меню

Вредители и болести по описание на доматите със снимки и методи за лечение 11.09.2018

Бактериално листно място на домати

доматена болест

Причинителят на болестта е бактерия, която почти винаги присъства на повърхността на домат. Друго местообитание на патогена са растенията, които са станали негов временен домакин. В повечето случаи микроорганизмът не влияе върху развитието на храста, но под въздействието на хладен въздух и влага навлиза в активната фаза.

След като са провели серия проучвания, ботаниците са стигнали до недвусмислено заключение. Бактериалното зацапване се отнася до онези видове патологии, които не причиняват значителни щети на насажденията, така че лятният жител не трябва да прибягва до използването на голямо количество пестициди.

Развитие на заболяванията

Патогенът влиза в активната фаза от началото на вегетационния период. Стабилно влажно и хладно време на открито или в оранжерията ще ускори процеса на неговото развитие. Плевелите, растителните остатъци и следите от необработените култури действат като носители на бактерии. По-малко трябва да се обвиняват насекомите.

симптоми

Степента на развитие на бактериалния патоген е незначителна, поради което клиничните прояви на заболяването се забелязват само до началото на активната фаза. Летните жители трябва да знаят, че при поставяне на диагноза акцентът се поставя върху 2-3 симптома:

 • цвят на петна: кафяв, тъмнокафяв, черен;
 • размер на петна: малки (както при бактериални пробождания), големи;
 • наличие на кант: с / без него.

Заболяването се характеризира с наличието на неспецифични симптоми, така че е лесно да се обърка с редица други.

Важно е!

Единственият начин да се направи правилна диагноза е изпращането на част от засегнатия храст в лабораторията. Специалистите ще подчертаят специфичната култура на патогена за по-нататъшни изследвания. За съжаление процедурата отнема време и е скъпа. Летните жители се съветват незабавно да унищожат засегнатия храст. За да се предотврати по-нататъшното разпространение на болестта, се извършват дезинфекциращи лечения.

лечение

Веднага след като първите симптоми се проявят, те веднага инспектират най-малко 10 растения, разположени в няколко части на градината, на 10 контролни точки. Става въпрос за листата близо до основата и плода, стъблото. Колкото по-рано се регистрира болестта, толкова по-голям е шансът за спасяване на разтоварването.

За да се спре бактериалното зацапване ще помогне разтворът на "Фитолавин". Антибиотик с широк спектър на действие се използва на открито от 2 до 4 пъти. Всичко зависи от тежестта на заболяването. Доматите, които се отглеждат в оранжерията, се обработват не повече от 3 пъти през сезона. Процедурата е следната:

 • 10 литра вода;
 • 20 ml от лекарството;
 • всички се разбъркват, докато се образува хомогенен разтвор;
 • обработка 1 храст отнема до 2 литра;
 • Всеки ден приготвяйте пресен разтвор, в противен случай лечението ще бъде неефективно.

Лекарството не променя физико-химичните характеристики на почвата. Второто му предимство е запазването на популацията от полезни бактерии.

предотвратяване

Домати - култура, която се нуждае от стабилен температурен режим. Дори лек скок ще предизвика появата на болестта. Второто правило - спазване на нормите за поливане. Преди изливането, трябва да проверите степента на влажност на почвата. Ако цифрата е под 15 см, тогава е позволено поливане. Третото правило е редовната обработка на градински инструменти. След всяка употреба тя се потапя във ваната.В нея се излива 1-2% разтвор на калиев перманганат. Продължителността на пречистването на водата е 1 час.

Важно е!

Манипулациите с разсад се правят само с използването на градински инструменти. Забранено е да се прекъсват дори изсъхнали листа. Безразсъдните действия ще доведат до образуването на микротравми, през които прониква бактериалният патоген.

Мястото, на което е регистрирано преди избухването на бактериално заболяване, подлежи на задължително лечение. Прекарайте го 4 дни преди очакваната дата на кацане. Използва се разтвор на меден сулфат. За всеки 1м2 изразходвайте 0.5 литра от сместа. Градинарят трябва да ограничи максимално употребата на азотсъдържащи (N) торове. Колкото повече N в почвата, толкова по-слаби са доматите.

Устойчивите сортове ще спомогнат за намаляване на вероятността от развитие на бактериално петно. Списъкът от тях е както следва:

 • "Миньона на съдбата";
 • "Ани";
 • "Богатата къща";
 • "Японски пълзящи";
 • "Бети";
 • "Кардинал".

Не забравяйте, че 100% защита на кацане от болестта е невъзможно. Дори и с използването на сортове с висок имунитет не трябва да забравяме за необходимостта от превенция.

Бактериалното зацапване е заболяване, което няма ясна клинична картина, така че често се бърка с много други. Правилната диагноза може да се направи само след подробни лабораторни изследвания, които не са достъпни за всички. Най-добрият начин да се справите с болестта е да отстраните засегнатите храсти. Следващият етап е обработката на останалите разтоварвания и почвата.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания