меню

Отглеждане на домати 11.11.2018

Домати изгорени в оранжерията - какво да правя?

доматите изгорени

При силна топлина, доматите, отглеждани в оранжерия или оранжерия, са изложени на риск от прегряване. Градинар, който наскоро е построил оранжерия и е новодошъл в този бизнес, може да бъде объркан.

Как да спасяваме разсад от смърт, да не загубите реколтата? Трябва да знаете за условията, при които настъпва прегряване, за да не бъдете хванати неподготвени. Приемането на своевременни действия ще помогне за предотвратяване на проблеми.

Тревожни симптоми

Новият градинар трябва да научи една проста, но очевидна истина. Доматите се чувстват комфортно при температури от +22 до 25С през деня. През нощта те растат добре при температури от +16 до 18С. Парниковият ефект на оранжериите в комбинация с горещото време може да доведе до прегряване на растенията. При силна топлина в оранжерията е много горещо, а растенията започват да страдат от задух, когато температурата се покачи до + 30-35 С.

 

Внимание!

Ако доматите са били в такива условия повече от 4 часа, те се появяват първите признаци на прегряване.

Първите симптоми на прегряване се разпознават лесно при разглеждане на разсад:

  • обезцветяване на листата;
  • по-бавен растеж на културата;
  • Падащи яйчници и цветя.

С допълнително излагане на топлина листата започват да се свиват, На листата и плодовете можете да видите петна от слънчево изгаряне. Гладък кори от домати пукнатини, плодовете стават оцветени от вида на мозайка. Прилича на жълти петна на червен фон. Ако не предприемете действие, доматите бързо се изгарят или гният.

При прегряване на растенията изразходват цялата си енергия за дишане и спират да растат. Обезцветяването на листа се дължи на липсата на кислород.

Как да се реанимира изгорени домати

Колкото по-бързо градинарят идва за спасяването на културата, толкова по-вероятно е да спаси реколтата. На първо място е необходимо да се организира добра вентилация. Проектът ще охлажда изтощените растения и ще им помогне да се възстановят за растеж. При организирането на проветряването трябва да се внимава да се взривят два нива: отгоре и в средата. Ако духате само дъното на оранжерията, почвата бързо изсъхва. Това ще унищожи ползата от проветряване.

Важно е!

През нощта трябва да се уверите, че температурата в оранжерията не се издига над + 16-18С. Удобната среда ще помогне на доматите да се отпуснат и да натрупат сила преди горещия ден.

също Спасете зеленчуците от прегряване прости мерки ще помогнат:

  • въглероден диоксид във въздуха. В оранжерията сложи кофа или купа тор, които започнаха да бродят. Капацитет, пълен с оборски тор, наполовина и вода. Необходимо е растенията да се наситят с въглерод. Ако няма тор, можете да поставите малко сух лед в резервоара (от 10 до 20 g / m3);
  • поливане под корените. Културата се полива 1-2 пъти за седем дни. Поливането трябва да се извършва сутрин. Не е необходимо отново да се овлажнява почвата, така че корените да не започнат да гният. Ако времето е облачно, 1-2 л вода е достатъчно за пречистване на вода, а ако е слънчево, количеството течност се увеличава от 6 на 10 л.

Препоръка!

След всяко поливане, оранжерията се излъчва така, че растенията да не се разболеят.

През деня, доматите не могат да бъдат напоени. Почвата става прекалено влажна, а листата могат да изсъхнат поради рязко спадане на температурата. Можете също да напръскате зеленчуците с нискоконцентриран разтвор на цинк. Това ще увеличи тяхната устойчивост на топлина. Оцветяването в оранжерии ще спомогне за намаляване на температурата от 5 до 7 градуса, но доматите не могат да се съхраняват дълго време без слънце и светлина.

Опитните градинари се съветват да мислят през дизайна на оранжерията.Тъй като поликарбонатните листове бързо загряват слънцето, по-добре е да го замените от северната страна с лек непрозрачен материал. Това ще спомогне за поддържане на оптимален вътрешен климат. Височината на оранжерията, предназначена за отглеждане на домати, не трябва да бъде под 180 см. Във високия строеж въздухът циркулира много по-добре. Това също ще помогне да се спести от топлината.

Прегряването на доматите може да се случи по всяко време и градинарят трябва да е готов да защити фермата си. Простите познания и навременните действия ще помогнат за защита на парниковите зеленчуци.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (1 оценки, средно: 5,00 от 5)
Зарежда се ...
доматите изгоренидоматите изгорени

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания