меню

18.02.2019

Властите са забранили на руснаците да оцелеят от търговията от градината

продажба на зеленчуци на улицата

Началото на 2019 г. в Руската федерация бе белязано от промени на законодателно ниво. Една от неотложните промени беше пълната забрана на уличната търговия без законодателно разрешение.

Руснаците вече няма да могат да продават култивирани продукти от своите градини, какъвто беше случаят до 2019 година. Забраната е в сила от 2017 г., но отговорността и контролът са ниски. От началото на тази година влезе в сила закон, който строго регламентира наказанието за нарушение и предвижда както административна, така и наказателна отговорност.

Законът за забрана на уличната търговия

Уличната търговия с „домашни“ продукти съществува от съветските времена. До 2017 г. в Русия тя на практика не е била нарушавана, регулирана, но не е била подложена на тежка форма на контрол. Всеки гражданин, който отглежда селскостопански продукти, може лесно да реализира излишъка на улицата, където всеки ден минава голям поток от хора.

От началото на 2019 г. е необходимо да се продават продукти, отглеждани за собствени нужди, съгласно федералните разпоредби за забрана на уличната търговия. За да получават доходи от продажбата на отгледани продукти, субектите (гражданите на Руската федерация) трябва да регистрират дейността си на законодателно ниво. Причината за промените е практическа безнаказаност за продажба в неразрешени места. Суровата превантивна мярка е въведена на законодателно и изпълнително равнище.

Важно е!

Според закона гражданите, занимаващи се с продажба на зеленчуци, плодове, консерви, месо, са предприемачи. Така че, трябва да плащат данък.

Превантивни мерки

Нарушаването води до отговорност. Неспазването на Федералния закон за забрана на уличната търговия води до две мерки за задържане:

 1. Налагане на глоба. Поради непълното съзнание на гражданите за приемането на нови закони, за първи път изпълнителната власт таксува нарушител с глоба в размер на 500-2000 рубли (размерът на глобата се определя в зависимост от обема на продадените продукти). Правоприлагащите органи въвеждат личните данни на гражданите в базата данни, за да прилагат по-строга превантивна мярка в случай на повторно нарушение.
 2. Лишаване от свобода. В случаи на повторни нарушения, гражданинът (не) носи отговорност, което носи ограничение на свободата до 5 години. Присъдата за лишаване от свобода се постановява по съдебен ред.

Ако продажбата на „домашно приготвени“ продукти е основният начин да се печелят пари, тогава е по-добре да се подчините на „буквата на закона“ и да се регистрирате като предприемач, като правите вноски в бюджета.

Освобождаване от данък

Плащането на данъци от продажбата на селскостопански продукти, отглеждани на тяхна собствена земя, ще заобиколи гражданите, които имат домакинство, което не надвишава размера в съответствие с Федералния закон № 112 „За личното дъщерно земеделие“. Собствениците на земя могат да продават отглеждани градински култури, преработени храни, птици и говеда.

Важно е!

Ако вашето домакинство не е предмет на нововъведенията, тогава не трябва да забравяте за санитарния и хигиенния сертификат за качество на продадените продукти.

За да получи обезщетение, гражданинът трябва да се свърже с данъчната инспекция, за да издаде удостоверение, което освобождава от заплащане на данък. За да се квалифицира като обезщетение, руснакът трябва да подаде документи в данъчните власти:

 • удостоверяващ собствеността върху декларирания парцел с местоположението и площта;
 • удостоверение за разрешение, издадено от местните власти, че продуктите са отглеждани на обекта и не са закупени;
 • удостоверение от Пенсионния фонд, за предприемачество и други, по искане на данъчния инспектор.

Само чрез събиране на всички документи данъчният инспектор може да издаде разрешително, че можете да продавате градински култури или месо от обекта без заплащане на данък, без да нарушавате закона.

Как да получим разрешение за търговия

Разрешение за продажба, отглеждано във фермата, може да получи всеки градинар. Първоначално е необходимо да се свържете с местните власти за разрешение за продажба на отглеждания продукт. В заявлението за сертификат трябва да посочите мястото, където ще бъде продадено, името на всеки вид продукт, който ще търгува.

Прилагайте отглеждани или преработени градински култури, месото е възможно само в специално обозначени места. Продажба в неразрешено място при наличие на всички сертификати ще се счита за престъпление. Помислете за факта, че сертификатът трябва да посочва всички продукти, които ще продавате. В случай на нарушение на поне една разпоредба по време на изпълнение на документи, наказанието за неспазване на реалността може да бъде до 2500 рубли.

Не забравяйте, че незнанието на закона не е извинение. Дори и да не сте чували за новия закон за забрана на търговията на улицата, това не ви лишава от отговорност. Ако продажбата на домашно произведени продукти е основният доход, тогава е необходимо да се съберат всички документи и да се заплати посоченият данък, отколкото да се игнорират предписанията на закона и да се загуби свободата им.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...
продажба на зеленчуци на улицатапродажба на зеленчуци на улицата
Коментари по статията: 3
 1. Александър

  Ние оцелели. Баба на пътя, за продаден букет от репички, в продължение на пет години в колония.

  отговор
 2. Валери I.

  В данък директно хаос - от летни жители и собственици на частни ферми.

  отговор
 3. гост

  Това е геноцид на руския народ, планиран с цел да унищожи руския човек и гражданин, който има собствено мнение, желанието да работи законно за доброто на своята страна и обществото като цяло, да получи достойно възнаграждение за работата си, а не робски подаръци от магистърската маса. Това, което се случва сега, не може да бъде нормално разбиране. Общата корупция, безотговорност и присвояване на високопоставени служители не познават граници. Степента на недоволство в обществото достигна критична точка: кой и с каква цел води хората към обедняване и възможни протести?

  отговор

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания