меню

Съвети 17.05.2019

Опасни подутини и туберкули по листа от касис

Листове от касис

При отглеждане на касис в лятната си къща, някои градинари забелязват през пролетта на младите листа характерни подувания на червено. Така че, инфекцията на храст с галитни листни въшки се проявява. Насекомото се храни с соковете от младите листа и причинява деформация на листните плочи. Цялото растение страда от това. След унищожаването на младите издънки, добива на растението значително се намалява и вкусът на плодовете страда. Можете да се борите с жлъчните листни въшки по различни начини.

Щети, причинени от галитни листни въшки

Галовата листна въшка изглежда подобна на други видове листни въшки. Това е малко насекомо, чието тяло не надвишава 2 мм дължина. Тялото й е бледожълтеникаво-зелен, но може да стане прозрачно. Някои хора са крилати галови листни въшки, докато други прекарват своя жизнен цикъл без крила.

Храненето за този вредител са зелените части на храстите от касис. Насекомото пробива листните плочи и зелените издънки, изсмуква сока от тях. След като растението се опита да излекува раните на мястото на пункция, се образуват грозни отоци.

През един сезон се развиват до двадесет поколения галови листни въшки. Скоростта на този процес е пряко повлияна от климатичните условия. Колкото по-топло е лятото, толкова повече паразити се показват.

Признаци на увреждане на растенията:

 • изпъкналости на червените се появяват от външната страна на листовите плочи;
 • листата постепенно се деформират и изсушават;
 • кривина на дръжките;
 • на долната страна на листа се виждат големи групи паразити;
 • когато са силно повредени, насекомите се придвижват към съцветия, причинявайки падането на цветята и предотвратяването на образуването на яйчниците.

Ако има признаци на инфекция с галова листа, трябва незабавно да го унищожите. В противен случай насекомото се разпространява бързо, придвижвайки се към други растения.

Механично унищожаване

Ако се открие колония от паразити в началото на нейното развитие, тя обикновено е все още малка. След това може да се унищожи ръчно. За тази цел храстите от касис се проверяват внимателно в търсене на характерни увреждания. В същото време е особено необходимо да се огледа долната страна на листовите плочи, където се натрупват насекомите.

Всички намерени инфектирани листа и издънки са внимателно отрязани. Те трябва да изгорят територията на обекта. Не позволявайте на повредените листа с насекоми да падне на земята. В този случай се уверете, че сте повторно заразени.

Народни рецепти

Някои растения съдържат в състава си фунгициди, естествени пиретрини и други вещества, които имат разрушителен ефект върху листните въшки. На тяхна основа можете да направите безопасни и ефективни средства за борба с вредителите. За да се подобри ефекта от отвари и настойки, те добавят течен сапун, шампоан или талаш от сапун за пране. Подобрява придържането на терапевтичните лекарства и удължава действието им.

Ефективни рецепти за тлей:

 1. За приготвянето на тинктура от тютюн се взимат 300 g тютюневи остатъци и се смесват с 600 ml вода. В запечатан контейнер сместа се оставя в продължение на 3 дни. След това филтрирайте и налейте малко сапун. Това лекарство се напръсква от всички страни на растението.
 2. За да приготвите тинктурата на невен, вземете половин кофа с цветя и разбъркайте с една кофа с вряла вода. Средствата остават за 2 дни. След това филтър и в готов инфузия въведете малко сапун.
 3. Горчичната инфузия се приготвя от 10 литра вода и 25 г горчица на прах. Първо, прахът се смесва с 1 литър кипяща вода и се инкубира в продължение на 24 часа в запечатан контейнер. След това концентратът се смесва с основния обем вода и се напръсква с работен разтвор от храсти от касис.
Важно е!

Обработка на народни средства ефективни в началния стадий на инфекцията. Ако насекомите са се разпространили в големи площи, много по-ефективно е да ги унищожите с химически препарати.

Химически и биологични продукти

С силна инфекция от касис с храстови въшки, по-ефективно е да се използват съвременни препарати срещу насекоми вредители. Първо, желателно е да се извърши обработката на биологични агенти. Основната активна съставка на такива лекарства са спорите на гъбичките и бактериите, някои вируси. Прониквайки в тялото на едно насекомо заедно с растителния сок, тези лекарства имат паралитичен ефект върху нервната система или причиняват смъртта му.

Ефективно унищожават галовите листни въшки, Актофит, Битоксибацилин, Авертин. Те се разреждат с вода съгласно приложените инструкции и се напръскват с разтвор от храсти. За пълното унищожаване на насекомите ще са необходими няколко лечения.

Ако биологичните препарати не могат да унищожат вредителя, пристъпете към радикални действия и третирайте заразените растения с химически препарати. Обикновено за това се използват инсектициди от системно действие. Следните лекарства имат добър ефект:

 • aktellik;
 • Vofatoks;
 • Konfidor Maxi;
 • Протей;
 • Калипсо.

При силна инфекция първото лечение се извършва на етапа на цъфтене на листата. Втори път инструментът се използва след прибиране на реколтата. В този случай работният разтвор се приготвя стриктно съгласно инструкциите. Съхранявайте приготвения разтвор не може. Следователно, той се приготвя в такъв обем, който е достатъчен за обработка на всички заразени растения.

Важно е!

Преди употреба на биологични и химични препарати, дихателните пътища са защитени с респиратор, върху ръцете се носят гумени ръкавици. Пръскането на храсти се извършва в безветрено, сухо време.

Профилактика на инфекция с жлъчна листна въшка

Това е много по-лесно да се предотврати проникването на паразити на място, отколкото да се отървете от тях и възстановяване на растенията след повреда. Ето защо, след прибирането на реколтата през есента, част от почвата около храста е изкопана и едновременно смесена с пепел. Когато почвата се обърне, яйцата лежат отгоре и замръзват през зимата на студа. През пролетта на март, след като снегът се топи, те отново копаят. Тя ви позволява напълно да се отървете от насекомите, които спят в земята.

В началото на пролетта, спрей инсектицидно действие на храста. Това лечение унищожава много паразити, останали в растението. Също така е полезно да се унищожат мравуняците /, като се изсипва с вряща вода или химически разтвори. Тези насекоми се грижат за листните въшки и ги прехвърлят в растенията.

Освен това, можете да привлечете листни въшки на мястото на естествени врагове. Те са унищожени от калинки, златни очи и различни птици. За да направите това, на мястото са седнали между редовете на пикантни билки със силна миризма. Птиците са привлечени от висящи хранилки и корита на дървета. Близо до касис храсти не могат да бъдат засадени растения като лавандула, мента, риган, градински чай или мащерка. Те привличат с техните ароматни листни въшки и могат да служат като насекоми като временно подслон или база при преместване от едно растение на друго.

В заключение

Лесно е да се борим с галовите листни въшки, ако пристъпим към унищожаване на вредителя веднага след неговото откриване. След края на вегетационния период е необходимо да се предприемат превантивни мерки. Те ще помогнат за предотвратяване на разпространението на вредителите през следващата година.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (2 оценки, средно: 4,00 от 5)
Зарежда се ...
Листове от касисЛистове от касис
Коментари по статията: 1
 1. Владимир

  Не се паникьосвайте! Струя вода под налягане от водоснабдителната мрежа наблюдава повечето листни въшки. НО! Ако калинките пълзят по листата и техните ларви (черни) дори още повече, просто изчакайте, докато тези проклети ядат всички листни въшки. Няма химия, която имам 9 години. И оставете зачервените листа да бъдат отрязани у дома! Защото веднага след като листните въшки изчезнат, цветът ще бъде възстановен. Афитор - провокатор влошава увреждането от листните си въшки. И просто рекламира тази статия с различни средства.

  отговор

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания