меню

Вредители и болести по описание на доматите със снимки и методи за лечение 26.07.2018

Eden (оток) на домати от какво и какво да правя?

лист, засегнат от домати

Под въздействието на кореновия натиск водата, образувана поради високата влажност или прекомерно напоената почва, се издига нагоре по растението. По този начин се развива едема - едематозно състояние на листата и стеблото, произтичащо от пренасищането на листата с влага.

Симптоми на заболяването

болни едеми на доматиОтглеждане на листата на домати, наподобяващи бяла мухъл - тревожен симптом, който може да показва наличието на такова заболяване като оток. Болест oedoma популярно нарича "капка". Това се дължи на факта, че се проявява под формата на малки подути туберкули по листата и дръжките на доматите. Такива лезии изглеждат воднисти, въпреки че са доста плътни на допир.

Поражението на дръжките на доматите често прилича на бяла плесен. Точките на стъблото на растението могат да се появят с пунктир или изцяло да покрият стъблото, което води до усукване. Въпреки поражението, цветът на растението остава непроменен.

Причини за оеда

Гъбата, инфекцията или бактерията изобщо не са причина за увреждане на растенията. Има оток поради липсата на осветление и топлина, което е необходимо за доматите, както и поради силно влажната почва.

Корени от домати в такива условия са склонни към смърт, което води до недохранване на наземната част. Тези части на растението, които са получили хранителни вещества от мъртви корени, и са покрити с туберкули.

Важно е!

Често тези растения, които се намират под осветлението и стоят много близо един до друг, страдат от лезия.

Появата на оток може да бъде улеснена както от прекаленото поливане на растението, така и от температурата на въздуха и влажността му. Например, засадили са едно растение в слънчев ден и естествено я поливали добре, но след известно време започнало да вали силно. Земята се охлажда и слънцето е необходимо, което не е там, и така се развива ейда.

Как да защитим доматите от увреждане: лечение и профилактика

засегнати листа от доматиОтокът се характеризира с факта, че засегнатите участъци от растението не се възстановяват и не се спускат след известно време. Не е необходимо да се лекува това заболяване, тъй като то не е заразно и не влияе върху добива. Въпреки това, съществуват методи, които ще поддържат растенията по един добър, здравословен начин.

Както се оказа, няма специални начини за справяне с оток. За да се предотврати това увреждане, е необходимо да се коригира обема на напояването и неговата редовност. Необходимо е да се организират подходящи условия за доматите: да се даде повече светлина, да се разрохка почвата след поливане и да се даде достатъчно място на растенията, като се засадят.

Циркулацията на сух въздух между редовете на разсад не позволява образуването на болести. Необходимо е да се нормализира нивото на влажност. Вентилацията трябва да се извършва внимателно. Земя с добър дренаж ще бъде отличен превантивен оток.

Какъв вид домати да изберете

Доматите обичат топлината, поради което много градинари предпочитат да ги отглеждат в оранжерии. Въпреки това, условията за отглеждане на оранжерии за домати се отличават с редица характерни черти: повишена влажност на въздуха, липса на голямо количество светлина, както и чести промени в температурните условия.

Съвет!

Парниковите условия не са подходящи за всички видове домати.Неправилно подбраният сорт не може да донесе плод, а само разстройство за градинарите.

Домати, адаптирани към екстремни парникови условия:

  • "Jari";
  • "Благовест";
  • "Джина";
  • "Съюз 3";
  • "Кавалер";
  • "Съюз 8";
  • "Shustrik".
  • "Моят приятел".

Правилно подбрани сортове домати, както и компетентни грижи ще ви позволи да получите добра реколта.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания