меню

17.04.2019

Има ли забрана и наказание за отглеждането на картофи?

засаждане на картофи

Циркулацията на семена, тяхното производство и контрол се превърнаха в приоритетна задача за осигуряване на националната сигурност. Това отчасти се дължи на редовните законодателни инициативи, свързани с личните разтоварвания на летни обитатели. Интересът беше възбуден през 2018 г. от изявлението, че сега собствениците на парцелите няма да могат да използват семена и кунами, събрани самостоятелно за засаждане. Проектът обаче не беше подкрепен, въпреки че бяха направени промени в закона.

Същността на предложението

Преди следващото заседание на Законодателното събрание се съобщава, че служител на Роселхознадзор е предложил предложение за пълна забрана на сеитбата на култури с материал, който не е преминал теста за качество и съответствието с характеристиките на сорта. Това би означавало, че градинарите ще бъдат задължени постоянно да купуват необходимите култури, да съхраняват потвърждения за такива покупки, да показват доказателства при проверка.

Съвет!

Технически доказателство, че вече засадените екземпляри отговарят на изискванията, е твърде трудно.

Предложението също така посочва, че може да бъде наложена глоба в размер до 500 рубли за частно лице и до 1000 за предприемач. Кандидатът ще бъде всяко лице: случаен свидетел, служител на реда, съсед и гост на обекта. В същото време беше предложено внезапните проверки да бъдат разрешени без предупреждение и проверка. Както вече беше съобщено, основната цел беше да се защити здравето на гражданите, които биха могли да навредят на себе си, използвайки нискокачествени семена и грудки.

Окончателно решение

От доста дълго време официалните представители на ведомствата пренебрегваха информацията, не даваха обяснения, което доведе до нарастване на истинска паника сред собствениците на вилите. Въпреки това, в началото 2019 недвусмислено посочи, че проектът не се разглежда като потенциален закон, но дори не излиза извън границите на Роселхознадзор. Вече в държавния орган те считат такава мярка за прекомерна и технически невъзможна. Потенциалните възмущения на гражданите се считат за по-тежки от оправданието на автора на инициативата от гледна точка на възможните ползи.

Засаждането на каквито и да е култури в парцела им от летовниците все още е възможно по начин, който ще бъде избран от тях. Новите промени в административния кодекс обаче показват: категорично е невъзможно да се продават директно и по друг начин да се реализира такъв продукт. Веднага след като производителят влезе в търговски отношения с потенциални купувачи, той преминава от категорията на частните лица към предприемачите. По този начин задължението да се докаже безопасността на продукта. Според закона това може да се направи само ако посадъчният материал е преминал необходимите тестове, не е бил заразен и е напълно съобразен с класа. Отделно посочете, че не е възможно да се разпространяват семена, разсад, резници, грудки, включително цветни култури.

Особено тежко наказание се предвижда за предприемачите, които се занимават със селскостопанско производство в големи райони. Те могат не само да произвеждат посадъчен материал, но и да го купуват от доставчици, които не предоставят сертификати и качествени паспорти.В същото време размерът на стопанството няма значение, отговорността е еднаква за земеделските производители с минимални стопанства и за големите земеделски производители.

Съвет!

Глобите в този случай могат да достигнат 300 хиляди рубли.

Роселнознадзор отбелязва, че официално тази инициатива няма нищо общо. Докато експертите не виждат никаква заплаха за общественото здраве. Още въпроси са неформалната продажба на продукти в елементарни точки. През следващите години подобни инициативи няма да се считат за неприложени.

Собствениците на дачните парцели през 2019 г. могат, без страх от собствените си, да засаждат всякакви култури със собствени семена. А това се отнася не само за картофите, но и за всички други зеленчуци, плодове, цветя, декоративни култури. Инициативата за налагане на глоби съществува, но тя не излиза извън границите на съответния отдел. Съобщенията за новия закон, от своя страна, се оказаха просто „патица“ от информация.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...
засаждане на картофизасаждане на картофи

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания