меню

Съвети 10.06.2019

Вода от касис: защо, кога и как?

В нашата прогресивна възраст отношението на градинарите към популярните методи често е скептично. Въпреки това, в някои случаи, дори и опитни градинари признават ефективността на стари, доказани инструменти. Такива процедури включват третиране на храсти с касис с кипяща вода. Това обаче трябва да се направи правилно, като се имат предвид някои нюанси.

Как вряща вода влияе на растежа на касис - принципа на действие и ползи

На първо място, топлинна обработка на касис е насочена към унищожаване на бъбречни акари - най-опасните вредители, които не само имат вредно въздействие върху развитието на бъбреците, но и толерират тежко вирусно заболяване - тери. Високотемпературната вода помага за унищожаване на акари (както и на листни въшки и гъбички на брашнеста мана).

В допълнение, наливането на кипяща вода има положителен ефект върху:

  • растителен имунитет;
  • адаптиране към температурни крайности;
  • темпото на възбуждане на бъбреците;
  • увеличаване на броя на дръжките.

Подлежат на тази процедура може да бъде като черно и червено, бяло и жълто френско грозде, които, макар и по-малко, но също подлежат на кърлеж зараза.

Най-важното при термичната обработка на храстите е да не забравяте да спазвате условията и правилата за неговото прилагане.

Времето на процедурата

Горещата вода може да причини изгаряне на растенията. Строго забранено е да се извършва процедурата по време на активния вегетационен период, когато пъпките вече цъфтят. Начинаещите градинари трябва да помнят, че потокът от сок в касиса започва много рано. Точният момент на поливане е труден за повикване, обикновено е март. Най-добрата временна насока ще бъде началото на активното топене на снега, което в някои случаи все още е в градината, а височината на покритието е 5-10 см.

В същото време не се препоръчва през есента да се излива вряща вода върху касиса, тъй като след прибиране на реколтата пъпките са плътно затворени със защитна кора, което прави процедурата безсмислена.

В никакъв случай не трябва да полива храстите с гореща вода през лятото, тя може да унищожи касис.

Поетапно поливане

За да се постигне най-голяма ефективност на процедурата, трябва да се запознаете с подробния алгоритъм за неговото изпълнение.

На първо място, трябва предварително да се подготви място, където водата ще бъде сварена, както и кофи, лейка и термометър. Последното е необходимо да се определи температурата на водата, тъй като поливането на храстите с вряща вода може да доведе до изгаряне на инсталацията, а твърде ниската температура на водата няма да даде желания резултат.

Има и определени изисквания за поливане. Трябва да е метална, с малка цедка. Използването на пластмасови колеги е рисковано, те могат да бъдат деформирани.

Процесът на топлинна обработка е както следва:

  1. Храсти се приготвят за поливане, извършване на санитарна резитба и отстраняване на болни бъбреци.
  2. Корените, които са твърде близо до повърхността на земята, покрити с дъски или поръсени с пръст.
  3. Твърде разтеглените храсти могат да бъдат вързани с канап за по-лесно обработване.
  4. Водата се сварява в кофа, бързо се изважда на леглото в градината и се налива в лейка. Можете да добавите малко количество калиев перманганат или меден сулфат към течността за допълнителна дезинфекция.
  5. Термометърът проверява температурата, която трябва да бъде в диапазона 70-80 ° C.
  6. Клоните са равномерно напоени нагоре и надолу с лейката. Не стойте на едно място повече от 5 секунди, за да не повредите бъбреците.

Поливането с вряща вода е просто упражнение, но в състояние да спаси френско грозде от опасни вредители, защото едно здраво растение е гаранция за добра реколта.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания