меню

Вредители и болести по описание на доматите със снимки и методи за лечение 26.07.2018

Wireworm в оранжерия с домати, какво да направя как да се бори?

червеи

Един от най-опасните вредители на доматите е тел. Така наречените ларва на бръмбар бръмбар, който живее в почвата и се храни с коренища и клубени на градински култури.

Броят на яйчниците и размерът на плодовете върху храстите зависят от здравословното състояние на кореновата система на доматите и ако той е значително повреден, растението може да умре. В резултат на активността на телбод, добивът на засаждане се намалява няколко пъти.

Функции за вредители

червеиБръмбарите за възрастни не причиняват пряко увреждане на доматите, ларвите са опасни. Всяка женска слага до половин и половина яйца. Ларвите се появяват след 3-6 седмици, в зависимост от времето и типа на почвата. Топлият и влажен микроклимат на оранжериите прави условията за парникови условия възможно най-благоприятни за вредителя.

Младите хора имат удължено и меко бяло тяло. През този период ларвите са най-уязвими към биологични агенти. С възрастта, черупката им става по-трайна, придобивайки оранжево-кафяв цвят. В тази фаза насекомите остават в продължение на три години, а черупката се появява през четвъртата година. Дори в условия на открит терен, ларвите не се страхуват от зимните студове, изкачвайки се в почвата на дълбочина от половин метър.

Телбодът е алчен, особено опасен за засаждане на дву- и тригодишни ларви. По принцип, вредителят се храни с корените, но прониква в дръжката, достигайки до издънките и дори до цветята на доматите. В този случай, ларвата може да достигне 5 см дължина, сериозно увреждайки растителната тъкан.

В храсти от домати, засегнати от тел, растежът се забавя, къдриците, пожълтяват и изсъхват. Започва гниене на тъканите около гризаните от ларвите движения. Растенията стават по-уязвими към гъбични и бактериални заболявания.

Важно е!

От ларвите на доматите могат да се преместят в други култури. Пшеница, слънчоглед, царевица и ечемик, както и някои от корените - картофи, цвекло, моркови и лук - са засегнати от тел.

Начини за борба с тел

Екскрецията на насекоми е възможна само с интегриран подход към борбата, включително третиране на растения и почви с инсектициди, използване на капани и агротехнически техники.

Агротехнология в борбата срещу вредителите

Смята се, че е почти невъзможно да се изхвърли тел от мястото, затова всички агротехнически мерки трябва да бъдат въведени в постоянния план за грижа за най-уязвимите култури. По този начин популацията на вредителите е сведена до минимум.

Есенно копаене (подходящо само за оранжерии със сгъваем дизайн).

Необходимо е да се изчака стабилни студове, да се изкопае почвата до дълбочина 15-20 см и веднага след това да се премахне подслона. Ларвите, които не са имали време да отидат в дълбоките слоеве на почвата, ще бъдат на повърхността и ще замръзнат. Но трябва да се отбележи, че жичният червей оцелява при температури от -2 ... -4 ° C в продължение на няколко дни.

Азотна добавка

В рамките на борбата с тел в почвата се влагат само минерални торове, съдържащи минерали: амониев сулфат, амониев нитрат и карбамид. Процедурата трябва да се извършва през пролетта, преди засаждане на домати в оранжерията. Торове се разпръскват сухи по повърхността на почвата и се копаят. След това леглата трябва да се поливат.

Избор на "съседи"

спанакДо доматите трябва да бъдат засадени растения, които тел не харесва - бобови растения, бяла горчица, репичка, спанак, рапица. Между редовете можете да сеете едногодишни цветя - далии, фацелия, лупина. От многогодишни растения годни детелина, люцерна, сладка детелина.

плевене

Рядкото разхлабване в земята създава благоприятна среда за тел.

Отстраняване на плевели

Живката се храни не само върху култивирани растения, но и върху някои плевели, най-вече предпочитайки пълзяща пшеница. Необходимо е да се изчисти площта на плевелите, за предпочитане, докато се отстраняват тревите от земята. Събраните плевели трябва да се изгорят, тъй като ларвите могат да бъдат намерени в техните стъбла.

Капан за тел

Най-лесно е да се привлече вредител в капан през период, когато ларвите все още не са влезли в земята за зимата, а храната е оскъдна, т.е. след прибирането на реколтата от домати. След изваждане на върховете и корените от градината е необходимо да се погребат няколко картофени клубена в различни площи за засаждане. Дълбочината на стръвта е 10-15 см. Тези зони трябва да се поливат няколко пъти, за да привлекат повече ларви. След 3 дни картофите се изкопават и изгарят, а на други места се поставят нови грудки.

капанКартофите могат да бъдат прободени с пръчка или завързани с въдица, за да се улесни процедурата по екстракция. За по-голяма надеждност се препоръчва третирането на клубените с отрови, които се използват за защита на картофените насаждения - Prestige, Celeste, Cruiser и други.

Вместо картофи, можете да използвате цвекло, моркови или да сеете царевица или маруля след прибиране на реколтата. Растенията трябва да бъдат изкопани преди началото на студеното време, така че жичният червей няма да има време да отиде в земята. Тор и слама са подходящи от нехранителни примамки: разпръсквайки ги на малки групи на легла, след няколко дни под тях се срещат клъстери ларви. Всички капани трябва да бъдат изгорени.

Внимание!

Въпреки факта, че вредителят обича мокрите почви, не трябва да се опитвате да „пушите” ларвите, лишавайки растенията от поливане. Първо, липсата на напояване ще има отрицателно въздействие върху обема на реколтата и вкуса на плодовете на доматите. Второ, изсушаването на почвата ще изтласка телника да се движи от корените до стъблата, което само ще влоши положението.

Химическа обработка

Да се ​​прибягва до преработка на насаждения от домати по химически начин трябва да бъде само с голяма инфекция с тел. Необходимо е да се изберат вещества, които не се натрупват в почвата и плодовете. Те включват:

подготовка активна съставка метод на приложение
"Ахтар" тиаметоксам Можете да кандидатствате по два начина:

1. За пръскане на храстите (валидно за един месец), трябва да се разреждат 1,2 g от продукта в 10 литра вода.

2. За поливане засаждане (валидно за 1,5 месеца) използвайте 0,04% разтвор на лекарството.

"Диазинон" диазинон

 

Растенията се поливат с 60% разтвор в началото на вегетационния период. Осигурява защита от тел в продължение на 3 седмици.
"Bazudin" Смес от 1 част от препарата и 3 части пясък трябва да бъде вградена в почвата преди засаждане в размер на 60 g на 10 m2. Ефектът продължава около 6 седмици.
"Provotoks" За 2-4 грама от средствата в суха форма, поставени в дупката преди засаждане на разсад в оранжерията.
"Форс" тефлутрин Лекарството се прилага върху почвата по време на пролетното изкопаване (15 g на 10 m2). Срокът на валидност е около 1,5 месеца.

Биологични агенти

развалени доматиТези средства се извличат от тъканите на растенията след изтичане на срока на годност и няма да отровят реколтата, ако не ги използвате по време на периода на плодност. Но всички вещества са токсични, следователно, по време на обработката на засаждането трябва да се спазват мерките за безопасност.

В оранжерия във всички случаи се препоръчва, ако е възможно, да се даде предимство на биологични препарати върху токсични химикали. За борба с жичен червей можете да използвате:

 1. "Nemabakt" - съдържа бактерии и нематоди, паразитиращи върху ларвите. Опаковката на лекарството се разрежда в кофа с вода. Този обем е достатъчен, за да се справят с 1 излитане.
 2. "Metarizin" - съдържа ентомопатогенна гъба, която инфектира тел.В допълнение, лекарството е торфен тор, който подобрява качеството на почвата. Разредете 1 g на литър вода, поливайте леглата след събиране на 0,5 литра на 5 m2. Процедурата се извършва по време на есенното или пролетно изкопаване на почвата.

Народни рецепти

"Домашни средства" са по-малко ефективни от специализираните лекарства, но са подходящи за предотвратяване и контрол на малка популация от вредители.

 1. Калиев перманганат Преди засаждане разсад в оранжерия във всяка ямка, се налива 0,5 литра бледо розов разтвор на калиев перманганат (около 5 г прах в кофа с вода).
 2. Лук или горчица. Можете също така да поставите в кладенците за засаждане на разсад с шепа лук кори или половин чаена лъжичка горчица на прах.
 3. Нетълс. 1/2 кг мляна коприва (без семена) се излива с кофа с вода и се оставя за половин ден. След филтриране на инфузията водата от домати. Копривата може да бъде заменена с глухарче или подбел - 200 г на 10 литра вода. Поливането с инфузии се разрешава 3-5 пъти на сезон, но не повече от 1 път на 2 седмици.
 4. Змийското мляко. 100 г суровини на 10 литра вода, настояват 30 минути. След като течността стане кафява, можете да започнете да напоявате.

предотвратяване

Предотвратяването на жичните червеи е по-лесно, отколкото да се отървете от вредителя. Ето защо, при планирането на засаждането на домати, си струва да се разгледат както препятствията, така и появата на ларви в почвата.

 • Не пренебрегвайте процедурата за варене, както и въвеждането на бакпулвер в почвата - вредителят предпочита кисели глинени или глинести почви. Освен това, леката почва с неутрална киселинност е идеална за отглеждане на домати.
Съвет!

В парникови вредители, като правило, попада заедно с почвата или оборски тор. При обновяване на почвения слой в приюта е необходимо да се провери новата земна смес, да се изкопаят няколко картофени клубени в нея за два или три дни.

 • Биологичната почва е добра среда за телените червеи. Необходимо е да се ограничи внасянето на тор в почвата и да се даде предимство на течния вариант на тора.
 • В условията на затворена земя, е трудно да се прибегне до помощта на естествени врагове wireworm - цици, топове или скорци. Но след прибиране на реколтата, пилетата могат да бъдат пуснати в оранжерията, птиците ще изберат част от ларвите.
 • Сортове домати с плодове от розово и бордо тонове, като правило, не са податливи на увреждане от ларвите на щрауса.
 • Не спестявайте място в оранжерията поради плътността на засаждане. При такива условия доматите получават недостатъчно хранене и светлина, докато тенисът е предимно опасен за отслабените растения.

След като е намерил жици в земята, човек трябва да се настрои на дълга и трудна борба. Не е възможно да се отстрани вредител в един сезон, но след 2-3 години системно провеждани мерки срещу него, е възможно да се постигне намаляване на населението на насекомите до незначителен брой. Желателно е да се използват всички средства за борба, с изключение на химически обработки, в комбинация, това ще осигури бърз и стабилен резултат.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания