меню

Отглеждане на домати 31.08.2018

Защо доматите в магазина имат „картонен“ аромат?

картофен аромат на домати

Любителите на доматите, които някога са опитвали домашно приготвени домати, със сигурност ще кажат, че плодовете на магазина изобщо нямат същия вкус. И дори незрели домати, отглеждани в страната, много по-вкусно от ярко червените топки, които лежат на рафтовете. Не е деликатес на доматите поради няколко причини.

причини

Основният проблем, който възниква при отглеждането на домати, е пълното им узряване. Всъщност, при техническа зрялост, месото на продукта става меко, зеленчуците се разпукват и губят представянето си. Вътре в доматения процес се случва, което води до пълна повреда на продукта. Затова днес, на гишетата на магазините и зеленчуковите пазари, има „незрели“ продукти, получени от оригинали, чийто вкус и аромат са „пожертвани“ с красива гледка.

Според законите на природата, разграждането на целулозата се случва в рамките на доматите по време на зреенето, което води до унищожаване на химически съединения, образувани от остатъци от галактуронова киселина. Животновъдите се опитват да донесат най-лежкой хибриди, намаляване на процента на разлагане на целулозата, насилствено унищожаване на вкуса и миризмата на домати.

Качеството на продуктите на магазина

Много купувачи смятат, че "картонени" вкус на домати, продавани в магазините, зависи от резултата от тяхната генна модификация. Това обаче не винаги е така. Трудно е да се намерят домати, които са изкуствено модифицирани с помощта на техники за генно инженерство върху растителни рафтове. Предимно продаваните зеленчуци са естествени и специално отглеждани от животновъди. Гените-алели, взаимодействащи помежду си, които са отговорни за производството на ароматни вещества и захароза, постепенно се извличат от създателите на домати заради повишената преносимост. Такива зеленчуци имат добро запазване на качеството, но са воднисти и безвкусни.

Важно е!

Доматите, продавани в супермаркетите, които се отличават с необичайното оцветяване на плодовете, обикновено се изхвърлят с подобрен вкус в сравнение с червените домати, тъй като те натрупват в себе си една трета повече сухо вещество и пектин.

ГМО

Възползвайки се от слабата информационна грамотност на клиентите, които не могат да разграничат опасните за здравето продукти, нечестните големи картели променят генната структура на доматите, като пускат на пазара красиви ярки зеленчуци.

Трябва да знаете, че 60% от всички продукти на растителните рафтове на супермаркетите все още съдържат генетично модифицирани организми. На пазарите ситуацията не се различава, защото всички дистрибутори купуват зеленчуци от същите специализирани търговци на едро на зеленчуци. Доматите, които съдържат вреден ген, са много красиви на външен вид, имат идеална конфигурация, лъскава кора. Въпреки това, те се отличават с неестествен "картонен" вкус.

торове

Вкусът и ароматът на доматите също са засегнати от поливането, добавянето на минерални добавки и нивото на хранене. Тези фактори са също и споттери на вкуса на плода. Твърде честите минерални добавки и високата влажност на почвата при отглеждането правят доматите вкус и вода. В крайна сметка, прекомерното поливане води до намаляване на съдържанието на сухо вещество и захароза в зрели домати.Вкусът на "трева" или "картон" в доматите също се отбелязва, когато зеленчукът се отглежда в почвата, която не е наситена с калий и фосфор.

Важно е!

Когато има излишък в почвата, върху която се отглеждат доматите, азотсъдържащите вещества, зеленчуците също придобиват вкус на "тревисти картон".

Сорт

Вкусовите характеристики на доматите се влияят от физико-биохимичните характеристики на сорта или хибрида. Вкусът на плода се определя от концентрацията на въглехидрати, мастни киселини, каротеноиди, полифеноли и аминокиселини. Всеки хибрид или сорт се отличава с индивидуално съотношение на захароза и киселини. Сортове с голям обем течен и сочен пулп в семената са често кисели и воднисти.

Плодовете на високопродуктивни хибриди най-често завършват без изразен вкус. Това се дължи на факта, че хранителните вещества - въглехидратите се разпределят равномерно по доматите на храста. Колкото повече плодове ще бъдат на растението, толкова по-малко храна ще стигне до всеки. Съотношението на захарните киселини на "картонени" домати е 3-6 единици.

хидропоника

При отглеждане на домати по хидропонен метод плодовете се получават чрез "пластмасовия" парников аромат. Съотношението захар-киселина при доматите, отглеждани без естествено ултравиолетово лъчение, се различава в по-малка степен от тези плодове, които се отглеждат на открито. Отглеждани в изкуствени растения медии не обработват и се натрупват в себе си нитрати. В допълнение, когато субстратът, в който растат доматите, имащ киселинност на средата над нивото от 1: 1.6, вкусът на сорта или хибрида става по-воден.

Освен това ускореният растеж на растенията, отглеждани с хидропонен метод, влияе на вкуса на културата. Вкусовите качества на доматите няма да бъдат изразени, коефициентът на захарната киселина е намален, а зеленчуците ще имат "картонен" аромат. И много безскрупулни производители добавят токсични химикали към хидропонен хранителен разтвор, който подобрява външния вид на продуктите. Такъв нечестен производител няма да мисли, че неговите домати са възможно най-близки до естествения състав, а само за собствената си полза. Следователно получените продукти са ненормални и отровни.

Важно е!

За производството на домати в хидропоника, която да се отличава с подобрен вкус, е необходимо да се използват само органични елементи за хранителния разтвор, както и да се осветят растенията със специални ултравиолетови лампи.

Колко лоши домати влияят върху здравето

Последиците от "лошите" домати с редовна консумация ще бъдат:

 • физиологична имуносупресия;
 • уголемяване на далака, жълтеност и бледност на кожата;
 • артериална хипертония;
 • исхемична болест на сърцето;
 • повръщане и разширяване на черния дроб;
 • фенилкетонурия;
 • подагра;
 • диабет;
 • абдоминално затлъстяване;
 • ексудативна катарална диатеза;
 • екзема;
 • кожни заболявания от неврогенно-алергичен тип;
 • болезнени състояния на панкреаса;
 • аденома на панкреаса;
 • злокачествени новообразувания, растящи от клетки на епителна тъкан;
 • невъзможност за зачеване на дете в детеродна възраст;
 • насищане на организма с нитрати;
 • остро или хронично отравяне на организма с тежки метали;
 • разрушаване на нервната система, което се изразява в еуфорично възбудено състояние;
 • увреждане на двигателната функция;
 • тежко бъбречно увреждане, при което урината е слабо секретирана;
 • развитие на токсичен шок до смъртта на човек.

Как да изберем добри домати

Зрелите плодове на доматите могат да бъдат закупени в супермаркети, на зеленчукови пазари и на ръка. В същото време закупуването на зеленчуци “от ръце” трябва да се купува само от познати дистрибутори, чието приличие не е под въпрос.

В магазина

В супермаркетите и малките магазини всички продукти са сертифицирани.Въпреки това, няма сертификат ще осигури закупуването на вкусни и висококачествени домати. Когато купувате домати, трябва да видите в какви условия се съхраняват зеленчуците, попитайте продавача откъде са били транспортирани. Ако нещо постави под съмнение качеството на плодовете - най-добре е да откажете да закупите. При избора на продукт трябва да се обърне внимание на тяхното тегло. Светлите домати ще имат вътрешни празнини. Тези плодове имат голямо количество сок, а не пулп. Вижте също на:

 • повърхността на зрелите плодове, която трябва да бъде плътна без механични повреди;
 • кожата на доматите, която не трябва да има гниещи места, изсушени повърхностни площи и дръжки, малки и големи черно-кафяви петна;
 • растителен аромат, който трябва да има ясно изразен доматен аромат;
 • цвета на плода, който трябва да бъде еднороден. Изключение могат да бъдат само специално отглеждани сортове с ивици;
 • стъблото на доматите, което трябва да се изсуши. В крайна сметка, зелената дръжка показва, че доматите са били изкуствено добавени, използвайки етилен.
Важно е!

Не трябва да купувате в магазините наведнъж голям брой плодове. Тя трябва да бъде закупена за проба от два или три домата. Рязането на зеленчуците у дома, оценяват тяхното качество. Добри домати вътре трябва да бъде гладка консистенция без бели вени. Тази проява показва голямо количество минерален тор, прилаган от производителя при отглеждането на растението. Киселият аромат, идващ от нарязания плод, ще покаже началото на гнилостните процеси на плода. И ако под кората се виждат зелени петна - зеленчуците се обработват с химикали.

На пазара

Купувайки домати на пазара, трябва да изберете зеленчуци според предназначението им. Запитване от дистрибутора, откъдето идват зеленчуците, трябва да изберете домати, които се отглеждат на открито.

 1. За салати - големи, месести плодове с тънка кожа с розов или жълт цвят.
 2. За домашно консервиране - малки червени плодове, продълговати или сферични, с гъста кожа.
 3. За да украсят масата, както и първите ястия - червени, жълти, розови, черни и зелени плодове със средна плътност.
 4. За украса на салати, банкети - плодове от червен и жълт цвят на ръцете.

Първата причина за „картофено-пластмасовия“ вкус на доматите все още е личен интерес на земеделските производители, които ги отглеждат. В крайна сметка, като се грижи за реколтата, която може да се продава изгодно, те напълно забравят за вкуса и аромата на плода.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...
картофен аромат на доматикартофен аромат на домати

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания