меню

Вредители и болести по описание на доматите със снимки и методи за лечение 1.09.2018

Как да се спасят домати от ларви на майския бръмбар?

саботьор

Най-опасният вредител на градината е храстът, или по-скоро неговите деца - ларвите. Живеещи в почвата, те се хранят с корените на културите, които растат на земята. Любима деликатес на вредителя е ягода, но опитайте да опитате и сочните корени на доматен храст.

Описание на вредителите

Майският бръмбар принадлежи към субгенера на Хрушчов (той се нарича Хрушчов). Има два вида насекоми: западен и източен. Те се различават по външен вид, но сходен начин на живот.

Възрастните индивиди започват да летят в средата на пролетта. Годините продължават около месец. През цялото това време бръмбарите се хранят с листата на плодовите дървета. Достигане до полова зрялост, женски и мъжки съпруги. Женската снася яйца дълбоко в земята (дълбочината достига 15-25 сантиметра). Тя полага до 70 яйца наведнъж. Ларвите (друго име "бразди") под формата на усукани гъсеници се раждат през 20-40 дни. Появилите се червеи имат овално тяло. Боядисана в почти бял почти прозрачен цвят, с шест крака. По-късно те стават чисто бели с кафява глава. Възрастните червеи могат да достигнат размери от 5 сантиметра.

През първата година от живота насекомите не докосват растенията, тъй като се хранят с хумус. В търсене на храна, ларвите могат да пътуват на големи разстояния (до 100 метра), движейки се хоризонтално в почвения слой на дълбочина 20 сантиметра. В 2-3 години от живота си в диетата си вече включва корените на разсад от домати. Четиригодишните ларви се считат за най-ненаситни - по това време те се подготвят за кучене. До края на лятото коктейлът се дегенерира.

Внимание!

Хрушчовите ларви са всеядни. Те не презират никакви овощни дървета или зеленчукови култури.

Откъде идват грешки

Бръмбарите с помощта на добре развити силни крила могат да пътуват на дълги разстояния. Те предпочитат да се насладят на листата, пъпките и цветята на овощните дървета. Но не всяка градина градина пада под тяхното внимание. Възрастните индивиди, преди всичко, мислят за своето потомство и затова избират предимно песъчливи и песъчливи почви за местообитания Плодородни, насипни, оплодени с оборски тор - лесно могат да бъдат поставени подземни пътища. И дори в дълбините на такива почви, тя остава топла дори и през зимата, което означава, че ларвите могат лесно да оцелеят в студения период, а през пролетта да стигнат до повърхността и да атакуват ново засадените зеленчукови разсад. В допълнение, бръмбарите се размножават на азот-изчерпани почви. Ето защо, ако през есента сте пренебрегнали въвеждането на азотсъдържащи торове, тогава най-вероятно Майбуг вече е успял да си придаде фантазия към вашата градина.

Щетите причинени

Ларвите, които ядат корените на растенията, причиняват нарушение на биологичните процеси на храста домати. Повредената коренова система престава да захранва земните части на растението. Това води до преждевременно изсушаване на листата и падане на плодовите яйчници. С течение на времето, депресираното състояние на растението води до неговата смърт.

Внимание!

Една възрастна ларва е в състояние да яде по 2-3 домати в един ден.

Признаци на вредител

Често бръмбарът май-майка избира чисти (плесени) петна земя за снасяне на яйца, т.е. без мулч. Така че е по-лесно за нея да влезе в почвата за снасяне на яйца.Ето защо, в такива градини, които не са дълбоко в земята до храстите на доматите, можете да видите C-образни бели червеи. Но по-близо до падането на ларвите може да се намери под мулч. Това е разбираемо: почвата обикновено се мулчира в средата на лятото, вече след като ларвите са напълнили почвата. Те се събират под покриващия слой и ако се вдигнат, ще намерите ларвите на Хрушчов. Дори без да се копаят в земята, саботажите могат да се определят от растенията: поради засегнатите корени, храстите престават да се развиват почти веднага след слизането. Разсадът спира да расте, и ако растенията са имали време да започнат цъфтеж, цветята скоро ще паднат. Ако отгледаните бразди са нападнали доматите, те определено няма да живеят до етапа на формиране на плодовете. Без да се предприемат мерки за унищожаване на ларвите, доматената градина ще умре в рамките на една седмица.

Контролни мерки

Борбата с личинките от майския бръмбар може да се проведе по народни, биологични и химически методи. Най-добрият ефект ще се наблюдава при използване на интегриран подход, който включва и превантивни мерки.

предотвратяване

Унищожаването на ларвите не е лесно поради факта, че те живеят дълбоко в почвата. Есенното копаене позволява на яйцата да бъдат на повърхността. През зимата яйцата просто се замразяват и съответно броят на бръмбарите значително намалява. Ако по време на изоставането са открити пълнолетни лица, те се премахват ръчно.

През пролетта, обработването на почвата включва пръскане с бордоска смес или меден сулфат. Все пак е възможно да се смеси земята с убити яйца. Много градинари прибягват до други трикове - те хвърлят легло с разтвор на манган.

Когато планирате легло от домати, трябва да вземете предвид факта, че майските бръмбари са чувствителни към някои култури, като репи, репички, зеле и лупина. Тяхната непосредствена близост ще защити доматите от нахлуването на този вредител.

Между другото!

Преди засаждане, разсад от домати няма да бъде излишно да се добавят смачкани кръстоцветни листа на земята.

Народни методи

 

Ларвите на майските бръмбари не могат да живеят в почва, богата на азот. Ето защо, когато се появят насекоми, мулчирането със слама и дървени стърготини, напоени с азотни торове, като карбамид, амониев нитрат, стари торове, ще спомогне за намаляване на популацията им. Площта за засаждане може да бъде покрита и с косена трева.

Внимание!

Мулчирането трябва да бъде положено веднага след пресаждането на разсад в земята, когато майският бръмбар все още не е успял да влезе в почвата за разплод.

Увеличаване на концентрацията на азот ще позволи засаждане до доматеното легло от бяла детелина. Nodule бактерии, които обитават корените на детелината, допринасят за натрупването на азот в почвата. В допълнение, отглеждането на детелина решава други проблеми, като:

  • предотвратява растежа на плевелите;
  • намалява броя на почвените вредители;
  • подобрява качеството на плодовете.
Съвет!

Както е известно, ларвите на Maybot обичат да приютяват къща в сметища и компостни купчини. Ето защо, като опция, можете да подредите такава стръв в различни части на сайта. Най-добре е да се сложи тор върху филма - той ще действа като бариера за проникването на вредители в почвата за зимуване. На повърхността те ще умрат с появата на стабилен студ.

Възрастни Maybugs могат да бъдат уловени с помощта на светлинни капани. Достатъчно е да се окачи на мястото на електрическата крушка и да се постави барел с вода под тях (към него може да се добави керосин). Бръмбарите ще летят в светлината и попадат във водата. Можете да хванете насекоми със самозалепваща лента - вестниците са намазани с лепкава субстанция на повърхността на земята. Ларвите и буболечките ще се придържат към него.

Съвет!

Събраните възрастни могат да се използват като примамка при риболов на кефалка, ид и аш.

Един добър инструмент за изплашване на Maybugs е ​​инфузия на лук кори. За неговата подготовка ще ви трябват 300-400 грама люспи и половин кофа с топла вода. Хъшът се пълни с вода и се оставя да се влива в продължение на 5-7 дни.Разтворът ще бъде готов, когато започне ферментацията и се появи неприятна миризма. Готовата инфузия се филтрира и полива почвата на леглата, като се обръща специално внимание на мястото в основата на храстите. Такава обработка може да се извърши веднъж на 10-12 дни - инфузията не вреди на растенията, но ползите са огромни. Силна миризма ще изплаши насекомите: почвата, напоена с горчив субстрат, ще бъде неподходяща за живота на ларвите.

Не забравяйте за естествените врагове на бръмбарите и ларвите. Птиците (скорци, грахове, дроздове Бързи), привлечени от градината с помощта на захарните примамки, ще се радват да уловят всички паразитни животни, които се опитват да развалят кацането.

Между другото!

Обикновените пилета, допуснати до градината, значително ще намалят популацията на ларвите.

Неканените гости могат да бъдат хванати с обикновена сол и амоняк. Достатъчно е да се приготви разтвор от 200 грама сол, две супени лъжици алкохол или амоняк и кофа с вода. Подгответе разтвор напоени зеленчукови легла.

Употреба на инсектициди

Тъй като ларвите основно увреждат почвените органи на растението (корените), се препоръчва да се накисват корените на доматите в разтвор на Актара 25 или Антихруш при засаждане на разсад - тази мярка ще позволи на младите храсти да имат време да станат по-силни, преди да бъдат нападнати от вредители.

За да се унищожат ларвите на Хрушчов се наричат ​​различни инсектициди. По принцип средствата се разреждат с вода и се прибавят към почвата. Най-добрите лекарства срещу почвени вредители са Антихруш, Актара, Почин, Децис, Землин, Ариво, Шерпа и др.

Сред биологичните продукти, Nemabak, който се основава на червея на нематодите, върши добра работа с вредители. Възможно е да се елиминират натрупаните в почвата ларви чрез третиране на кладенците при засаждане на разсад с Prestige.

заключение

Появата на майските бръмбари на площадката е тревожен знак. Може би те вече са успели да колонизират почвата със стотици малки гладни ларви, които след няколко години могат да предизвикат много проблеми с реколтата. Можеш да се справиш с нависната заплаха, ако

Ако откриете появата на насекоми в градината - не се колебайте, а започнете да ги унищожавате. В никакъв случай ларвите не трябва да се появяват в почвата, тъй като те са изключително опасни за зеленчуковата градина.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания