меню

Съвети 25.04.2019

100% печелят 70% оцет над листните въшки!

листна въшка върху градински растения

Те са едни от най-често срещаните вредители. Тя унищожава растенията и изсмуква сока им. Поради отровата, която се отделя от нея, листата се свиват и умират. Насекомото е носител на болести, вредни за градинските култури. Пикът на активност настъпва през май - юли. През летния сезон може да даде до 50 поколения. Такъв брой вредители може да унищожи цялата реколта.

Използването на оцет за борба с листните въшки

Можете механично да унищожите вредителя - да го измиете с вода, да го отстраните с ръцете си, но такива методи са неефективни. Можете да прибягвате до помощта на насекоми и птици, които я ядат. За да направите това в градината, за да поставите хранилки, сеете трева, привличайки полезни насекоми. Ще бъде възможно да се победят вредителите с помощта на различни препарати за унищожаването му. Има специални химикали - Стрела, Фитоверм, Интовир и други лекарства. Въпреки това, те са скъпи и токсични, освен специалните инструменти не винаги могат да бъдат под ръка.

За същата цел можете да използвате оцет. Тя е абсолютно безопасна и поради ниската си цена е достъпна. Естественият продукт не влияе върху развитието на растението, не изисква специални умения при пръскане.

Разтворите на оцетната киселина са подходящи за пръскане на овощни дървета, храсти от касис, краставици, домати, зеле, пипер, копър и обработка на цветя. Пръскането трябва да се извършва на интервали от 3-7 дни, след това - при необходимост. В повечето случаи е достатъчно да се обработват културите веднъж на всеки 3 седмици. Освен това оцетът може напълно да замести фунгицидите. Това е превенция и лечение на гъбични заболявания на растенията.

Рецепти за преработка на растения от листни въшки

Количеството на оцетната киселина в разтвора за пръскане зависи от неговата концентрация. Можете да използвате трапезен оцет, ябълков оцет и есенция. Табличната киселина се счита за 9% киселинна. Изискват се следните пропорции:

 • маса - 1 чаена лъжичка, смесена с 1 литър вода;
 • ябълка - 1 литър вода - 1 супена лъжица;
 • Оцетна есенция - 1-2 супени лъжици - 10 литра вода.
Напръскване на домати

За по-добро прилепване на разтвора към растението и за подобряване на неговите свойства, можете да добавите детергент или настърган домашен или катранен сапун. Това ще предотврати излизането на насекомите и ще предпази от изплакване на разтвора в случай на дъжд. Достатъчно 3 супени лъжици на 10 литра от приготвената смес. Най-добре е да пръскате с пистолет, внимателно да обработвате растенията отгоре и отдолу, без да пропускате нито един лист. Можете да използвате обикновена лейка, но е по-малко удобна. Пръскането трябва да се извършва сутрин или вечер, като се избягва палещото слънце.

Важно е!

Не може да се използва за обработка на чист оцет. Това ще причини изгаряния на третираното растение. За човек е изпълнен с отравяне и увреждане на кожата и лигавиците. Прилагайки киселина, трябва да предпазвате очите си.

Разтвор на оцет - Достъпен и ефективен инструмент за борба с листните въшки. Бързото и лесно готвене. Този метод се използва от много градинари заради неговата достъпност и ефективност. Той унищожава достатъчно бързо листните въшки. Инструментът може да бъде подходящ заместител на скъпи и токсични инсектициди.Важно е да се следват определените пропорции и да се следват препоръките.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (8 оценки, средно: 4,00 от 5)
Зарежда се ...
листна въшка върху градински растениялистна въшка върху градински растения
Коментари по статията: 3
 1. Захаров Сергей

  Аз принадлежа към онези „маниаци“, за които има ясно разграничение между заблуда и лъжа, особено когато тя придобива характера на публична епидемия. Така че, скъпи лъжец писака! Тляната не е вредител. Растенията са засегнати от гъбички, той е, който запушва стомашните клетки на листата, лишавайки централата от газообмен. И листата започват да болят. Но тогава ... мравки идват на помощ, които вие, уважаван "авторитетен" учен, очевидно смятате за изключително вредни същества. Те предават агнето на засегнатите листа и започват да я пасат. Но тля и почиства гъбичките от устицата на листата. След това мравки листна въшка "доят" - досадно си лапи, принуждавайки да се разпределят меласа, която те ядат. Но какво е екологията, вие не разбирате, докато теорията за класовата борба и идеята за контролиране на света преобладават в мозъка. Добре е, че цялата тази глупост е ограничена само до вашия сайт. Достатъчно, останахме в безнадеждно минало по отношение на световната селскостопанска наука: но научихме как да разбиваме мозъците си с антинаучните си съвети под мотото: "но помага ...".

  отговор
  1. Очевидно моят отговор не е достигнал, така че ще напиша една дума - чудовище! Не знам, Сергей, какво си там, но не съм се срещал с повече глупости.

   отговор
 2. Anfisa

  Сергей, благодаря за информацията за гъбата. Аз не съм експерт, който да твърдя, че си прав, но също така мисля, че цялата суета около листните въшки и мравки е напразна и безвредна. Както знаете, листната въшка често засяга растенията, отслабени, млади и недохранени. Затова се опитвам преди всичко за засилване на имунитета на растенията, добре е, че сега има много наркотици - Байкал, Здорови Сад и др. Преди това, борейки се с листни въшки, това е неефективно упражнение. Тогава тя просто спря да обръща внимание на нея и тя изчезна някъде.

  отговор

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания