меню

Съвети 23.04.2019

Лято без мравки: прост начин без химия!

мравки на парцела

Мравките, които от детството си познават като „горски медицински сестри“, в лятната си къща могат да причинят недостиг на култури. След като са се заселили в градината или в градината, те се превръщат от полезни “работници”, унищожавайки вредители, в последните. За борба с насекомите производителите на пестициди предлагат цяла линия от инсектициди. Но за екологично чисти продукти, е по-добре да се използват народни методи под формата на примамки с просо, примамка и други трикове.

Ползите и вредите от мравките на обекта

Семейството обединява 21 подсемейства. И ако горски мравки се установят в горите, а след това в градините, като правило, те са кафяви, копка, червено бузи и обикновена градина, които се хранят с култивирани растения. Насекомите колонизират обширни области от колонии, състоящи се от матката, няколко мъжки и много работещи индивиди. Тяхното голямо количество и бързото възпроизводство стават голяма опасност за градинарите.

Положително въздействие

В основата на градината се съдържат вредни насекоми и ларви. През деня жителите на един мравуняк унищожават 10 пъти повече вредители, отколкото птиците. Мравки обичат нектара, като по този начин допринасят за повторното опрашване на цъфтящите растения. Те разхлабват горния слой на почвата и превръщат фосфорните, поташните съединения в по-достъпни за растенията.

Отрицателни елементи от "квартал"

Но въпреки ползите, които мравките носят, опонентите им сред градинарите са много повече от поддръжници. Основни причини:

  1. Мравки насърчават размножаването на листни въшки, я защитават и дори помагат за преместване на местата за зимуване. На корема на вредителя те откриват в качеството на храната остатъците от соковете от растения, смесени със сладките секрети на самата листна въшка.
  2. Някои видове унищожават семената, разсад, ядат корените на растенията, изяждат пъпки и цветя.
  3. Кафявите мравки бързо се преместват в жилището на човека, като създават характерни могили в ъглите и се хранят с всякакви остатъци от храна.

Как да се справим с насекоми

Много градинари и градинари използват инсектициди, особено след като техният избор на пазара на пестициди е много широк. Неподдържащите химически средства за защита на културите от нападения с вредители трябва да вземат предвид популярните методи за борба. Те ще помогнат да се отблъснат мравки по хуманен начин, понякога дори без унищожаване на колонии, които са от 5 до 10 милиона индивида.

Многобройният мравуняк, който се появява на мястото, не остава дълго в едно копие. Важно е бързо да се премахне набелязаната заплаха. В зависимост от предназначението и размера на колонията, лятният жител избира приемлива стратегия за борба с мравки. Последните са само две:

  • изплаши градината, избягвайки го;
  • пълно унищожаване на насекоми.

Капани и примамки

Тези популярни народни методи и средства позволяват да се унищожават насекоми. Те са ефективни при висока заетост. парцел от мравки, представляващи опасност не само за градината, но и за жилища, в които те много бързо се движат.Подгответе стръв от наличните материали, които могат да бъдат закупени в обикновен супермаркет.

За ваша информация!

В продажба има състави от "несъхнещ" лепило, които могат да бъдат приложени към болтовете. Не правете това, защото кора може да пострада, процесът ще бъде необратим.

Колани за уловител

Те са прикрепени към ствола на едно дърво или храст. Има два вида колани:

  1. Сухи - направени от хартия и от руно материал, понякога дори с чорапи на няколко слоя. Предпоставка е непрекъснато да се проверяват капаните и да се изпращат насекоми в огъня.
  2. Sticky - градинари поставят в средата на багажника в кръг от катран или катран. След като са залепени за насекоми, не могат да носят повече листни въшки върху издънките.

Коварна стръв

Често се използва мед, който се импрегнира с гъба или се разрежда в буркан с вода. В първия случай, когато насекомите се залепват изцяло върху микрофибър, той се изпраща да се охлади вряща вода. Във втория - самите мравки се удавят в резервоара, тъй като не могат да се измъкнат. Вместо мед, захарта може да се разтвори. Остатъците от месо също привличат насекоми в голям брой.

Отровна стръв

Това се наричат ​​продукти, които съдържат добавки, които са смъртоносни за насекоми. Мравките ги изяждат и след това умират. Една от популярните рецепти включва приготвянето на смес от 15 г дрожди, 5 г сладко и студена вода. Последно трябва толкова много, за да се получи консистенция на дебел крем. Инструментът се полага върху картона, който се поставя на пътя на мравки.

Възможно е да се разпръсне наличния продукт от хранителни продукти - грис на места, където се натрупват вредители. Зърната след като са били изядени, набъбват в мравките - те умират. Принципът на действие на просо примамките е почти същият. Разликата е, че мравките, преброявайки зърната на яйцата на матката, ги довеждат до мравуняка, където след валежите набъбват, затваряйки всички изходи.

Repellers

За градинари, които не желаят да убиват мравки, но само за да ги изплашат далеч от мястото, има и много начини. Насекомите реагират рязко на силни миризми - не е необходимо да се прибягва до тяхното унищожаване, особено ако колонията не е имала време да расте.

Популярни техники:

  1. Обиколките, смесени с настърган чесън, са разположени около мравуняка. Острият аромат трябва да промени мястото на дислокация.
  2. Мравките често обитават засаждането на ягоди, между редовете се засажда чесън. Това спестява плодове и зелени храсти от атаките на мравки, които много обичат сладкиши, както и от колонизацията на листни въшки.

Полезни мравки, които унищожават само вредни насекоми в гората, могат да се превърнат в опасна заплаха за бъдещата реколта в градината. В допълнение, ако не се вземат мерки за унищожаването им, избор на най-ефективния начин, не само засаждане на легла, но градината може да бъде силно повредена.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (4 оценки, средно: 3,00 от 5)
Зарежда се ...
мравки на парцеламравки на парцела

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания