меню

Вредители и болести по описание на доматите със снимки и методи за лечение 26.08.2018

12 най-ефективни фунгициди за домати

фунгициди

През целия вегетационен период доматите се атакуват от различни гъбични заболявания. Фунгицидите ще помогнат да се предотврати развитието на болестта или да се излекуват растенията. Производителите на химическата промишленост произвеждат голям брой наркотици, но не всички са ефективни. Какви фунгициди бързо ще се справят с гъбични заболявания?

Какво представляват фунгицидите, тяхната класификация

От латински "фунгицид" се превежда като "гъба" и "убие". Това означава, че фунгицидите са вещества, които са насочени към потискане и унищожаване на гъбички с различен произход. Спорите на гъбичките са причинители на повечето заболявания, които заразяват доматите. В зависимост от критерия, фунгицидите се разделят на видове:

Общото разделение на наркотиците:

  • химически произход. За унищожаване на гъби се използват токсични химични съединения, които ви позволяват бързо да елиминирате симптомите на болестта;
  • биологичен произход. Препаратите са съставени от 90% от полезните живи микроорганизми, които унищожават вредни гъби. Биологични фунгициди с ниска токсичност.

В зависимост от свойствата:

  • неорганична. Съставът съдържа съединения от различни тежки метали, които блокират достъпа на кислород до спори на гъбички. Най-често в препаратите отговарят: манган, живак, сяра, никел, мед, желязо;
  • органични - екологично чисти продукти, които бързо се разлагат в почвата.

В зависимост от посоката на действие:

  • профилактика, която предотвратява развитието на болести;
  • елиминиране на гъбични спори. Използвайте, когато растението е вече заразено.

Най-ефективните лекарства

За да не губим енергия при търсенето на ефективни фунгициди, ще изброим и накратко ще опишем най-ефективните фунгициди с химичен и биологичен произход за третиране на домати.

Quadris

Широк спектър на фунгицидите. Предлага се в суспензия. Тя се основава на химичното вещество азоксистробин. Лекарството ще спаси доматите от: късната болест, брашнеста мана, Alternaria. Действието идва един час след обработката на доматите. Когато веществото попадне върху спорите на гъбичките, то напълно блокира достъпа до кислород, което води до тяхната смърт. Действието след пръскане продължава до 3 седмици. За третиране на 1 m² насаждения са необходими 800 милилитра хоросан. Работната смес се приготвя на база 5 литра вода и една ампула от веществото (6 ml).

Съвет!

Напръскайте рано сутрин или вечер. Не се препоръчва да се пръска преди или веднага след дъжда.

акробат

Лекарството с контактно-системно действие. Фунгицидът съдържа две активни вещества: манкозеб и диметоморф. Той действа не само навън, но и прониква в растителните клетки. Предлага се под формата на гранули, които трябва да бъдат разтворени във вода. Започва да действа на ден 3 след лечението. Защитава доматите от фитофтора, черно петно, макроспороза. Разтворът се приготвя на базата на 5 литра вода и 20 грама от лекарството. "Acrobat" се отнася до втория клас токсичност, но не отрови самите растения и червеи в почвата, близо до домати.

Ridomil

Контактно-системен фунгицид, който се използва за профилактика и лечение на късна фибри, прахообразна мана и пероноспориоза.Лекарството съдържа две активни вещества: манкозеб и металаксил. За да напръскате домати, трябва да приготвите работен разтвор. В кофа с вода се разтварят 25 грама от лекарството, разбърква се, докато компонентите се комбинират напълно. "Ридомил" се отнася до втория клас на опасност. Не е съвместим с други химикали. За профилактика се използват 200 милилитра на 1 m² и за лечение на 1 литър. Ефектът на веществото върху растенията ще продължи до две седмици. Ако е необходимо, обработката се повтаря.

Agat 25K

Биологично лекарство, което потиска развитието на гъбични заболявания, както и активира развитието на домати. Предлага се под формата на паста. Използва се за профилактика и лечение: коренова гниене, брашнеста мана, фитофтора, черно петно ​​и др. За пръскане доматите трябва да разтворят 140 милиграма в 3 литра вода. Agat 25K е съвместим с други фунгициди и пестициди. Периодът между пръскането е 20 дни. В допълнение към обработката на листа, накисването на семената е широко разпространено (разтвор: 3,5 грама на 1 литър вода).

максима

Фунгицид с активна съставка флудиоксонил. Разрушаването на гъбичките става в рамките на 2 дни след пръскане, ефектът продължава до месец и половина. Лекарството има клас на опасност 3. Позволява ви да предотвратите или лекувате: фузариум, увяхване, корен и сиво гниене, Alternaria, брашнеста мана. Предлага се в суспензионна форма. За преработка на домати използвайте разтвор на базата на чантата "Максим" (4 мл) и 10 литра вода. Лекарството продължава да действа 3 месеца от деня на пръскане.

fundazol

Лекарството с активното вещество беномил. Той прониква в клетките на гъбичките и ги унищожава отвътре. Предпазва растенията от гъбични заболявания, насекоми, кърлежи. Доматите ще запазят или излекуват вертикално, фузариумно увяхване, брашнеста мана, септория, фитофтария, сива гниене, фомоза, черен крак. Форма освобождаване - прах. За пръскане използвайте разтвор на 10 грама прах (1 саше) и 10 литра вода. Резултатът от беномила се забелязва на третия ден. Защитата на доматите след преработка продължава до 3 седмици. Има втори клас на опасност, не е необичайно човек да предизвика алергични реакции.

Бордоска смес

Съединението се гасеше вар, вода и меден сулфат. Един от най-често срещаните начини в борбата с гъбични заболявания от различен произход. Работният разтвор за обработка на домати се приготвя на базата на 100 грама меден сулфат, 150 грама вар и 10 литра вода. Консумацията на 1 m² е 200 милилитра от получената течност. Използвайте "Bordeaux сместа" може да бъде не повече от 2 пъти по време на вегетация, с честота от две седмици. Последният път доматите могат да се пръскат 20 дни преди прибиране на реколтата, така че веществата да имат време да се изпарят и да не навредят на човешкото тяло.

екран

Лекарството, което изпълнява функцията на фунгицид и органичен тор на растенията. Биологичните вещества могат да увеличат растежа на зеленчуковите култури, да повишат резистентността и да подтиснат болестите: краста, късна фибри, макроспороза, фузариум. Предлага се под формата на течна суспензия. За листно приложение се разтварят две капачки на веществото в литър вода. Процедурата на пръскане се повтаря на всеки 3 седмици, ако е необходимо. Ниска токсичност. Не обработвайте повече от 5 пъти по време на вегетацията.

Танос

Фунгицид, съдържащ две активни вещества: фамоксадон и цимоксанил. Влизайки на повърхността на листната плоча или стъблата, в рамките на един час веществото прониква в растителните клетки, което позволява да се предпазват доматите до един месец. Производителят произвежда "Thanos" под формата на гранули. Инструментът бързо и ефективно се справя с късната болест, Alternaria, брашнеста мана, топ гниене, сиво петно ​​и др.

Приготвяне на разтвор за обработка на домати: вземат се 6 чаени лъжички гранули (6 грама) и се разтварят в кофа с вода.Превантивно пръскане се извършва десет дни след разсаждането на разсад в градинското легло. Повторете лечението след две седмици. По време на сезона не може да се пръска повече от 4 пъти.

Ридомил Злато

Системно лекарство с контактно действие. Предпазва растенията от гъбични атаки. Основните химични компоненти на лекарството са манкозеб и металаксил. Ефективно се противопоставя на заразяването на домати със закъснение и Alternaria, ако се предприемат превантивни мерки. Манкозеб предпазва външната обвивка на растението от гъбични спорове, докато металаксил предпазва от вътрешната страна чрез проникване в клетките на листата, стъблата и плодовете. Предлага се под формата на прахообразна субстанция и гранули. Принадлежи към втория клас на опасност за хората. Доматите се третират с разтвор на 25 грама прах и 10 литра вода. Получената течност е достатъчна за обработка на 100 m².

Fitosporin M

Биологичен агент срещу гъбични и бактериални заболявания. Предлага се в прах, паста и течна форма. Използва се за профилактика и лечение на: Alternaria, брашнеста мана, бактериална петна, коренна гниене, пероноспороз, суха или влажна гниене, късна фитосанитария, ризоктониоза, фомоз, фузариум и др. Семена за засаждане, напоени с разтвор на базата на половин чаена лъжичка прах и 100 милилитра вода. За пръскане на домати, 5 грама прах се разтварят в 10 литра вода. Обработката се извършва на всеки 14 дни. Лекарството е безопасно за околната среда.

Luna Tranquility

Дългосрочен системен фунгицид. Лекарството се основава на две активни съставки: флуопирам и пириметанил. В допълнение към потискането на гъбите, химически агент повишава устойчивостта на доматите, увеличава добивите. Доматите се пръскат 4 пъти на сезон. Обработката се извършва с честота 10-12 дни. Приготвяне на разтвора за пръскане: 20 ml от лекарството се разтварят в кофа с вода.

Ефективността на химични и биологични продукти, тествани през годините на употреба. За превенция изберете биологични агенти. Но с изключителна степен на проявление на болестта е по-добре да се използват химикали, действието на които бързо ще се отърве от болестта.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (1 оценки, средно: 5,00 от 5)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания