меню

Съвети 12.04.2019

Премахваме пъна от дача с химически средства

Премахваме пъна

Ръчно премахване на остатъците от пъна заедно с корените не може да направи. Изисква енергийно оборудване, уреди, умения. Но можете да използвате химически методи за унищожаване на дървесина. Те се основават на използването на химически реактиви, които възпламеняват структурата, унищожават. В случай на непълно разрушаване, следващите чипове се отстраняват със следи от химични елементи.

Използване на селитра

Методът с използването на нитрати ви позволява да се справяте с всички видове пънове. Той е универсален за всички сайтове и близки територии. Премахването е по-скоро като изгаряне. При обработката дървото се импрегнира със силен окислител. При изгаряне горната част на тялото се изгаря, а долните корени се проникват дълбоко в земята.

Процесът започва с подготовката на дървото. Пробийте няколко дупки в пъна. Колкото повече от тях са по-широки и по-дълбоки - толкова по-добре. Това може да стане в края на лятото или началото на есента. В получените канали се налива калиев или натриев нитрат. Вдлъбнатината трябва да бъде пълна до върха. След поливане.

Обърнете внимание.

С разтвора компонентите попадат в по-малки пукнатини и пукнатини, накиснати ги.

Отворите трябва да бъдат затворени с дървени тапи, стопери по размер. Ако не, можете да увиете пластмасова обвивка. В тази форма пънът трябва да остане до следващата година. До лятото дървото ще изсъхне и ще се накисва в селитра. По-нататък около пъна трябва да запалите огън. Тя трябва да гори, докато всичко се разпадне до самите корени.

За да подобрите ефекта, пробийте още една дупка, в която да се излее гориво, например:

 • бензин;
 • керосин.

След приключване на изгарянето премахнете изгарянето на продуктите. Да изкопае земята и отгоре да сложи нов слой.

Консумацията на селитра е 2 кг на 1 дърво с диаметър 15 см. Препоръчва се процедурата да се извърши през лятото, след като дървото е напълно изсъхнало. Така че изгарянето ще бъде пълно.

Методът има няколко предимства:

 1. Малка подготвителна работа. Изисква малко време и усилия.
 2. Да се ​​отървем от корените. Напълно почистете района, в който няма да има зелени издънки на това дърво от корените.

Химичните методи имат няколко недостатъка. Приложени химикали влизат в почвата. На площадката няма да могат да се отглеждат растения, докато химията не бъде отмита от вътрешни води. Самият процес е дълъг между подготовката и крайното изгаряне. Периодът от есента до лятото на следващата година.

Урея и употреба на витриол

При използване на карбамид, подготовката на дървесина е подобна. Пробийте отвори и покрийте с карбамид. Покрийте с вода и корк. С конопено гниене настъпва. След 1-2 години тя ще се срине.

Обърнете внимание.

Предимството на техниката е простотата на процедурата. Почва не разваля агресивни вещества. Полученото място е подходящо за засаждане на растения. От минусите - дълго време за обработка.

С използването на мед или желязо сулфат, трябва да бъдете внимателни, веществата са токсични. Те се използват за борба с болестите по дърветата. Лесно убива всички бактерии.

Отворите трябва да бъдат подготвени в размер от 8 мм дълбочина от около 10 см. Напълнете каналите и ги изсипете с вода. Свободно място за пълнене с корк.Удобно си корк от глина, най-горния слой на земята. Смесва се с малко количество вода, довежда до хомогенна плътна консистенция. Напълнете дупката като глина, бутайки по-дълбоко вътре.

Коренът се разлага. Процедурата започва след няколко дни. Пълно изчезване ще се случи след 1-2 години.

За да се отървете от остатъците по два начина. Физически изкопайте корените, премахнете остатъците и изравнете с нов слой земя. Друг начин е изгарянето на остатъци. Поставете дърва за огрев и го запалете. Пепел, изгаряне на остатъци за отстраняване от мястото.

Метод против:

 • дълго чакане за пълно изчезване;
 • изисква се отстраняване на остатъци;
 • вредността на химичните реактиви върху почвата.

Използването на витриол близо до железни тръби е забранено. В огъня център няма да отглеждат растения.

съвет.

Опитните градинари препоръчват избор на метод за премахване на корен чрез изкореняване. Тогава растенията ще се появят след няколко години.

сол

С помощта на обикновена сол можете да се отървете от всички микроорганизми и цялата коренова система:

 1. Сол заспива в дупки, излива се.
 2. Дупките затварят щепсела. Налице е постепенно изчезване на живо дърво.
 3. Един пън ще изисква 300 грама сол. Трябва да заспите за зимата.

Освен това самият пън умира. Ако горната част на конопа е ниска, можете напълно да запълните земята с върха. Ако корените ще се намесят в бъдеще, трябва да ги премахнете. Може да се отстрани чрез изкореняване или изгаряне с огън.

Огромното количество сол, въведено в почвата, го прави неизползваем. Такова избледняване е възможно до 10 години. Препоръчително е да се премахнат остатъците от корените, пепелта след огъня заедно с някои съседни земи. След това напълнете дупката с нова порция.

Предимството на метода е използването на химикал безвреден за хората, неговата наличност във всеки магазин и ниска цена. По време на работата с него няма да възникнат химически изгаряния. Методът е прост. От минусите - необходими са допълнителни процедури за отстраняване на корените и солевия слой на земята.

Химически торнадо (Townund)

Най-популярният сред летни жители метод. Може да се използва за:

 • плевели;
 • храсти;
 • дървета.

Процедурата е проста. На пънче да се реже. На него (възможно е и вътре) да се попълни разтвор на хербицид. Поставете разкроя, за да го приберете през зимата. Дървото постепенно угасва заедно с корените. Средно, отнема от шест месеца до една година. Заедно с кореновата система умират нови издънки. Сухите останки се изваждат от градината.

Метод плюс е простотата на подготовката. Минимален риск от изгаряния от реактиви. Продължителността на процедурата е по-малка, отколкото при други методи. Недостатък е последващото отстраняване на сухи остатъци.

Има ситуации, в които на парцела остава пън от нарязано дърво. Пъхът на мястото пречи, възпрепятства преминаването, разваля естетичния вид. Останките от дървото могат да се превърнат в дизайнерска картина, да се украсят, да се направи таблица с нея. Тя не винаги пасва. Необходимо е да се премахне от сайта. Всички методи могат да бъдат разделени на физическо отстраняване и химически.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...
Премахваме пънаПремахваме пъна

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания