меню

Вредители и болести по описание на доматите със снимки и методи за лечение 25.07.2017

Гниене на домати - методи за контрол

Вертекс гниене на домати: лечение на народни средства

възникнало топ гниене на домати, чието третиране трябва да се търси незабавно, тъй като забавянето е изпълнено със загуба на цялата реколта. Въпреки това, има отклонения. Не всички плодове на растението са засегнати, и няма смисъл незабавно да се отстранява храста от домати от градината, но засегнатите трябва да бъдат отстранени при първите признаци.

Причини за възникване на

За да изберете методите на лечение, е необходимо да разберете причините и може да има няколко от тях:

  • инфекциозно;
  • бактериална.

Как да разберем и как да се справим с горната гниене, ако не всички засегнати домати. Вероятно първо трябва да погледнете кои сортове са чувствителни и се опитайте да се отървете от тях, дори и да са много вкусни. Все пак никой няма да има болен домат, а освен това ще служи като източник на прекомерна инфекция от година на година.

Тъй като вашата плантация вече е засегната от патогена, тогава трябва да се подбере внимателно и внимателно избора на сорт за неговата родословие, за податливост към върхово гниене.

Понякога причината за заболяването се свързва с метеорологичните условия, но общуването със съседите, в градините, от които доматите не са засегнати от върха на гниене, става ясно, че има зависимост от топлина или няма студ.

Признаци на заболяване

Горната част на домата може да бъде или суха, или мокра. Заболяването се проявява както при горещо време, така и при висока влажност.

Доматите се изумяват отгоре, а горната част се спуска надолу и за да се прецени дали всички плодове са здрави, всеки домат трябва да се гледа. Ако насаждението на домати е огромно, то тогава е много тежко, така че изследването се провежда избирателно. Понякога не забелязваме, че доматите вече са засегнати и кафявото петно ​​продължава да расте.

Вижте също: Защо листата от домати пожълтяват в оранжерията и как да се справят с нея?

Той отдавна е легализиран от факта, че болестта лесно мигрира през обекта и дори отива при съседите, следователно, както растителните остатъци, така и насекомите са носители. Остава загадката дали патогенът се предава чрез семена, следователно, третирането на върха на домати с народни средства включва третиране на семената с 0,5% разтвор на калиев перманганат. Поддържане на семена в разтвор за 10-15 минути, силен окислител манган, ще убие патогена, и семената ще бъдат чисти.

лечение

От апикалната гниене на доматите, при първото подозрение за началото на процеса, е необходимо да се използва препарат "Фитолавин ВРК". На 10-литрова кофа с вода, разредете 20 мл и напръскайте растенията и ги изсипете под корена. Преди разреждане на лекарството, съдържанието на флакона трябва да се разреди с малко количество вода, старателно да се отстрани и след това да се комбинира с останалата част от водата.

Ако сезонът от миналата година вече ви е разстроил с засегнатите домати, тогава лечението трябва да започне от момента, в който първите листа се покажат върху разсад, след това след бране и след това с интервал от 15-20 дни.

Ставките за поливане на растенията варират в зависимост от възрастта на разсад. Първоначално 20-30 мл се добавят към едно растение, след което леко увеличаваме дозата и след това добавяме 150-200 мл към растение, засадено в градината.

Същото лекарство може да се използва и за обработка на семена в същите концентрации.

Прониквайки през системата на съдовете на доматеното растение, фитолавинът „измива” микроорганизмите с бактериален характер по своя път, поради което неговата ефективност се открива при такива заболявания като: гниене на кореновата шия, мека доматена гниене и трахеомична увяхване. Ако на доматите се открива върхова гниене, лечението с фитолавин ще помогне да се отървете от други свързани заболявания.

Вижте също: Топ дресинг домат по време на цъфтежа и плодове

Превръзка с калций

В случай на недостатъчност на един или друг елемент, имунитетът на растителния организъм намалява, а вирулентността на микроорганизма се увеличава и болестта се проявява във всичките му признаци.

Поддържането на почвеното плодородие е първото събитие, което ще увеличи количеството на културата и нейното качество.

При повторни проучвания беше установено, че лечението на апикалната гниене на доматите се оказва неефективно при ниска плодородие на почвата и недостиг на определени вещества, по-специално калций.

За да се повиши нивото на калций в почвата, е необходимо да се приготви разтвор в размер на 5 g калциев нитрат на кофа вода. Поливането с превръзка се извършва два пъти седмично.

Калциевият нитрат от апикалната гниене на доматите помага, но трябва да имате предвид, че при най-малкото изсушаване на почвата калцийът спира да се абсорбира и заболяването прогресира.

Експериментално е доказано, че в почвата, достатъчно калций, но по време на сушене, не се абсорбира. Ето защо, навременното и редовно поливане е отлична превантивна мярка за горната гниене на доматите.

Потвърждение на това изследване е използването на капково напояване. Когато се използва постоянно "vershinka" не вреди засаждане домати.

Разглеждайки резултатите от експериментите, става очевидно, че заболяването възниква, когато метаболизмът на водно-солта е нарушен и чрез утаяване на напояването, растението може да бъде напълно излекувано.

Няма смисъл да се извършва рядко и дълбоко поливане. Ако топлината е силна и мулчът не е поставен под храстите, горните слоеве на почвата пресъхват. По-добре е да се полива по-често и на по-малки порции, след което почвата под доматите винаги ще има оптимален воден баланс.

Вижте също: Доматените сортове със снимки и описания

Варуването, като популярен метод

Използвайки това или друго лечение, народният метод винаги е по-ефективен. Това е така, защото зеленчукопроизводителите гледат, анализират и споделят своите тайни.

Такъв е случаят с горната гниене. Беше отбелязано, че в тези части на градината, където е извършено варването, или пепелта на пещта е била постоянно разпръсната, доматите не са били засегнати от горната гниене. Затова се прави заключение - годишното въвеждане на вар повишава съдържанието на калций и същевременно прави невъзможно оцеляването на микроорганизми, които са причинители на апикална гниене.

Сеитбооборот, за да помогне

Гръбначният гниене има тенденция да приема до 15% от доматената реколта. Дори ако реколтата е огромна, тази цифра е неприемливо висока. Ето защо трябва да направите всичко възможно, за да предотвратите загубата на плодове.

Годишната смяна на градината, предварителното планиране на насажденията, е толкова малка, благодарение на която нашата реколта няма да бъде унищожена от върха на гниене и други болести.

Отдавна се наблюдава, че зелените растения са най-добрият предшественик за засаждане на домати. При варенето на зелето се извършва варене, те са снабдени с висок, хранителен фон и са снабдени с възможност за напояване. Томатома, всичко това остава "наследствено" и те с благодарност приемат, отговаряйки на здравословната и изобилна реколта.

Като се вземат предвид всички компоненти на технологичния процес на отглеждане на домати, е възможно да се гарантира, че върхът на върха завинаги ще напусне територията на вашата градина.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания