меню

Вредители и болести по описание на доматите със снимки и методи за лечение 14.08.2018

Доматите са заразени с нематоди, какво да правят?

нематода

Опасен вредител на градински култури и домати, включително нематоди, способни в най-кратки срокове да унищожат повечето от насажденията. Важно е да се знаят основните начини за справяне с тях и превантивни мерки за предотвратяване появата на червеи на обекта.

Описание на вредителите

Нематодите са представители на голяма група кръгли червеи, живеещи свободно, както и паразитни върху животни и растения. За растенията опасността е представена от три вида кръгли червеи:

 • лист;
 • галичен (корен);
 • стъбло.

Парникови домати най-често са засегнати от южния нематод, който се храни на сока на растението. Това е червей, не по-дълъг от 2 mm. Ларвите на вредителите мигрират в почвата, проникват в тъканите на корените на доматите, растат до възрастни женски, отново слагат яйца. След кратко време подутите корени се появяват върху увредените корени на доматите - галите, които стават кафяви. В рамките на тези неоплазми паразитите излюпват ларвите и постепенно се появяват няколко поколения нематоди.

Корените са силно разклонени, плитки, коренът на брадата се появява (появата на нишковидни нови корени), язви се образуват на повърхността на галите, което постепенно води до смъртта на корена. Растежът на доматите се забавя, растенията изглеждат депресирани, болни, образува се малко цвят, получените плодове не се увеличават. След това растенията умират.

Нематодите имат висок биотичен потенциал, при благоприятни условия женската слага до 2-2.5 хиляди яйца за 2-4 месеца. По време на сезона се развиват 1-12 поколения вредители, а насекомите са устойчиви на температурни промени и висока влажност.

Опасността от вредител е не само, че нематодите унищожават растенията, но също и че носят фитопатогенни микроорганизми, които причиняват инфекции. Контролът на насекомите се усложнява от факта, че по време на техния жизнен цикъл те преминават през няколко междинни форми с различни биологични характеристики и е трудно да се намери ефективно средство за унищожаване.

Симптоми на увреждане на доматите от нематоди

Паразитите увреждат главно доматите, които растат в оранжерията, въпреки че в зоните, заразени от нематода, растенията на откритите хребети също страдат от вредителя.

Първият признак на увреждане е увяхването на растенията през деня, особено в слънчевите дни. По външен вид той прилича на verticillis или fusarium. По-близо до нощта, листата възстановяват еластичността, така че градинарите често мислят, че причината за увяхването е висока топлина.

В увредените растения, след 10-12 дни, корените започват да „пълзят“, а цветът им е зелен или бял. При изкопаването на домати на корените се откриват удебелявания и подуване. Сливането на малките жлебове в сингала - големи образувания, показва, че степента на увреждане на растението от вредителя е висока и такива домати са унищожени.

Борба с нематоди

При първите признаци на кръгли червеи, засегнатото растение е внимателно изкопано и изгорено. Препоръчително е да се отстранят растящите домати близо до (в радиус до 1 метър), за да се елиминира рискът от тяхното унищожаване. Почвата на това място се поръсва с вряща вода, отстранява се растителни остатъци и се изгаря.

През есента, след прибирането на реколтата, се препоръчва да се засаждат леглата в оранжерията със сидерати (зърнени култури), а след това, в началото на първото студено време, да се изкопае мястото, закърпване на културите в почвата.

При такива условия, яйца на вредители, ларви и възрастни нематоди са замразени.

химични агенти

За да се отървете от паразити използвайте специални препарати нематоциди, действащи върху нематоди през кожата или дихателната система. означава:

 • метилбромид;
 • nemagon;
 • малатион;
 • линдан.
Внимание!

Препоръчаните химикали са силно токсични и се използват в строги дози в големи оранжерии.

Нанесете според инструкциите, докато засаждането на това място е разрешено само за следващия сезон.

Биологични агенти

Препоръчват се следните биологични продукти:

 • Fitoverm P;
 • Nematofagin.

Активната съставка на Fitoverm е аверсектин С, поради което паразитите и смъртта настъпват при вредители. Инструментът е удобен, защото е ниско токсичен, насекомите не свикват с лекарството. Привеждане на прах в кладенеца при замяна на засегнатите растения (нормите са посочени в инструкциите), за да се предотврати инфекция от нематоди, поръсете преди засаждане на разсад домати.

Нематофагинът е препарат, съдържащ мицела на хищническата гъба Arthrobotris oligospora, който образува мрежови хифи за улавяне на кръгли червеи и ги унищожава. Предлага се в течна форма, внася се в почвата при пораженията на нематодните увреждания, норма: 20 ml на доматен храст. Nematofagin с Trichodermine дава добър ефект.

Народни средства

За да унищожите паразитите, разпръснете почвата с вряща вода (дълбочина - до 18-20 см), след това покрийте обработените места с филм. Няма гаранция за смъртта на всички вредители, но някои от тях умират.

предотвратяване

Използвани превантивни мерки:

 • дълбоко копаене на почвата през есента;
 • дезинфекция на земя в оранжерия с калиев перманганат, разтвор на Nematofagin;
 • засаждане в близост до растения домати, плаши нематоди - Tagetes, невен.

Важно е да се почистят растителните остатъци във времето, да се наблюдава сеитбообращението на почвата, да се избират сортове и доматени хибридиустойчиви на нематоди. Предотвратяването на появата на опасен вредител е по-лесно от борбата с него.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (1 оценки, средно: 5,00 от 5)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания