меню

Вредители и болести по описание на доматите със снимки и методи за лечение 31.08.2018

Ефективни средства срещу листа от домати

Лист миньор

За да растат здрави цели плодове от домати, градинарите трябва постоянно да се справят с различни вредители и болести. Честа причина за разваляне на доматите в градината стои соланум миньор. Вредителят се заселва върху листата, но цялото растение страда от него. Как да се предпазят солените култури от атаките на миньор? Ами ако той все още се е настанил в градината?

Описание на вредителите

"Liriomyza sativae" - solanum miner, урежда вредителите върху соланови култури. Повечето обичат доматите. Полифагът се разпространява в отворена и затворена земя. На външен вид миньорът на Solanum наподобява обикновена муха. Тялото на насекомото не надвишава 2 милиметра. Гърбът е сиво-черен, главата, страните, долната част на корема жълти. Възрастните имат чифт крила, които са на гърба. Три чифта черно-жълти крака са прикрепени към дъното на корема.

Женските поставят прозрачни яйца с боб. Тяхната дължина не надвишава 0.2-0.3 милиметра. От яйцата излизат ларви от 2-3,5 милиметра. Телата им са гладки, главата не се вижда, те са боядисани в бежово или бледо кремав цвят. Оралният апарат е силен, на първия етап на развитие на черния цвят, а преди оцветяване се пребоядиса в жълт цвят.

Насекомото влиза в зимата в изкуствени пашкули, за да бъде напълно преродено преди пролетта и да излети от тях с пристигането на топлите дни. Една женска на сезон може да сложи до 700 яйца. Прави полагане на яйца на долните листа на доматите.

Симптоми и причини за лезията

Насекомите се хранят с растителен сок, който се освобождава от рани, когато женските и мъжките хапят чрез листни плочи. Масовата инвазия води до смъртта на листа и падане. Когато ларвите излязат от яйцата, те започват да гризат пасажите в листата. Много лесно се виждат бели тунели, които приличат на обичайните навиващи се ивици. Те се наричат ​​мини. При тежко увреждане на вредителите листата започват да пожълтяват и умират.

Увреждайки структурата на растението, способността за фотосинтеза намалява. Доматите губят листа, получават слънчево изгаряне поради невъзможността да се задържа влагата в клетките.

Основните причини за разпространението на салатовите минерали върху доматите включват:

 • заразен посадъчен материал. Ако семената се купуват в Централна или Южна Америка, Азия, вероятността доматите да бъдат заразени е голяма, тъй като има много благоприятен климат за тяхното възпроизвеждане;
 • други насаждения, които бяха заразени от вредител, бяха засадени наблизо;
 • сезонът беше много топъл и не дъждовен, което позволява на насекомите да се размножават свободно.
Полезна информация!

Опитайте се да редувате системни инсектициди, така че насекомите да не развият пристрастяване.

Лечение на домати

Народните инсектициди са неефективни. При лечението на домати от минерала Solanum се препоръчва да се използват инсектициди, които унищожават яйца, ларви и възрастни. Преди пръскане, с един от предложените химикали, откъснете всички листа, където белите ивици са забележими, изгорете ги. След това третирайте някое от следните:

 • "Phosbecid" - комплексно лекарство с ентерично-системен ефект, насочено към унищожаване на насекоми и акарициди.Продуктът е токсичен, така че го използвайте в съответствие с всички правила за безопасност. Приготвяне на работен разтвор: Смесете 10 милилитра суспензия и 10 литра вода. Получената течност е достатъчна за обработка на 5-6 хектара домати. Периодът на растителна защита след лечение е 2-3 седмици.
Важно е!

Не използвайте "Phosbecid" в периода на цъфтене на доматите. Съхранете приготвения разтвор не може (това правило се прилага за други инсектициди).

 • "Actellic" - химическо лекарство с ентерично-контактно действие. След пръскане растителната защита продължава до две седмици. Разтворът се приготвя на основата на 10 ml от лекарството и 10 литра вода. Разходът на сместа е 2 литра на 10 m².
 • "Fitoverm" - един от малкото лекарства на базата на биологично активни съставки. Приготвяне на разтвора: вземете кофа с вода, налейте 20 милилитра средства, разбъркайте. Веществата от лекарството засягат вредителите на нервната система. След лечение ефектът продължава до три седмици в оранжерии и до две седмици на открито.
 • "Spark" - ниско токсичен инсектицид. Нанесете в борбата с голям брой насекоми, включително и на рудника Solan. Разтворете 10 милилитра от лекарството в 5 литра вода, напръскайте растенията с разтвора, получен рано сутрин или вечер. Не се пристрастява към вредители. Може да се комбинира с други химикали.

Превенция на минерала Солан

За да се предотврати появата и възпроизводството на вредителя е почти невъзможно. Всичко, което е във вашата сила, е:

 • много често наблюдават състоянието на растенията;
 • туршия с инсектициди семена и почва, които ще бъдат засадени в домати;
 • време за отстраняване на плевелите в градината, за да привличат по-малко насекоми;
 • спрей за предпазване от инсектицид. Използвайте биологични продукти, за да навредите на по-малко полезни насекоми и околната среда.

Което и да е лекарство, избрано да унищожи минерала, не забравяйте за безопасността. Не забравяйте да носите респиратор, латексни ръкавици. Не третирайте доматите с химикали повече от три пъти за сезон.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания