меню

Заготовки за домати 4.10.2018

Пикантни домати в аджика за зимата

Аджика домати

Домат консервирани храни в кисели мариновани оцет са приятни за вкуса, но постоянната им употреба с минимум пресни зеленчуци, влияе неблагоприятно на работата на сърдечно-съдовата система, провокира влошаване на хипертонията. Рецептата за домати аджика за зимата съдържа само здравословни храни, без консерванти в нея.

Ключовата роля при прибирането на реколтата се дава на доматите. Половината от тях трябва да са узрели - ще отидат при аджика. Втората част ще се използва като цяло - тя може да бъде малка кафява сметана или жълти кръгли домати. Сладък червен пипер избира всеки цвят. За горчивината се нуждаете от обикновена гореща подложка или люта чушка. Изберете размера и количеството според вкусовите ви предпочитания. Можете да намалите количеството на чесъна, ако ви харесва по-мек вкус.

Такава интересна закуска създава прекрасна хармония на вкуса с ароматен пилаф или обикновени макаронени изделия, варени или печени картофи. Но, ако го сервирате на кебап, скара или обикновени нарязани кюфтета, то ще бъде фантастично вкусно - просто вкусни пръсти.

Броят на компонентите е проектиран за обем от два литра.

съставки:

  • пресни домати - 2,5 килограма,
  • трапезна сол - 1,5 супени лъжици,
  • чесън - 100 грама,
  • гранулирана захар - 4 супени лъжици,
  • Български пипер - 2 броя,
  • Пъпки от карамфил - 5 броя,
  • люта чушка - 1 брой
  • бахар пипер - 6 броя.

съставки

Как да приготвим домати в аджика

Първо, оставете зеленчуците за полагане в буркани. Измийте доматите и разпределете зрелите в една посока, която ще използвате за аджика, а в друга - по-плътна, многоцветна, но приблизително със същата степен на зрялост.

За adzhika, измийте сладък пипер, отстранете стъблото с семена, измийте отново и нарязани на няколко парчета. Червените домати се нарязват на средни резени. Обелете пикантните люти чушки и ги нарежете на половина. Обелете чесъна и заедно с други нарязани зеленчуци го поставете в контейнер за смилане. За шлайфане можете да използвате кухненска машина или потопяем блендер. Раздробявайте зеленчуците.

Нарязвайте зеленчуците

Изсипете сместа в термоустойчив контейнер, добавете захар, сол и разбъркайте. Поставя се на средна температура и масата се нагрява при постоянно разбъркване. Когато се появят мехурчета, намалете интензитета на нагряване и намалете аджика за 15 минути.

добавете сол, захар

Поставете настрана доматите с дървена пръчка в областта на стъблото, така че да не се напукват, когато температурата се промени и да ги поставят плътно в стерилизирани буркани, като ги пълнят в “закачалки”, както на снимката.

поставете доматите в буркан

Кипящата аджика леко се излива в буркани с домати. За безопасност изсипвайте гореща доматена марината върху лъжица.

налейте аджика

Напълнените горещи буркани се поставят в отделението на фурната и се загрява за 20 минути при температура не по-висока от 120 градуса. Разточете пикантните домати в ароматна аджика и се обърнете. Покрийте топло и оставете да изстине. Да се ​​съхранява на тъмно място при стабилна температура не по-висока от 20 градуса.

готови домати в аджика

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...
Аджика доматиАджика домати

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания