меню

Съвети 10.06.2019

Предварителна подготовка на картофи: Не повтаряйте грешките ми

Преди засаждане на картофи през пролетта, трябва да се подготви посадъчен материал. За да направите това, проведете специална процедура - яровизация. Той насърчава бързото покълване, намалява вероятността от развитие на инфекциозни заболявания и увеличава добива. В допълнение към този метод, картофите се приготвят чрез поставяне на тъмно и студено място, но този метод има много недостатъци.

Какво е яровизация

Вернализацията включва поставяне на семената в специални условия - стая с ниска температура (до 10 ° C). Това помага на зеленчука да се адаптира и по-добре да покълне. Вернализацията трае около месец.

Картофени клубени - модифицирани издънки, те имат пъпки, по-късно от които се образуват стъблата. Тези пъпки са скрити в картофените очи. Но за да продължи процесът на растеж, те трябва да бъдат пробудени. За тази цел се използва яровизацията. По време на него клубените започват процеса на доставяне на хранителни вещества към бъбреците, те се събуждат и започват да растат.

Резултатът от яровизацията са големи силни издънки, дължината им достига 2 cm.

И когато картофите се поставят в земята (засадени), тези малки издънки се появяват много бързо от земята.

Стъпка по стъпка описание на експеримента за обичайната яровизация на картофи у дома

Има пет стъпки, които заедно съставляват яровизация:

  1. Избор на материал за кацане. Клубените трябва да бъдат с еднакъв размер. По-добре е да изберете среден картоф, плосък, безупречен, невредим, без гниене.
  2. Загряване За да направите това, можете да поставите кутиите с картофи на топло място (до 25 градуса) за два дни. Можете също да изпратите материала в гореща вода (45 градуса) за един час, добавете течност, докато се охлажда.
  3. Дератизация. Необходимо е за дезинфекция, така че картофите да не са податливи на болести. За това клубените се поставят за 40 минути. в разтвор на калиев перманганат. Приготвя се в размер на 10 литра вода на 0,5 г калиев перманганат.
  4. Ел. В таза се излива хранителна смес, която се състои от съставки като пепел (няколко килограма), пилешки тор (1,5 kg), вода (20 l). Времето за къпане е половин час. В същото време на всеки 5 минути е необходимо да се разбърква картофите във водата и да се върти. След това трябва да се изсуши.
  5. Покълване. Картофите се поставят в 3-литрови буркани, пластмасови бутилки с изрязани или дървени кутии. В същото време е необходимо да се натрупва не твърде плътно.

Първоначално (1,5 седмици), контейнерът се държи в помещение с 18 градуса, след което се почиства до температурата, която е около 12 ° С. Стаята трябва да бъде разсеяна светлина: тя ще помогне за развитието на царевица - зелен пигмент; тя е отровна, но укрепва грудките и ги прави по-устойчиви на негативни фактори.

Методът на поставяне на картофи за посев в тъмно и хладно място преди засаждане

Има и друг начин да покълнат "семената".Тя се крие във факта, че избраните картофи се поставят в тъмно и хладно помещение за 15-20 дни.

Въпреки това, се препоръчва да се използва този метод в екстремни случаи, защото има много недостатъци, кълновете не са много силни, разсадът трябва да чака много по-дълго.

Разочароващи заключения

Разсаждането на картофи в тъмното - не е правилното решение за градинарите. Той има повече отрицателни моменти от положителните. Както е показано от експеримента, издънките са в състояние да се разтеглят силно и отслабват, те са крехки и се счупват. Освен това, картофите са лишени от леко втвърдяване. И някои екземпляри не покълват в бъдеще. Ясната яровизация е по-ефективен метод за приготвяне.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания