меню

Вредители и болести по описание на доматите със снимки и методи за лечение 3.09.2018

Нарязване на домати корени

нарязване на корени от домати

Корнингът е болест, при която се проследява процесът на разпад. Засегнатите култури са слаби и имат ниска сила на растеж. В културите се проследяват дневните увяхвания и бързата загуба на листа.

Най-ефективният метод за предотвратяване на нарушение е опушването на почвата. При отглеждане на домати в парникови условия, те трябва да бъдат присадени за устойчивост на запушване на корена.

Причинителен агент

Причинителят на коренната треска е Pyrenochaeta lycopersici. Гъбичният патоген образува малки пикниди с едноклетъчни хиалинови конидии, които имат уплътнен мицел под формата на микросклеротия и международни хламидоспори. В допълнение към доматите, патогенът засяга марулята и краставиците.

причини

Когато базалната треска, първият признак на инфекциозен процес е корен гниене. Основният симптом е появата на кафяво гниене върху малки камъни, а след това и върху големи. Засегнатите участъци от корен се набъбват и образуват изразени празнини. Лезията покрива кореновата шийка, корена и ниската част на стъблото. Бушът бързо загнива и умира. Внимание градинарите трябва да обърнат внимание на факта, че гъбата няма да унищожи растението, ако няма необходими основи за неговия манифест. Най-често причините за развитието на болестта са в нарушение на алгоритъма на работа на зеленчукопроизводителите.

Основните грешки включват следните фактори:

 1. Липса на предсеитбена обработка на семена. По-голямата част от патогените проникват в почвата със заразени семена и се съхраняват като спори на повърхността.
 2. Отклонения от температурата. В този случай, проблемът се проявява в ранен етап на поникване и отглеждане на разсад.
 3. Колебания на температурата. Студената почвена смес и значителната разлика между температурата на въздуха създават силни предпоставки за развитието на микоза.
 4. Неспазване на препоръчаните условия за влажност. Преовлажняване е ключово условие за повишаване на растежа и развитието на патогенни микроорганизми.
 5. Влажен въздух. Поливането със спрей се счита за посредник за разпространението на инфекцията от едно растение към друго.
 6. Наранявания на кореновата система. Трансплантацията, плевенето и разхлабването, ако оборудването не се следва, може да причини нараняване на корените. Епидермалната бариера е счупена и гъбичката лесно се абсорбира в кореновата тъкан.
Внимание!

Всички помощни инструменти трябва да се поддържат чисти и да се дезинфекцират с помощта на фунгициден разтвор. Инфекциите могат да проникнат в почвата, когато се използват нетретирани инструменти.

развитие

Гъбата е активна в много култури и спори, присъстващи в растителните остатъци и в почвата в продължение на много години. Заболяването най-често прогресира и засяга растенията при ниски температури и висока влажност на почвената смес.

Изследователите установили, че щамовете на гъбичките от райони с висока температура показват своята патогенност, когато температурата на почвата се колебае до 25-30 градуса. Разпространението на гъбичките често става чрез специален инвентар. Основната опасност от унищожаване е преждевременното действие на градинаря. Коренната треска прогресира доста бързо.

симптоми

Засегнатите домати най-често изглеждат маломерни и безжизнени.С напредването на болестта листата изсъхват и отпадат. Основните симптоми са видими върху корените, под формата на леки наранени участъци с елипсовидна форма. Лезиите са светлокафяви. Този етап на заболяването се разглежда като кафява гнила на корените.

Тъй като манифестът се отразява на големите корени и има огромни засегнати райони. Те изглеждат подути и имат удължени пукнатини, именно тези условия им придават особен вид. До този стадий на болестта всички малки и средни корени умират, коренът и основата на стъблото променят корена и цвета и впоследствие изчезват.

Контролни мерки

Ако се открият първите симптоми на корена треска, трябва да се извършат следните дейности:

 1. Ако е налице мулч, той трябва да се отстрани, а горният слой да се разхлаби внимателно, за да се осигури бързо отстраняване на водата.
 2. Необходимо е да се спре поливането за известно време, да се поръси с почвата около доматите с дървесна пепел, да се отстранят листата в долния слой.
 3. Когато се отглеждат растения в оранжерия, трябва да се осигури проветряване.

Подобни агротехнически манипулации ще помогнат за възстановяване на необходимите показатели и премахване на предпоставките за растеж и разпространение на гъбични инфекции. На следващия етап си струва да се лекувате с помощта на медицински препарати. За целта използвайте пасти за сирене:

 • Ridomil Gold;
 • колоидна сяра;
 • Tiovit Jet;
 • Fundazol.
Важно е!

За обработка не трябва да се използват лекарства, които имат сложен ефект. Основната характеристика на такива състави е, че след влизане в растителната тъкан, те бързо преминават през съдовата система и се абсорбират в корените. Пръскането на листата и стъблата ще бъде достатъчно, за да се гарантира правилното лечение.

предотвратяване

Фумигацията на почвата е основният метод за предотвратяване на гниене на корен, последвано от вземане на проби от корен. При засаждане на домати в оранжерията най-ефективна е ваксинацията срещу резистентност към такава болест.

Фумигация - унищожаване на различни патогенни микроорганизми, подложени на въздействието на разяждащи газове и пари. Веществата, от които се получават пари и газ, се считат за фумиганти. За създаването на такива породи се използват специални селскостопански устройства. Фумигацията се използва за дезинфекция и отстраняване на насекоми в много промишлени съоръжения.

Устойчиви сортове

Основните сортове с най-висока устойчивост към такава лезия могат да бъдат представени, както следва:

 1. Харизма. Сортът има висок добив и средна зрялост. След засаждане в открит терен дава реколтата за 115 дни. Един плод има среден размер, теглото му е приблизително 120-170 g.
 2. Вологда. Доматено сортове Vologda препоръчва отглеждане в оранжерия. Сортът има големи плодове, бързо расте и дава до 5 кг плодове на сезон. Толерира всички видове заболявания и вируси.
 3. Бохеми. Представлява хибрид с терминален тип храст. Сортът се счита за универсален, т.е. може да се отглежда както на открито, така и в оранжерия. Сортът се отглежда с висока устойчивост към всички болести.
 4. Блиц (рано узрял). Доматите се развиват добре в открити полеви условия. Първите плодове дават 80 дни. Животновъдите са предоставили различни присадки за различни болести.
 5. Пузата Хата. Рано узрели, има големи и красиви оребрени плодове, масата на които е около 300 г. Доматите узряват на 110-ия ден, те са сладки и зреят много бързо. С подходяща грижа, до 11 кг плодове могат да бъдат събрани от храста за сезон.
 6. Илич. Устойчив хибридкойто не е болен. Падежът е 85 дни. През това време на плащане те наддават на тегло до 150 грама, около 5 плода се образуват на храст за сезон. Доматът се използва в домашно приготвени препарати.

Предоставената информация ще ви даде възможност да научите как да предотвратите развитието на коренна треска в доматите и как да изберете най-устойчивите сортове, които не претърпяват неприятно поражение.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания