меню

Заготовки за домати 7.09.2018

Аджария от домати и чушки, които не изискват готвене

Аджика за зимата

Суровата аджика се смята за една от най-популярните подправки. Предлагам ви рецепта за зимата с домати и чушки. Благодарение на снимката лесно можете да запомните процеса и по всяко време можете да го приготвите.

Измийте зеленчуците, обелете, нарязани на филийки и преминете през месомелачка. След това зареждаме със сол, добавяме малко захар, така че вкусът да става по-богат, по-контрастен и да се изсипва оцет - няма да се усети, а ще предотврати изпадането на аджика. Ако искате да направите подправка по-дебела - изберете месести домати или след готвене, прецедете излишната течност. Регулирайте остротата на суровия аджика чрез добавяне на чили и чесън. За любителите на горещите подправки вземете за основа предложената рецепта, но ако ви харесват по-меки, намалете количеството на лют пипер. Суровата аджика остава студена. Изпразнете рафта за нея в хладилника - през цялата зима ще се насладите на вкусен пресен зеленчуков сос.

съставки:

  • зрели месести домати - 500 гр;
  • червена пиперка - 2 големи;
  • копчета от люти чушки - 2 броя;
  • чесън - 2 глави;
  • сол - 0,5 супени лъжици. л;
  • Оцет 9% - 1 супена лъжица. л;
  • захар - 1 ч.л. (по избор).

Как да се готви сурова adjika за зимата без готвене

Изберете зрели домати, дори презрели - един от тях ще направи най-вкусната аджика. Месести сортове за употреба или сочни - въпрос на вкус. Нарежете доматите наполовина, премахнете дръжката.

пипер, чесън и аджика

Сладък пипер е желателно да се вземат месести, сочни. Нарежете на филийки, изхвърлете стъблото. Освобождаваме от семената шушулките от лют пипер, така че вкусът на аджика няма да е много горещ. Ако искате да направите много пикантен подправка - завъртете пиперката заедно със семената. Почистете и изплакнете чесъна.

Поставете готовите зеленчуци на порции в месомелачка, мелете, превъртете веднъж.

смилайте зеленчуците чрез месомелачка

Добавете една супена лъжица оцет 9% оцет към зеленчукова каша или изсипете с половин лъжица плодове 6% съдържание.

нарязани зеленчуци

Добавете сол и захар в малко количество и не забравяйте да оставите аджика в продължение на около половин час. След това се опитваме да коригираме вкуса, ако нещо не е достатъчно.

добавете сол и захар

Много внимателно, с детергент, измийте бурканите и капачките. Не забравяйте да стерилизирате, покрийте кипене. Пакетираме суровата аджика в стерилизирани буркани, извиваме капаците.

изложени на банките

Пренаредете рафта в хладилника.

готов суров аджика

За да отворите банката не се обърна кисело, за тази подготовка е по-добре да се използват най-малките буркани с бебешка храна или обем не повече от 200 мл. Успешни за вас приготовления!

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (4 оценки, средно: 4,00 от 5)
Зарежда се ...
Аджика за зиматаАджика за зимата

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания