меню

Отглеждане на домати 31.08.2018

Оцетът ще запази доматите ви от паразити

паразитен оцет за домати

Домати - една капризна култура, която изисква внимателна и навременна грижа. В допълнение към редовно поливане и плевене, жителите на лятото ще трябва да се справят с вредители. Един от паразитите, които заразяват доматите, е листна въшка. Насекомото има размер от 2-3 мм.

С нахлуването на листни въшки върху доматите, ще видите черни петънца по багажника, листа. Афидът изсмуква сока от зелените плодове, в резултат на което растението започва да изсъхва и може да умре. Един възрастен може да възпроизведе няколко стотин от своя вид.

Това е малко насекомо, което при условия, благоприятни за живота му, се размножава с висока скорост. Ако времето не се предприемат мерки за борба с листните въшки, е възможно да се загуби цялата реколта от домати. Използването на готови химикали не винаги е препоръчително. Използването на популярни рецепти не само ефективно ви освобождава от проблема, но и гарантира екологичната чистота на зрелите домати. Оцетът е един от домашните начини за борба с вредителите на доматите.

Полезни свойства

Употребата на оцетна киселина в борбата срещу насекоми на домати - тя е достъпна, безопасна и евтина. Пестицидите и готовите химикали могат да причинят навлизането на вредни вещества в доматите. Употребата на оцетна киселина осигурява безопасност за самите растения, хора, домашни любимци.

Таблица оцет - ефективен инструмент в борбата срещу листни въшки на домати. Острата миризма и изразената кисела среда имат вредно въздействие върху насекомото. В градината трябва да използвате само решението на същността. Не се разрешава употребата на киселина в концентрирана форма.

Внимание!

При подготовката на разтвора за преработка на растения и пръскане уверете се, че се грижите за облеклото, защитната маска и очилата. Контактът с кожата и очите изисква спешно изплакване с чиста вода.

70% есенция при контакт със стъблото и листата на доматите ще причини изгаряне на растението. Необходимо е да се приготви добре разреден разтвор на оцет, за да се извърши ефективно лечение на листни въшки.

Как да готвя

Оцетната киселина от вредители по доматите се разрежда в следните пропорции:

  • 10 литра вода - 5 супени лъжици. л. 70% есенция;
  • 1 литър вода - 1 супена лъжица. l 9% оцет;
  • 1 литър вода - 1,5 супени лъжици. l ябълков оцет.

Обърнете внимание на долната повърхност на листата. В допълнение към багажника, най-много се заселват вредните насекоми. Кадифената повърхност позволява на растението да се фиксира здраво върху зеленината и да направи отворен достъп до соковете на растенията.

Как да кандидатствате

За обработка е необходимо да изберете сух слънчев ден. На сутринта трябва да приготвите воден разтвор на сапун и оцетна киселина. Ако не планирате да използвате сапун, работният флуид се приготвя непосредствено преди употреба.

С помощта на пръскачка, чрез лейка или със специална четка, се получава обилно пръскане на засегнатите доматени листни въшки. Почвата около растенията също трябва да се третира. Това ще послужи като превенция срещу появата на нови паразити. Процедурата трябва да се повтори след една седмица с нови атаки от насекоми.

Предимства и недостатъци на инфузията

Използването на разтвор на оцет напълно унищожава насекомите, без да навреди на растението. Методът е получил положителни отзиви сред много градинари с опит. Оцетната киселина с вода убива листните въшки и техните ларви.

Недостатъците включват бързо измиване на състава в процеса на редовно поливане или по време на дъжд. За ефективен контрол на листни въшки могат да се добавят сапунени чипове към разтвора. За този идеален сапун или катранен сапун. При 10 литра киселинен разтвор е необходимо да се втрие по груби рендета един сапун. Освен това, течността трябва да се остави за няколко часа, за да омекоти сапуна, след което съдържанието трябва да се смеси напълно, докато частиците от сапуна се разтворят напълно.

Това е интересно!

Използването на сапун не само е препоръчително като средство за борба с вредителите, но и не позволява на оцетния разтвор да измие стъблото и листата от домати по време на поливане или утаяване.

заключение

Използването на готови химически препарати прави риска от натрупване на вредни вещества с домати висок. Пръскането на културата с воден разтвор на оцет ви позволява ефективно да се справите с вредителите и не засяга вкуса и химичния състав на зеленчука.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...
паразитен оцет за доматипаразитен оцет за домати

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания