меню

Отглеждане на домати 7.09.2018

Ефективни начини за отглеждане на домати в кофи

отглеждане в кофи

Отглеждане на богата реколта от домати, с ярък вкус и специална миризма, не е лесно в повечето региони. Растението обича топлината и светлината, изисквайки от нивото на влагата и продължителността на вегетативния период. Следователно, както в затворени оранжерии, така и в условия на открит терен, често се използва методът на засаждане в кофи.

Различни селскостопански технологии позволяват да се получи по-ранна реколта, да се защитят дори слабите разсад и да се опрости грижата за зеленчуковите култури.

Отглеждане в кофи без дъно

За този метод можете да използвате старата опаковка, която вече не е подходяща за друга работа. Доматите могат да растат в метални кофи и пластмасови изделия. Необходимо е предварително да се подготви хранителното съдържание за такова вертикално “легло”. Това ще отнеме около един и половина повече хумус в сравнение с конвенционалното кацане, задължително е да се вземе предвид вида на първоначалната земна смес. Всяка година почвата трябва да бъде заменена, за да се предотврати появата на гъбички и бактерии в нея, изтощение.

 

Съвет!

За ниско растящи сортове подходящи пластмасови кофи от под строителни и довършителни материали. За високи храсти, по-добре е да изберете обичайните метални опции с високи стени.

Достатъчно е да се подготви почвата и хумуса обратно през есента, за да заспите в резервоара, за да започнете засаждане през пролетта. Предимствата на този метод включват:

 • минимални разходи;
 • възможността за отглеждане на открито и затворено място;
 • намалено време на зреене;
 • способността да се оптимизира поливането.

Отворените кофи са подходящи за големи храсти с развита коренова система. Липсата на дъното им позволява да се утвърдят, което в резултат на това оказва влияние върху добива. Засаждането в отворени кофи позволява да се отглеждат храсти много по-рано дори и на открито, тъй като защитата от малко студ или вятър вече не е необходима. В такава кофа можете бързо да замените почвата. Вероятността за загниване на растенията също е значително намалена, тъй като излишната вода просто отива в земята.

Засаждане в кофи без дъно ви позволява да се отървете от проблема на напукване домати и ви позволява да оптимизирате режима на напояване. Течността не се разпространява в цялата област, а се абсорбира директно в основата. Ограничено количество въздух дори в студените дни се затопля много по-бързо, което ви позволява да получите първата реколта 1-2 седмици по-рано. В рамките на минути това засаждане може да бъде покрито със специален нетъкан текстил с опасност от замръзване през нощта на открито. Депонираните слоеве студен въздух няма да повредят листата или цветята.

Засаждането в кофи без дъно не е подходящо за тези, които искат да отглеждат домати в тяхната лоджия или балкон. Такива разтоварвания не могат да бъдат прехвърляни, поради което е необходимо предварително да се разпредели достатъчно пространство. Този метод не е приложим в случаите, когато е необходимо да се защитят доматите от болести, предавани през почвата.

Отглеждане в твърди кофи

Максимално спестяване на място в лятната къща или в оранжерията ще позволи на метода за засаждане на домати в твърди кофи с дъното. Можете да използвате контейнера с дупки, които ще служат като дренажни отвори. Ако не са, определено трябва да направите: 5-6 парчета с диаметър до 4 сантиметра. В стените на кофата трябва да се поставят отвори. Благодарение на това е възможно да се постигне равномерно изсушаване на почвата и да се насити с необходимото количество кислород.

Съвет!

Вместо кофи, можете да използвате стари саксии за цветя или синтетични трайни чанти.

Засаждането в кофи с дъно има важни предимства:

 • леглата стават мобилни;
 • Можете дори да отглеждате домати на балкона;
 • има възможност за най-плътна кацане;
 • без допълнителна защита срещу болести и вредители.

Това е най-добрият вариант за кацане, включително у дома. Възможно е да се поставят няколко кофи много по-близо един до друг, отколкото обикновените храсти на стандартни хребети. В същото време е необходимо да се осигури засилено осветление, за да се компенсира плътността на храстите. Препоръчва се такива кофи да се поставят в помещения в дървени, а не глухи кутии. Това ще осигури достатъчна вентилация на почвата чрез отводнителни отвори. За излишната вода от дъното, можете да осигурите специален тиган.

Кацането в кофа не изисква специални грижи. Поливането трябва да бъде често, но умерено, препоръчва се 3 пъти на сезон. Разхлабването на почвата е стандартно.

Недостатъкът на този вариант е невъзможността за засаждане на най-високите сортове. Колкото по-голям е храстът и средният му добив, толкова повече земя е необходима. Вероятността за гниене на корени все още се запазва, дори ако има дренажни отвори, следователно, когато се отглежда по този метод, е необходимо внимателно да се следи състоянието на растението.

За да получите най-добри резултати, е необходимо да подготвите почвата от компост, торф и обикновена земя. Засаждането не трябва да бъде дълбоко, тъй като пространството за растеж на корена е ограничено. При засаждане на слаби растения и млади разсад в открития терен, можете допълнително да покриете кофата с пластмасова обвивка или специален покриващ материал, създавайки мини-оранжерия за всеки доматен храст.

Обратно покълване

Един от най-оригиналните начини за засаждане - отглеждане в кофи или бъчви с главата надолу, т.е. Този метод е подходящ само за миниатюрни маломерни сортове.

Съвет!

Според биологичната класификация, доматите са плодове. В естествени условия, и храсти, и стреля тенденция надолу. Това се дължи на ефективността на тези разтоварвания с главата надолу.

За да се организират такива вертикални легла, е необходимо да се подготвят кофи с отвори с диаметър около 5 сантиметра. Първо окачете контейнера на предварително подготвена опора. През дупката се простират корените на разсад, оставяйки цялото стъбло навън. За да се запълни с почвата бавно, запълване първо на обема на ръба, и едва след това попълване на корен част. Не е необходимо да се кондензира, то ще се проявява постепенно при утаяването и при поливането.

Основните предимства на тази опция за кацане са:

 • намаляване на времето, прекарано в грижи;
 • удобство при събиране;
 • способността да се настанят много повече растения;
 • оптимизиране на режима на осветление.

Растенията не трябва да се връзват и да търсят подкрепа, не е нужно да се плевеят. Поливането да произвежда от горе, както и дресинг, те също не отнемат много време. Организирайки такива вертикални легла, можете да комбинирате няколко насаждения наведнъж. На скобата - кофа от домати, зелени под, например, босилек или магданоз. В самите "дупки" можете да засадите декоративни ниски цветя или воден крес от горе.

Вертикално засаждане с главата надолу - най-доброто решение в случая, когато не е възможно да се засадят домати в добре осветена зона. Ако има големи насаждения около, високи храсти, растението няма да има светлина. В кофите на скобата ще получат много повече топлина и слънце, в резултат на това реколтата ще бъде по-добра.

Методът също има недостатъци. При силно свръхчувствителност е вероятно появата на плесенни гъбички, още повече, че болестта ще се развива бързо, тъй като гниенето започва веднага от стъблото. Твърде големи домати в този формат не могат да бъдат засадени: огромни плодове, най-вероятно, просто разбиват клоните.

Съвет!

Въпреки дългите стъбла, черешката расте добре в тази форма. Малките плодове не издърпват клоните, а в същото време се събират много по-лесно.

Засаждането на домати в кофи е отлично решение за рисковите земеделски райони. Защитата срещу ниски температури в този случай става по-проста задача. В допълнение, това е най-добрият вариант в ограничено пространство за организиране на собствена градина. Ключът към успеха ще бъде правилният избор на сортовете домати в съответствие със съществуващите условия и избраната опция за настаняване.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (1 оценки, средно: 5,00 от 5)
Зарежда се ...
отглеждане в кофиотглеждане в кофи

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания