меню

Вредители и болести по описание на доматите със снимки и методи за лечение 7.09.2018

Мокра гниене на плодове от домати

доматено гниене на вода

Отглеждане на домати, много често на плодовете можете да видите плачещи петна от сиво-черен цвят, и скоро гниене покрива целия домат. Виновникът за този проблем е водната гниене - опасна инфекция, от която е много трудно да се отърве.

причини

Най-податливи на инфекция са доматите, които се отглеждат в почвата. Източници на инфекция могат да бъдат:

 • почва, която е местообитание на патогенни микроорганизми;
 • инфектирани остатъци след прибиране на реколтата, в които бактериите остават, продължават да живеят до седем години;
 • повишени температурни режими, влажност на въздуха над 75%. Когато влажността е под 60% от болестта не е;
 • излишъкът на азот в почвата увеличава чувствителността на доматите към инфекция;
 • вектор-паразити: листна въшка, цикади, стволови мухи, оранжева бяла муха. Вредители придобиват вируса за секунди, поддържайки способността за предаване от два до пет дни;
 • капки вода, в която живеят спящите бактерии, когато ударят листата от домати от заразени източници: реки, езера, езера.

симптоми

Първите признаци на инфекция са:

 • увяхващи стъбла;
 • проява на плодовете на прозрачни водни петна от тъмно сив цвят;
 • напукване на домати на мястото на образуване на воднисти пелезини, появата на пухкави спори;
 • омекотяване на плода, неприятна гнилостна миризма;
 • пълно разграждане на месото на доматите, при което само кожата остава непокътната.
Важно е!

Ако откриете първите признаци на влажна гниене на домати, за да избегнете замърсяването на всички плодове, трябва да отрежете всички червени и кафяви домати. След това провеждайте препарати за пръскане.

лечение

За съжаление химическите химици не са изобретили ефектен инструмент, който напълно би унищожил вредните микроорганизми от влажна гниене. Следователно, ако инфекцията все още е достигнала доматите, доматената реколта ще бъде под средната.

В същото време не забравяйте, че народните средства с естествени фунгициди просто ще бъдат безсилни срещу тази болест. В края на краищата, бактериите имат стопроцентна устойчивост на фитонциди от лук, чесън, горчив пипер. Ето защо, за да унищожи заразени растения, внимателно преминава през вече събрани узрели плодове. И в бъдеще да се съобразят с всички превантивни методи за избягване на инфекция. В началния етап на развитие на патологията на доматите могат да се спасят доматите.

Антибиотици срещу влажна гниене

Единственият начин да се спасят доматите е да се използват фармацевтични антибиотици. В крайна сметка, добри противовъзпалителни лекарства за растенията не съществуват. В специализираните магазини можете да намерите само средствата за профилактика и началния етап на проявата на инфекцията - Fitosporin, Fundazol, Gamair. Ефектът на лекарствата за унищожаване на вирусите започва само 10-15 дни след падане върху листата на доматите. И след това, растенията могат да бъдат напълно заразени с инфекцията и няма да има смисъл от работата.

При повишени температури и влажност на въздуха, бактериите се размножават бързо и е невъзможно да се изчака, ако фунгицидите работят. В този случай, антибиотици се използват за лечение на човек. Следните препарати показват добър бактерициден ефект, когато се използват върху домати:

 1. Fuzikutan.
 2. Fuziderm.
 3. Mikrotsid.
 4. Хлорамфеникол.
 5. Гентамицин.
 6. Tirobenin.
 7. Tirozur.
 8. Доксициклин.
 9. Rondomitsin.
 10. Tigatsil.
 11. Minoleksin.
 12. Oletetrin.
 13. Еритромицин.

Препаратите са съвместими с дезинфектанти на Fitosporin и Fundazol, поради което техните разтвори трябва да се смесват за превантивно пръскане и третиране на влажна гниене. Пръскането на антибиотици се провежда три пъти с пресен разтвор. Разредената течност изхвърля почвата под доматите. Въпреки това си струва да си припомним, че третирането на почвата с антибиотици два или три пъти ще доведе до смърт на всички полезни микроорганизми.

Важно е!

Преди десет години мерките за контрол, основани на употребата на платомицин, са били извършвани в домашни градини в Германия и Холандия. Лекарството при пръскане на почвата под доматите през първата година инхибира развитието на инфекция с мокро гниене и през следващите години напълно го унищожава.

предотвратяване

Мерки за контрол за предотвратяване на заболяването трябва да се предприемат предварително:

 • за да не се създават условия за разпространението на инфекцията, да не се превишава допустимата доза азотсъдържащи торове, да се увеличава количеството на въведените калий и фосфор;
 • само за засаждане устойчиви хибриди на доматиздрави разсад;
 • целият период на отглеждане да използва биологични средства и имуностимуланти;
 • провеждане на есенно третиране на почвата с белина, разтвор на формалин;
 • за борба с векторите на насекомите: поставяне на специални ленти за капан, разпръскване на домати с инсектицидни препарати;
 • обработват градински инструменти с разтвор на алкохол или белина;
 • извършва превантивно третиране на разсад, подготовка на семенен материал "Превикюр".

Устойчиви сортове

Често се случва, че всяка антибиотична интервенция вече не може да помогне на растенията. Както при условия на висока влажност, инфекцията с мокро гниене се разпространява бързо, като заразява повече домати. Ето защо, за засаждане без риск от инфекция в бъдеще, изберете устойчиви хибриди на домати като:

 1. Колибри F1.
 2. Bagheera F1.
 3. KS 18 F1.
 4. Pietra Rossa F1.
 5. Литано F1.
 6. Solerosso F1.
 7. Хибрид Тарасенко 2.
 8. Андромеда F1.
 9. Класически F1.
 10. Ivanhoe F1.
 11. Tarpan F1.

Чрез извършване на необходимите превантивни действия, насочени към предотвратяване развитието на мокро гниеща инфекция, е възможно да се предпазят доматите от болестта, както и да се събере добра реколта от плодове.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (1 оценки, средно: 1,00 от 5)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания