меню

Препарати и торове 1.09.2018

Използването на фунгициди за домати

Домати Фунгициди

Инфекцията с много заболявания на доматите се дължи на разпространението на патогенни спори на гъбички или инфекциозни микроорганизми. Химичните фунгициди могат да инхибират тяхната жизнена активност.

Те са предназначени да неутрализират жизнената активност на патогените върху растителните повърхности, както и да проникнат в клетките на доматите, ефективно да се борят с различни заболявания.

Предназначение на фунгицидите

Основната цел на химичните и биологичните фунгицидни препарати е:

  • в превенцията, която предотвратява развитието на вредители преди периода, когато те могат да причинят значителни щети на културата. Профилактичните средства имат защитен ефект, образуват защитен филм на повърхността на културата, предотвратявайки неговата инфекция. Такива лекарства не могат да повлияят на жизнената активност на патогените в доматите. Следователно трябва да се използват профилактични фунгициди преди масовата инфекция на доматите;
  • в лечението, което елиминира ендемията, след като патогените влязат в растителните клетки. Терапевтичните лекарства влияят на опортюнистичните микози и спорите им за зимен сън. Действието на лекуващите агенти причинява смъртта на патогени дори след като те влязат в клетките;
  • в имунизацията на доматите, по време на които дезинфектантът на патогените навлиза в клетките, води до промени в обмяната на веществата, предотвратявайки поражението на патогени и вредни микроорганизми. Системните еликситори проявяват своята активност само в тъканите на доматите, стимулират образуването на елементи в самите растения, които оказват вредно въздействие върху патогените.

вид

Биологичните и химичните лекарства инхибитори на патогенни микроорганизми се разделят на:

  • истински контактни лекарства, които са токсични за патогените на повърхността на растението. Веществата от алдехиди и хинони пряко засягат комплекса от биохимични трансформации за производство на енергия и разграждане на хранителните вещества на клетката от гъбички. Времето за изчакване на лекарствата е 8-15 дни. Въпреки това, с валежи. Третирането с контактни фунгицидни препарати трябва да се повтори и активните гъбични инхибитори действат само в зоните, където са били напръскани;
  • лекарства на системна експозиция, които неутрализират патогенните микроорганизми отвътре на доматите и имат различни механизми на действие. В рамките на 1-3 часа след третирането те започват активно да унищожават спори и микроорганизми, причиняващи болести. Дори в условия на продължително валежите, има период на изчакване от 15-25 дни;
  • потискащи лекарства от макробиологичен произход, блокиращи появата на заболявания. Слабо вирулентни агенти са живи ваксини, които потискат патогените, вирусите и рикетсиите. Осигуряване на домати с повишен имунитет, повишаване на устойчивостта към увреждане от спори и патогени.
Важно е!

За да се подготви работният разтвор на фунгицидните препарати трябва да се използва само преди употреба, като се предотврати навлизането на течности в реки и езера. Не позволявайте на работния разтвор да достигне растенията, чиято надземна част се използва за храна.

Принципът на действие на активните вещества

Лекарствата инхибитори на жизнената активност на патогенните микроорганизми имат различен произход. От този фактор зависи тяхната ефективност и скорост, както и периода на изчакване.

  1. Контактните вещества-фунгициди в контакт с вегетативната маса на доматите остават на неговата повърхност и в контакт с патогени причиняват смъртта им. Системните фунгициди от групите триазоли, имидазоли и морфолини имат способността да проникват във външните клетки на доматите и семената, като инхибират биосинтезата на компонентите на клетъчните мембрани на патогена.
  2. Вещества от системни препарати лесно проникват във вътрешността на растенията, преминават през техните съдове, предпазват доматите от гъбична инфекция. Системните фунгициди от групите на етиримол и blackicidin, взаимодействащи с патогени, произвеждат активен метал, който инхибира растежа и дишането на ключови патогени за протеини. В повечето случаи системните лекарства са способни да лекуват гъбична патогенеза, дори в случаите, когато контактният пестицид е просто импотентен.
  3. Комбинираните фунгицидни препарати се отличават с ефективността на активните вещества в борбата срещу много болести. Елементите потискат поемането и синтеза на определени вещества от патогенни микроорганизми на клетъчно ниво. Въпреки това, когато се използват, такива агенти се характеризират с повишена степен на опасност.

Процедура за кандидатстване

В зависимост от предназначението, фунгицидните препарати се използват за обработка на семена, пръскане на възрастни доматени храсти и третиране на почвата.

почва

Препаратите за микробни инхибитори са необходими за почистване на почвата от развиващите се в нея патогенни микроорганизми при отглеждане на домати в същия район всеки сезон. Препаратите, предназначени за третиране на почвата, се прилагат към почвата под формата на прах или течен разтвор преди изкопаване. В процеса на правене - живеещите в земята спори умират. Тези вещества са силно летливи и затова се препоръчват за употреба само в затворени оранжерийни структури.

семена

Инхибиторите на развитието на жизнената активност на патогените, предназначени за предсеитбена обработка на семена от домати, елиминират риска от болести на растенията в бъдеще. Семената са прахообразни с фунгициден прах или с разтвор, преди да бъдат вградени в земята. Обработката елиминира риска от увреждане на доматите от патогенни микроорганизми и патогенни спори, които по време на развитието ще доведат до смърт на цялата култура.

разсад

Вещества-фунгициди са необходими за третирането на младите разсад от домати през периода на активен растеж. Препаратите за пръскане на разсад през началото на вегетационния период имат предимно профилактичен ефект, за да се избегне поражението на патогените, както и да се засили имунитетът на растенията.

Възрастни храсти

За възрастни растения се използват фунгициди със системно действие, които могат да се използват на различни етапи от развитието на домати. Такива инхибитори на микроорганизми могат да бъдат както профилактични, така и лекуващи. Третирането на възрастни храсти със системни фунгициди не зависи от метеорологичните условия, тъй като такива средства не се отмиват с вода. Въпреки това, внезапни промени в температурата могат да намалят имунитета на доматите след пръскане и да влошат състоянието при наличие на болестта.

Важно е!

При редовно пръскане със същото лекарство, патогенните микроорганизми развиват резистентност. Следователно, като се третират доматите от болести, е необходимо да се редуват средства - фунгициди, провеждащи спрейове, първи контакт и след системни препарати.

Препоръчителни инструменти

Най-популярните фунгициди и градинари, които са използвали инхибитори срещу болести на доматите, са следните лекарства.

контакт система комбиниран Превантивни биологични
Меден сулфат Vectra сгъваем Alirin-FNA
Ordan Quadris Amistar Комплексна
Hom Ohsihom татуировка Gamair
Rovral discoria Ридомил Злато Trihovit
Tiovit Jet въздействие удобен Fitolavin
Abig-снимка рай Престиж плюс Gliokladin
Бордоска смес топаз Печалба Злато Trichoderma
браво Fitolavit Хор Fitolavin
VitaRos fundazol духове Fitosporin M
максима Бързо Teldor VG Planriz
Бона форте Чист цвят Mikosan
Танос
Bayleton

 

Преди да изберете необходимите средства - фунгицид, трябва точно да определите заболяването и неговия етап. Преди обработка на семена или доматени храсти, проучете информацията за употребата и времето за изчакване на лекарството. Когато пръскате всякакъв вид инхибитор на инфекции и патогени, използвайте защитно оборудване, спазвайте правилата за безопасност при работа с химикали.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (1 оценки, средно: 5,00 от 5)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания