меню

Отглеждане на домати 4.10.2018

Засаждане на домати според метода на Mltlider

Доматите по метода на Metlider

Можете да получите голяма реколта от домати, придържайки се към специална техника, предложена от американския експерт по селското стопанство Джейкъб Мейтлидер. Методът не изисква използването на специални умения. И, придържайки се към съветите и препоръките, 10 кг-12 кг плодове могат да бъдат отстранени от всеки храст на домати.

автобиография

Известен по цял свят, американски развъдник, роден преди сто години, през целия си живот, се занимава с отглеждане на нови сортове зеленчуци и цветя. Mitlider предлага уникална иновативна технология за отглеждане на зеленчуци на малки парцели. Пътувайки в много страни, ученият изследва условията на растеж на растенията в различни климатични региони.

През 1975 г. той си спомня да направи оригинала изграждане на оранжерия от поликарбонат. Както и създаването на повдигнати симетрични легла, в които отглежданите култури се отличават с добър имунитет и повишен добив от добива.

Характеристики на метода

Методът Mitlayder се основава на отглеждането на биологични зеленчуци за по-кратко време, отколкото при стандартното отглеждане. В същото време са необходими по-малко време и усилия, за да се полагат грижи за посевите, засадени по този начин. Агротехническият метод предвижда:

 • използването на сложни концентрирани торове, които не съдържат нитрати. Когато се използва такава превръзка, доматите получават балансирана диета, която осигурява: добро развитие, бърз растеж на вегетативната маса, ускоряване на узряването на плодовете, устойчивост срещу болести и неблагоприятни метеорологични условия;
 • създаване на тесни легла за отглеждане на домати в открити земни условия;
 • изграждане на легла-кутии за отглеждане на домати в оранжерийни структури.
Важно е!

Отглеждане на домати по пътя на Mitlider в оранжерийни структури в началото на пролетта или есента, трябва да се погрижите за допълнително осветление. За самопочистване на соли на азотна киселина по време на фотосинтеза, доматите се нуждаят от слънчева светлина за 15-16 часа на ден.

Плюсове и минуси

Преди да използвате метода mitlider на обектите, трябва да научите за всички предимства и недостатъци на метода.

предимства недостатъци
Зреещите домати 5-10 дни по-рано Невъзможността да се култивират домати в блатисти райони
Възможността за прибиране на реколтата в райони с тежки климатични условия Разходите за закупуване на сложни торове
възможност отглеждане на домати в райони с близко съхранение на подземни води Тежката работа по изграждането на високи легла
Резистентност към патогени
Няма плевели
Запазване на наличното пространство
Възможността за отглеждане на домати на хребети два пъти на сезон
Навременното приемане на хранителни вещества в кореновата система на доматите

Руска интерпретация

Докато живее в Калифорния, Яков Митлайдер създава метод за култивиране в хребетите, като се започне от субтропичните климатични условия. В районите на Русия със студен климат, за да се използва методът mitlider, кутиите-хребети трябва да бъдат повдигнати с 5cm-8cm, като се използва слой от пресен мулеин и органичен материал като „нагрята възглавница“.

Каре легла могат успешно да бъдат поставени на балкони, лоджии и покриви.

Създаване на легла

Преди изграждането на леглата mitlider, трябва да се вземе решение за мястото, а също и да се вземат предвид характеристиките на сорта или доматен хибрид, Вземане на парцел, който е добре осветен от слънцето през деня, изберете всички корени от плевелите в него и я изравнете.

схема

Преди засаждане на разсад в кутии легла, обърнете внимание на следните изисквания:

 • билото е позиционирано строго в хоризонтално положение;
 • за достъпно движение между растенията, достатъчност на светлината и кислорода в доматите, за създаване на проходи между леглата от 75 cm до 110 cm;
 • за предотвратяване на изтичане на вода, образуване на защитни брони;
 • за добра слънчева светлина, растителни разсад от север на юг;
 • високи домати, засадени в кутия с широчина 45 cm-50 cm в ред, с разстояние между растенията 45cm-60cm, и маломерни - 30 cm-45 cm;
 • Времето за засаждане на разсад от домати зависи от климатичните условия в региона.

Необходими материали

За да създадете градина със собствените си ръце, ще ви трябва:

 • Дървен бар с маркировка за маркиращи кутии;
 • 4 метални или дървени пръчки с остри краища;
 • чиле от фина здрава нишка;
 • стари покривни листове;
 • неполирани дъски;
 • поресто вулканично стъкло за подобряване на порьозността на почвата;
 • земя, събрана в гората или в изкопаните дупки на слепите;
 • карбамидна пяна;
 • минерални торове: селитра, калий, суперфосфат, борна киселина, манган;
 • органични остатъци: изгнила тор, сено, слама.

Каре легла

Създаването на изкуствена почва в кутии от порести вулканични елементи, минерали и органични вещества, благоприятства добрата аерация, неутрализира растежа на плевелите. Отглеждането на домати ще предпазва растенията от топлина и замръзване, тъй като структурите са лесни за покриване с полиетилен. Оформяне на маркировката, подготовка на материалите и продължаване на производството на кутии:

 • натрупайте сурови дъски или стари плочи в рамка с височина 10 см-15см, укрепете с щипки;
 • Поставете черната плътна агроводорода на дъното на кутията, налейте слой от полистирол с десет сантиметра, разпръснат с порест вулканичен материал;
 • върху отводнителния материал се поставя слой земя, смесен с органични вещества и минерални торове.
Важно е!

Растежът на доматите, отглеждани в кутии-хребети, се простира за 15-20 дни поради бързото затопляне на изкуствената почва.

Легла на земята

За да се създадат почви легла не се изисква използването на допълнителни материали. В районите със студен климат към почвата се добавя „подгряваща подложка“ от пресен тор от крава. Много по-лесно е да се грижите за такива хребети, а по време на напояването водата няма да се разпространи, оставайки вътре. След като попълните съответната маркировка, започнете да създавате:

 • с помощта на хеликоптер или плосък нож, направете канавки с ширина 50см-70см с височина на почвените дъски 10см-15см;
 • поставете полиетилен на дъното на канавката, след това дренаж и десет сантиметров пласт прясна крава или пилешки тор;
 • върху поставените компоненти се налива слой от почвата, смесен с минерални торове.

Допълнителна грижа

След засаждане на разсад от домати в mitliderovsky хребети, по-нататъшна грижа за растенията е: в систематично поливане, засилено обличане, превантивни лечения от вредители и болести, жартиери и образуването на храста.

Топ дресинг

След пълното оцеляване на разсад да се хранят домати, на база 10 литра вода:

 • 15 g калий;
 • 15 g суперфосфат;
 • 200 g железен сулфат;
 • 15 g цинк;
 • 10 g меден оксихлорид;
 • 15 g магнезиев сулфат;
 • 5 g борна киселина.

Направете сложен тор трябва да бъде на всеки 15 дни. Последно хранене - 25 дни преди прибиране на реколтата.

Колан за жартиери

Когато доматите достигнат височина от 30 см-40 см, завържете растенията. За връзване на маломерни сортове и хибриди на кованите колове веднъж на сезон, високи - 3-4 пъти.

Формиране на храст

След жартиера на доматите, се пристъпи към премахване на ненужните доводи и зеленина. Листата, които се допират до земята и сгъстяват храста, трябва да бъдат отрязани, а растящите пасищери. Високи сортове и хибриди се образуват в едно или две стъбла, премахване на ненужни издънки и нискоразвиващи се домати в три или четири.

Важно е!

За да полива леглата, водата не трябва да съдържа калциеви соли, а трябва да бъде наситена с желязо. Ето защо, за да се напояват хребетите, е необходимо да се налива вода в старите ръждясали бъчви, настояват за три дни.

При отглеждане на домати с помощта на уникален метод, проблемите, свързани с болестите по растенията, се елиминират и се подобрява качеството на културите.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (5 оценки, средно: 4,80 от 5)
Зарежда се ...
Доматите по метода на MetliderДоматите по метода на Metlider

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания