меню

Съвети 17.05.2019

Комплекс от мерки за борба с тел

червеи

Дребният червей не е възрастно насекомо, а ларва от буболечка. Насекомото прилича на червей с дължина до 4,5 см с кафяв торс, три чифта крака и гъст хитинов корпус. Този вредител се счита за най-опасен за градината. Затова всеки собственик на крайградския район трябва да знае как борба с тел в градината, какви мерки да предприеме през пролетта и есента, както и по време на вегетационния период.

Какво е опасно?

Телът е кръстен на ярко кафявото си с червеникав оттенък на черупката. От разстояние ларвите могат действително да приличат на изрязване на медна жица. Превръща се от ларва в бръмбар по различно време. Понякога това отнема до 5 години. През това време, те са в състояние да ядат много зеленчукови култури, внасяйки много щети на нервите на собственика на земята.

факт.

Wireworms могат да се гмуркат в земята при 60-70 cm, така че да не замръзват дори при много студено време.

Бръмбарът бръмбар лети в градините в началото на април, когато стабилната температура достигне + 8-10 и масово снася яйца. Ларвите се излюпват 15 дни по-късно.

жребт

Ненаситността на жилата е поразителна. Той яде всичко, дори корените на овощните дървета. Но най-вече любовта на ларвите:

 • картофи;
 • морков;
 • царевица;
 • слънчоглед;
 • салата;
 • тютюн;
 • пъпеш и диня.

Дейността на вредителите зависи от климата. Когато е суха и гореща, тя се активира и започва да яде сочни плодове, като се стреми да компенсира липсата на влага. По време на дъждовния сезон насекомото става инертно.

Паразитите ядат корени, напълно унищожават стъблата, стъблата и корените. Въпреки това, те са носители на различни гъбички, инфекции и бактерии.

Начини за борба

Има много начини за унищожаване на жичката. През пролетта на земята трябва да се добавят пепел, вар и тебешир. Достатъчно, за да го правят на всеки 3-4 години. Ако се планира засаждане на картофи и домати в градината, от този момент той трябва да отнеме поне 2 месеца. Ако зелеът е засаден, по време на процеса на разтоварване трябва да се добави доломитово брашно.

Друг добър пролетен метод за унищожаване на жичен червей е отровата. Трябва да вземете няколко картофи, цвекло или моркови. Накиснете за един ден в разтвора за инсектицид и ги заровете по периметъра на леглото.

Веднага след като дойде относителната топлина, вредителите в търсене на храна с удоволствие ще изпитат вкуса и ще умрат. По същия начин можете да правите със семената на царевица или овес.

Преди засаждане, трябва да копаят добре земята и да премахнат мъртвите ларви.

През есента най-сигурният метод за справяне с телбод е дълбоко копаене точно преди началото на замръзване. Така ларвите на телбода ще бъдат на повърхността и ще замръзнат.

Важно е.

Ротацията на културите е от първостепенно значение. Доказано е, че вредителите не засягат култури, които растат на мястото само за първата година.

И през целия вегетационен период можете да използвате следните методи:

 • метални кутии, пълни с млади картофки, поставете капани по периметъра на площадката. Тъкайте достатъчно 10 парчета. Веднъж на всеки 3 дни, пълнежът трябва да се промени, като се налива в специално проектиран варел и парене. Въпросът е, че жената ще се стреми да снася яйца на тези млади листа и вие веднага ще ги унищожите;
 • във всяка ямка по време на засаждането трябва да хвърлите шепа лук кори. В допълнение, посадъчен материал може да се накисва в бульон от лук и след това миризмата ще изплаши вредителя за дълго време;
 • Един от най-ефективните методи за контрол на тел и други насекоми вредители е да се сеят годишни зелени листа след събиране на зелен тор. Тези растения имат силна коренова система, разхлабват земята перфектно, изплашват нежеланите гости с аромата си;
 • горчица на прах, черен или червен пипер може да се излее в кладенците. И можете да направите смес от тях. За засаждане на един картофен клубен е достатъчно само да се лъжица само на десертната лъжица не на едно място, а по-скоро да се напръска добре.

Wireworm обича сочни плевели и особено пшеница трева. Ако своевременно унищожим тези растения на обекта, количеството храна на вредителя ще намалее и ще бъде принудено да търси друго място на пребиваване.

Те се страхуват от ларвите от разтвора на калиевия перманганат. Трябва да е наситено розово. В един кладенец трябва да се налива половин литър. Методът отнема време, но работи добре.

калиев перманганат

Не може да понесе жичката да мирише на борови иглички. Ако разширим клоните на дърветата или елите в браздилите се бразди, то няма да се доближи до леглата.

Това бяха народни методи. Но освен тях можете да използвате специални препарати.

Най-ефективни са:

 • bazudin. Това е фин гранулиран прах. Една опаковка тежи 30 грама. достатъчно за обработка на 20 кв.м. метра земя. Лекарството парализира ларвите и причинява смъртта им. Довеждайте в суха форма към всяка ямка преди засаждане на картофи или домати. Можете да смесите предварително с дървени стърготини или чист речен пясък.
съвет.

Ако леглата станаха обект на атака от тел, през есента, преди самите студове, е необходимо да се разпръсне прахът по повърхността на почвата и след това да се извърши копаене. 90% от вредителите след лечението ще умрат.

 • provotoks. Лекарството е предназначено специално за борба с тел. Пелетите се разпръскват в каналите преди засаждане на картофи и други видове култури. Той не се натрупва в земята, безопасен е за хора, птици и животни. Няма ефект върху жизнената активност на червеите.
химически препарати за борба с тел
 • Zemlin. Този широкообхватен инструмент се използва за борба не само с телника, но и с мечката, зелето и други обикновени вредители. Използва се през пролетта по време на засаждането на семената, както и през есента при изкопаване на почвата.

Освен това е възможно да използвате минерални торове на вашия парцел, които, попаднали в земята, създават непоносими условия за съществуването на тел. Това е амониев сулфат, амониев нитрат и креда.

Да се ​​отървете от телбода не е лесно. В зависимост от пренебрегването на ситуацията, ще трябва да използвате цяла гама от различни методи, но с редовна грижа за леглата можете да защитите сайта си завинаги.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...
червеичервеи

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания