вода (50 ° C). Настоявайте в рамките на 24 часа. След това, в резултат инфузия се разрежда с кофа с вода. Вода 100 милилитра под един храст от домати.

Отзиви градинари

Марина Олеговна, 46 години, Краснодарска територия.

Използвам торене на яйце за 10 години. Домати, чушки, патладжани, поливане на инфузия, но под картофите правя сух прах. Аз препоръчвам да се хранят зеленчукови култури най-малко 4 пъти на сезон. Също така използвайте черупката като средство за медведка. Струпвам черупките на малки парченца, мокри ги в растително масло, излагам ги близо до движенията на мечката. Опирайки черупката, насекомото умира.

Светлана Геннадиевна, 36 години, Воронеж.

Използвам яйчни черупки като тор за зеленчукови култури в градината само за няколко години. Тя ми беше посъветвана от моя приятел, завършил Аграрното техническо училище. Използвам инфузията на праха от черупката. Така че посадъците са силни, когато кълновете просто се появят, аз поръсвам почвата с прах и я напоявам с топла вода.

Яйцето е идеално за градинари, които не искат да използват химикали за наторяване на домати и други зеленчукови култури. Ефикасността от горната превръзка се показва след няколко дни след топлото.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (2 оценки, средно: 4,50 от 5)
Зарежда се ...
за торене доматиза торене домати

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания