меню

Отглеждане на домати 17.06.2018

Кога и как да се хранят доматите след засаждане в оранжерията?

Домат - зеленчук, толкова популярен, че се отглежда не само в леглата, но дори и на балконите и первазите на прозорците. Все пак най-стабилен е добивът, получен в оранжерии и оранжерии. Как да се хранят доматите, когато трябва да го направите, какво означава да използвате и много друга полезна информация за отглеждането на любимия ви зеленчук ще научите от статията.

За да се хранят доматите да бъдат пълни

Здравият домат има дебел, мощен ствол, листа с богат зелен цвят. И това е буквално от появата на разсад до края на плодните. Ако се появят отклонения от нормата, това означава, че правилата за отглеждане не са спазени и мерките трябва да се предприемат спешно, за да не останат без култура.

Доматите обичат плодородната, рохкава почва, стабилна температура, умерена влажност на въздуха и почвата, както и достатъчно светлина. Ако следвате всички тези правила, вече имате доверие от 70% в получаването на щедра реколта от домати. Но ако няма достатъчно и своевременно хранене, тогава всички усилия могат да бъдат напразни. Само чрез въвеждане на хранителни вещества в почвата и извършване на листно торене на растения, можем да очакваме добър резултат.

Най-често срещаният проблем с болестта на доматите е недостигът на азот. В същото време, издънките са прекомерно опънати и слаби.

Ако листата започнат да придобиват пурпурен оттенък, това може да е признак за липса на фосфор. Недостиг на калий допринася за развитието на върха на гниенетака че се опитвайте да не оставите разсад глад.

За да се хранят доматите в оранжерията не трябва да бъде, когато те да знаят за него. В този случай е време да се предприемат спешни мерки и торовете трябва да се изготвят по определен график. Помислете за следващата.

Диаграма на хранене и колко често да се подава

 

За удобство, не само за начинаещи, но и за опитни градинари няма да боли да има мини-календар. Това може да бъде обикновен преносим компютър или преносим компютър. Тук ще е необходимо да оцветите реда на торене, след което да отбележите датата на тяхното държане и да направите други марки за ваше удобство.

График на хранене, разработен от опитни животновъди, така че дори не се съмняват в неговата ефективност.

Първото хранене се извършва, когато на стреля се появи първото листо. За целта се използват комплексни минерални препарати, които могат да бъдат подбрани с помощта на търговските сътрудници. Възможно е да препоръчате Nitrophoska или Agricola. Те трябва да бъдат разтворени съгласно инструкциите, но най-често това е чаена лъжичка на литър вода. Този обем е достатъчен за допълнително хранене на четиридесет млади кълнове. След процедурата те ще започнат да растат точно пред очите ни.

Вторият път се напоява с тор се извършва след 10 дни. Повечето сортове, дори ако са спазени всички препоръки за култивиране, се изтеглят до този момент, следователно, инхибиторите на растежа се използват за подхранване. Това може да бъде Ефект или Спортист. Тези средства се разреждат в таблицата за пропорциите. лъжица на литър вода. Можете също да използвате суперфосфат - 1 маса. три литра вода. На този етап вече е разрешено използването на народни средства. Счита се за най-подходящия пилешки тор.В него има много азот, но няма да навреди на младите кълнове. Разрежда се с вода 1: 2, настоява 4-5 дни и преди да се направи превръзка, литър от приготвената инфузия се разрежда в десет литра вода.

Третата превръзка се извършва за една седмица. Използва разтвор на нитрофосфат (лъжица на 10 литра вода).

След десет дни, разсадът трябва да се храни с суперфосфат или калиев сулфат (лъжица на 10 литра). Изливайте почвата много обилно. Тази процедура е насочена към укрепване на кореновата система и подобряване на имунитета на растението.

След още десет дни отново се нанася разтвор на нитрофобия (лъжица на 10 литра вода). По това време, разсадът вече е голям, така че трябва да се излее поне една чаша тор под всеки храст.

Шестият етап се провежда за 7-10 дни и се състои в извършване на коренна и листна превръзка. И отново идва на помощ нитрофоска. Първо се полива всеки храст (чаша), а след това спреят листата с един и същ разтвор.

Важно е! След напръскване след 3-5 часа е необходимо да се измие разтвора от листата.

Ако листата са слаби, можете да използвате допълнителни торове готови минерални торове, като "Бутон за домати". Успоредно с това храстите се хранят с разтвор на карбамид (кибритена кутия на кофа с вода).

Възможно е да се оплоди не само с хранителни препарати, много хора избират народни средства не само за тяхната наличност, но и за отличен резултат.

Народни средства

Най-често срещаните средства за хранене на домати са йод, треперене, коприва, дървесна пепел, тор, компост и др. Трябва да се разбере, че импровизираните препарати трябва да се използват строго съгласно инструкциите и трябва да се спазват предпазните мерки при преработката на растенията.

мая

За употребата на дрожди като стимулатор на растежа не чух, че човекът, който изобщо няма работа в градината. Но не става въпрос за ускоряване на растежа. В дрождите има живи микроорганизми, които, попаднали в почвата, ефективно унищожават патогенните гъби, правят почвата по-трошлива, насища я с протеини, аминокиселини, желязо, различни микроелементи.

Можете да използвате както сурова (пресова), така и суха мая. Пропорциите се приемат като тест за тест. Маята се налива с малко топла вода и се добавя захар. Оставяме за няколко часа и преди да се хранят ние се разтваряме в размер на един литър на кофа вода. Вода под възрастни растения в 500 мл.

 

 

Финият ефект дава дрожден дресинг, приготвен с прясно нарязана трева. Хмелът е особено добър за тази цел. Напълнете голямата бъчва с трета с трева, допълнете с вода и буквално добавете лъжица мая. След три дни от началото на ферментацията, торът ще бъде готов. Вода половин литър като възрастен храст.

Можете да готвите "жив" тор без дрожди. За да направите това, напълнете трилитровия буркан с една трета с черен хляб, добавете вода и поставете на топло място за ферментация (около 3-5 дни). Преди употреба се разрежда с вода в съотношение 1:10.

Можете да използвате дресинг от дрожди не повече от 2 пъти месечно и е по-добре да го редувате с други видове превръзки.

Дървесна пепел

Пепел може да се използва за храна на домати и много други растения на всеки етап от техния растеж и развитие.

Първият път е позволено да се направи в кладенците, приготвени за посев на семена. В този случай той действа не само като източник на азот и много други полезни микроелементи, но и за да направи почвата по-свободна и да я дезинфекцира. Само вие не можете да направите пепел непосредствено преди засаждане. Така че семената могат да се изгорят.

 

В бъдеще с помощта на пепел, корен и листно хранене се извършва. Наситеността на разтвора зависи от наличната цел. За напояване се разтваря един литър пепел в 10 литра вода. За лечение на вредители и болести се приготвя пастообразна смес и листата се смазват с нея.Това е много ефективен инструмент, който помага да се спаси дори сериозно болно растение.

йод

Поливането йоден разтвор на домати дава отлични резултати, особено когато ги отглеждате в оранжерия. Храненето се извършва не повече от 2-3 пъти през целия вегетационен период.

За първи път силата може да се използва, когато има 2 истински листа на кълновете. На тази възраст разсадът може да се полива с разтвор от 1 капка йод и 3 литра вода. Топ превръзката ще направи стъблата по-мощни, а листата сочни.

Вторият път е поливане по време на образуването на яйчниците. Този път се добавят три капки йод към десет литра вода. Под всеки храст се прилагат 300-500 ml разтвор, в зависимост от сорта (за високи).

Третата превръзка с йод се извършва в периода на активно плододаване, когато около една трета от плодовете вече са събрани от храстите. Този път действието може да бъде подобрено чрез добавяне към разтвор на 3 капки йод и 10 литра вода на литър дървесна пепел. Ако използвате тази рецепта, първо разтворете пепелта във водата и я оставете да стои известно време, а точно преди напояването добавете йод.

 

Един от методите за защита срещу фузариум е разтвор, който също се приготвя на базата на йод. Разтворете го не във вода, а в серум. Три капки йод се прибавят към три литра млечни продукти (домашно приготвени, не на склад) и след това тази смес се разтваря в десет литра вода, а доматите се пръскат внимателно.

Съвет! При пръскане в оранжерии и оранжерии, третирайте не само растенията, но и цялата вътрешна повърхност на конструкцията.

коприва

Плевелите, към които градинарите също включват коприва, отдавна се използват успешно за приготвянето на "каша". Така нареченият тор от прясно нарязана трева. Подготвен е лесно. Тревата се сгъва в цевта и се пълни с вода, веднага щом започне да ферментира - готова, можете да я използвате за поливане. Миризмата е като тази на пресния тор, но резултатът от храненето не е по-лош. Ако доматите са млади, по-добре е разтворът да се излее между редовете, а възрастните растения да се поливат и под корена.

Копривата се използва не само за приготвяне на каша. Разположена е между дупките, използвани за мулчиране и дори специално засадени в оранжерии, за да не само да осигури на култивираната култура защита от вредители, но и да обогати почвата с полезни микроелементи, за да я направи по-хлабава.

 

Важно е! Ако използвате коприва за мулчиране или ако остатъците от билковия разтвор са върху леглата, почиствайте редовно и ги прехвърляйте на открити места. В оранжерии, изгнили коприва нищо!

Пилешки тор

Пилешката тор е универсален тор, който дава отлични резултати, включително и за доматите. Един от начините да го използвате е да го поставите в земята по време на изкопаването на леглата от есента. Но се използва и за приготвяне на разтвори и поливане. За да направи това, той е разведен в пропорции от 1: 100, ако е свеж, и 1:50, ако лежи поне една година.

Особеността на пилешкия тор е, че никога няма да бъде много, което означава, че растенията няма да бъдат увредени от него. Използвайте чиста постеля и това е само за тези, които държат пилета в клетки. Ако птиците водят свободен начин на живот, това е още по-добре. Редовното почистване на навеса ще осигури на градинаря достатъчно количество тор, а доматите - безкраен начин на хранене.

 

За да направите това, събраните отпадъци се смесва със земята и остатъците от трева (не само големи), просто разпръснати по леглата. По време на напояването с обикновена вода хранителните вещества постепенно ще се абсорбират в почвата, а доматите ще растат за всички изненадващо и завист.

компост

Използването на изгнили отпадъци за торове е известно на градинарите от много години. А за доматите, особено в оранжерията, е необходимо. Факт е, че с помощта на компост става възможно обновяването на почвата. Използва се и тор за затворени легла, но е необходимо да го купите и след това да изчакате известно време.Компостът може да се направи и през есента и пролетта, когато се копае преди засаждане. Той е напълно разхлабващ, насища почвата с полезни микроелементи.

 

Обърнете внимание! При достатъчно компостиране, доматите могат да се справят без допълнителни превръзки през целия сезон.

Също така за култивирани домати в оранжерии се използват следните народни средства като подправка:

  • 4-5 сухи яйца, смляни на прах, налейте вода и настоявайте седмица. Преди поливане, разтворете наполовина с вода;
  • една бананова кора се налива с литър вода, настоява седмица, щам, смесва се с 10 литра вода и се излива;
  • сънното кафе се смесва с почва преди засаждане на домати или се излива в канавки, изкопани около едно възрастно растение;
  • 20 грама кори лук се налива 3 литра вода, настояват седмица, щам, използвайте за пръскане.

И самите домати са отлични за себе си и за храненето на други растения. По време на премахването на стадата не ги изхвърляйте, приготвяйте инфузия и напръскайте растенията и стените на оранжерията. Това ще помогне да се отървете от всички насекоми, както и да захранват силата на растенията.

Не всички хора използват народни средства, мнозина избират лекарства за съхранение. Помислете за най-ефективните и популярни такива.

Минерални торове

След като вземете правилно готовия микс, можете да доставите доматите си с всички вещества, необходими за пълния растеж и развитие. Не бързайте да купувате чанти с ярки имена и атрактивна цена. Опитайте се да избирате доказани лекарства от години.

Едно от тях е Vermicofe (името може да варира леко в зависимост от производителя). Използва се на етапа на отглеждане на разсад. Съдържа огромно количество витамини, киселини, фитохормони, както и азот, фосфор и калий. Лекарството е абсолютно естествено, така че можете да го използвате безопасно за следващата реколта.

Употребата на vermicofeys стимулира нормалното развитие на доматите, има положителен ефект върху фотосинтезата, увеличава добива и подобрява качествените характеристики на плода.

Друг популярен наркотик сред градинарите е Азофоска (Nitroammofoska). Той съдържа много хранителни вещества и може да се използва през целия период на отглеждане. Използването на такава превръзка прави доматите силни, устойчиви, влияе положително върху вкуса на плодовете и техния външен вид. Ако приложите Azofoska преди цъфтежа, тя ще бъде по-изобилна и ще даде повече яйчници.

Nitrophoska, може би, един от най-популярните средства за отглеждане на домати. Използват се приготвени разтвори на основата му, като се започне от появата на първата истинска листовка до края на периода на плодните насаждения.

Между другото, през август, когато добивът на доматите спада, а метеорологичните условия предизвикват развитието на гъбички, гниене и други проблеми, Nitrophoska идва на помощ на градинарите. Тя полива засаждане, а след това прекарват мулчиране слама.

 

Fertika Crystal - един от новите продукти сред този вид продукти, но почти всички селекционери твърдят, че това е най-оптималната подготовка за комплексно хранене на домати. В допълнение към азота, той съдържа магнезий, калий, желязо, сяра и много други компоненти. Освен това е важно не само съдържанието, но и спазването на пропорциите, а в този случай то е оптимално за доматите.

Високото съдържание на здрави компоненти за домати се характеризира със здраве. В същото време той изобщо не съдържа хлор и затова може да се счита за абсолютно безвреден. Топ-дресинг с това лекарство подобрява качеството на плодовете, прави ги по-плътни, вкусни, устойчиви. Използва се за корен и за листно хранене.

Друго лекарство с естествен състав - Имуноцитофит. Не винаги се използва, но само когато растежът на храста е забавен. Това е стимулант, който също ще предпазва леглата от домати от вредители и болести.

За да направите доматите по-сладки и месести, да имате повече яйчници и да узреете напълно плодовете, се препоръчва да се хранят с бор. Тази процедура дава по-голям ефект при пръскане. Когато корен хранене бор разгражда по-дълго. Достатъчно е да се извърши едно лечение по време на цъфтежа на доматите. Няма нужда да се повтаря.

Не се тревожете от изобилието на информация. Отглеждане на домати в оранжерията не е толкова трудно, просто направете календара хранене, и да се предположи, че половината от работата е направено.

Отзиви

Катерина Степановна

В продължение на много години използвах прясно нарязана трева за домати. В кутията на барела не е всичко, а само "чесънът", който обича животните, и копривата. Разходете се без дрожди. Просто поставете на слънчево място и всичко. Започнете да използвате веднага щом има специфична миризма. А литър може да се разреди в кофа с вода и да се полива, както обикновено, веднъж седмично. Резултатът се проверява. Доматите са силни, не се разболяват, зреят добре.

Татяна

Използвам само Nitrophoska за хранене на доматите. Доволен съм. Тя струва една стотинка и абсолютно не е вредна, а резултатът е отличен. Защо много начини, ако има един доказан инструмент?

Семьон Степанович

Оранжерията в нашия парцел е капитал, така че почвата, която искате, не искате, но е изчерпана, тъй като не се храни. Миналата година той свали горния слой, на около 10 см, почисти го на отворени легла и постави компоста отгоре и го покри с падаща листа от плодни дървета. Оранжерията за зимата беше затворена и всичко вървеше наопаки. Няколко пъти повече сняг я хвърли. През пролетта, две седмици преди засаждането, всичко е правилно разхлабено и това е всичко. Ако не знаете какво сте използвали за това, може би си мислите, че новата черна почва е доставена.

Отглеждат домати в оранжерии, въз основа на нашите препоръки, и реколтата винаги ще бъде щедър, и плодовете са вкусни!

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания