меню

Съвети 27.05.2019

Как да се отървем от плъхове в кокошарника: методи на работа

Когато плъховете се появят в кокошка, това е истинско нещастие за собствениците. Гризачите крадат яйца, ядат пилета. Освен това те са носители на опасни заболявания. За да се предотвратят сериозни увреждания, животновъдите трябва да се грижат за безопасността на своите стопанства дори преди да започнат пилета. Защитете кокошките по различни начини, като изберете правилно, заслужава си да си припомним, че трябва да е безопасно за слоевете.

Причини и симптоми на плъхове в кокошарника

Много са причините, поради които гризачите се появяват в кокошарника. Първо, то е достатъчно топло в тази стая през зимата. На второ място, тя е пълна с храна: в допълнение към зърното, плъховете са привлечени от яйца и млади пилета, които за тях стават отличен деликатес.

Лесно е да се разбере дали в къщата има плъхове, достатъчно е да се обърне внимание на някои признаци:

 • пътеки, които ще бъдат положени на пръстта;
 • изпражнения от плъх;
 • следи от зъби на различни предмети;
 • миризма на амоняк;
 • черупки от яйца;
 • разядени пасажи;
 • специфичен шум и суматоха.

Най-ефективните народни средства

Веднага след като собственикът ще забележи първите признаци на появата на неочаквани гости, трябва незабавно да вземете мерки за отстраняването им, И на първо място си струва да се пробват народните начини - те са ефективни и бюджетни.

 1. Пепел от пещта. Тя просто трябва да бъде разпръсната на пода. Пепел има вредно въздействие върху гризачите, дължащи се на алкали, които са част от него. Прилепва върху лапите и ги изяжда.
 2. Смъртоносна стръв. Направен е от алабастър, брашно, вар и захар. Всички съставки са взети в равни пропорции.

Има по-хуманни начини, които ще помогнат предпазва от гризачи:

 1. Къпини. Те са изложени в кокошка. Шиповете се придържат към вълната, трудно е да се отърват от тях, а следващия път, когато плъховете не наберат кооперацията.
 2. Растения с възпиращ ефект. Те включват дивия розмарин, лук, мента и бъз.

Закупени съоръжения и аксесоари

Ако популярните методи не носят очаквания резултат, остава да се използват по-скъпи закупени средства.

ултразвук

Това е особен страх. Принципът на работа е прост: устройството излъчва специфичен звуков сигнал, който се чува само от гризачи. В резултат на това те се паникьосват и плъховете си тръгват. Такива ултразвуци са разделени на два типа:

 1. На батерии. Те са тънки и гамата е малка, така че ако курника е достатъчно голям, няма да има смисъл от такова устройство.
 2. Професионален, захранван от мрежата.

  Сред тях са толкова мощни, че се използват в големи складове, те могат да се включат само когато наблизо няма хора.

  Един от най-добрите е устройството Tornado. Следващата популярност са Тайфун и Град.

капани

Струва си да ги използвате внимателно. Поставят такива капани и капани близо до гнездата. Плъховете обаче са много умни и могат да заобиколят капаните. Но пилето или пилето могат лесно да ги задоволят.

Често оборудват капани за лепила, но те са ефективни само по отношение на мишки или малки плъхове, големи индивиди могат лесно да избягат.

Лесният начин е да използвате обикновена пластмасова бутилка или буркан.Първо, стените на резервоара трябва да се смазват с растително масло. След това сложете наденицата или мазнината в нея. Можете да зададете такъв капан навсякъде - пилето няма да падне в него, но плъхът, след като се качи вътре, едва ли ще излезе.

химикали

Първо, говорим за такъв метод като аерация. Състои се в пръскане на вътрешен хлор, водороден фосфид и въглероден оксид. Методът е сложен, така че се нуждаем от определени знания и умения. Обикновено такава работа се извършва от обслужващ персонал по дезинфекция.

По-проста и достъпна е употребата на отровни вещества под формата на примамки. Можете да ги закупите във всеки специализиран магазин. Примамката е привлекателна за гризачи с миризма и в същото време много опасна за тях.

Има начини и недостатъци. Първо, някои вещества могат да бъдат опасни не само за плъхове, но и за хора. Второ, те също привличат пилета, котки, кучета. Сред ефективните отрови могат да бъдат идентифицирани Ratid-1 и Ratid-2.

Предимството е, че съставът съдържа вещества, които насърчават мумифицирането на трупове, което предпазва от миризми и микробиологични опасности.

Ще помогне ли котката?

Да, котките са естествени врагове на гризачите, така че пухкавите бързо ще могат да избавят кокоша от тях. Най-важното е, че котката наистина се е оказала ловец, готов да влезе в битка с дребен враг. Най-добрите ловци на плъхове са сибирски породи и сфинксове.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания