меню

Отглеждане на домати 11.09.2018

Кръстоцветни сидерати за домати

Кръстоцветни сидерати

За да се прибере добра реколта от домати без използването на химически минерали, е възможно да се приложат торовете с зелен тор. Всички вещества, необходими за активен растеж, ще попаднат в тъканите на доматите, когато бъдат вградени в почвата на отглежданата култура.

Освен това, след процеса на екологизиране, развитието на патогени в почвата се преустановява и вредителите напускат засадената площ.

предимства

Алтернатива на химичните торове има много предимства, когато се използва.

 1. Кръстоцветните зелени торове осигуряват нормално азотно хранене за доматите. Чрез този процес реколтата не само се увеличава, но и увеличава съдържанието на ценни протеини.
 2. Те насищат растенията с фосфор, който контролира обменните процеси в доматите, като ги насища с енергия.
 3. В процеса на отклонението кръстоцветните растения сами по себе си натрупват магнезий, сяра, калций. След вграждането на тревния тор в почвата натрупаните вещества се прехвърлят в доматите.
 4. След вграждане на тор в земята, допринасят за бързото нарастване на вегетативната маса на доматите. В крайна сметка, кореновата система на „естественото хранене” привлича ендофитни микроби, които произвеждат азот, което насърчава активния растеж на листата и стъблата.
 5. Естествените торове възстановяват почвеното плодородие, увеличават основното органично вещество в него, което съдържа хранителни вещества. За песъчливите почви това е особено важно, тъй като всички полезни вещества се измиват с вода в долните слоеве на почвата. След това доматите остават без основните хранителни вещества: азот, фосфор и калий. Дългата коренова система от кръстоцветни естествени торове достига до голяма дълбочина, като издърпва до горния слой всички необходими компоненти, които доматите по-късно ще се хранят.
 6. В резултат на зелените съединения, важни за растежа на домати, действат много по-дълго от конвенционалните минерални торове.
 7. Азотните съединения, отделяни от растенията, са безопасни за човешкото здраве и околната среда.
 8. Кръстоцветните сидерати се хранят с групи от полезни бактерии, които играят основна роля в почвеното образуване, формирането на неговата плодовитост, отделят биогенни елементи, които използват доматите през целия вегетационен период.
 9. Доматите, отглеждани на кръстоцветни сидерати, не съдържат соли на азотна киселина, които са напълно безопасни за човешкото здраве. В същото време, след отглеждането на земите след посевите на зелен тор, вкусовите и хранителните характеристики на доматите се засилват в сравнение с плодовете, използвани при отглеждането на минерални торове.
 10. Коренната система на кръстоцветни сидерични култури произвежда специфични химически съединения, които инхибират покълването и развитието на плевелни семена.
 11. Неомаслената зелена маса на кръстоцветните торове е подобна на състава на скъпия тор - хумус от крава. Въпреки това, в същото време, храненето на зелен тор съдържа в основната си формула калий и фосфор, които не присъстват в изгнили мулеини.

недостатъци

Практически няма сривове при отглеждане на сидератовете. Единственият съществен недостатък е, че растенията трябва да бъдат погребани в земята преди цъфтежа, така че растителните торове да не разпръскват семената и да не се превръщат в „плевели”.Което ще бъде трудно да се отървем от.

 

 

Важно е!

Използването на всяка една сидерична култура е по-малко ефективно от комбинирането при засаждане на няколко вида растения.

Видове кръстоцветни зелени торове

Кръстоцветните зелени торове преди засаждане домати най-често засяват горчица и маслодайни репички, които се различават по скоростта на косене. В рамките на 30-50 дни след засяването растенията са готови за вграждане в почвата.

горчица

Едногодишна култура, достигаща височина 55cm-65cm, увеличава мощната вегетативна маса. Листата му са годни за консумация, а в някои страни се използват за приготвяне на салати.

Вещества, секретирани от растения, неутрализиращи патогенни спори и микроорганизми. Засяването на семената и разораването на културата преди засаждането на домати ще намали броя на патогенните бацили от спорите на мозайката и фитофтората в земята.

 

Семена от репички

Мощните корени на това растение се справят добре с всяка трева, като я изваждат от площадката. Има способността бързо да расте вегетативната маса, цъфтят в рамките на 50 дни след засяването. Siderat потиска покълването на плевелните семена, обогатява почвата с безвредни азотни и микроелементи, потиска развитието на патогени, увеличава броя на полезните микроорганизми и земните червеи в почвата.

изнасилване

Растение с много дълга коренова система, която извлича фосфор, магнезий, сяра от дълбоките слоеве на почвата и акумулира вещества сама по себе си. И допълнително обогатява почвата с елементи, дава им на домати в лесно смилаема формула. Насища почвата с кислород, образува полезна растителна биомаса. Поради съдържанието на етерни съединения, тя неутрализира причинителите на коренната гниене.

изнасилване

Заводът е сидерат, който е приложим за отглеждане на всякакъв вид почва. Предназначен е за зимно засаждане на бъдещи домати. Средната култура, подобряваща свойствата на почвата, повишаване на производителността. Коренната система на растението се натрупва в себе си макро и микро елементи, не позволява да ги измие в дълбоки слоеве заедно с разтопената вода. Благодарение на своята вегетативна маса, той създава надежден почвен подслон от замръзване.

Време на засяване и влагане

При сеитбата е важно не само изборът на кръстоцветни сидерати, но и методът на неговото отглеждане. Така например:

 • Използването на siderates в оранжерийни структури е различно от засаждане на растения на открито. Рапица или рапица се засяват след пълно събиране на домати в края на септември - началото на октомври. Зеленият тор насища почвата до началото на април;
 • горчицата и маслото от репички се използват за хранене на домати по всяко време на годината. Разсадът се засажда директно в района, засаден с растения, а когато растенията растат до 25-30 см, те се орат в почвата или се събират в компост;
 • Рапицата има мощна коренова система, която изсушава почвата. Ето защо, тревата трябва да се засява през септември и да се изсече в края на октомври.
Важно е!

Ако на парцела се отглежда изнасилване, не се разрешава да се отглежда зеле, репички, рутабага, ряпа върху него.

Алтернативен siderata

В допълнение към кръстоцветните растения, е възможно да се засяват култури от зелен тор преди засаждане на домати:

 • овес;
 • ръж;
 • лупина;
 • Phacelia;
 • невен;
 • елда;
 • амарант.

Систематично прилагане на кръстоцветни култури от зелен тор върху домати, за две или три години, е възможно да се постигне подобрение в почвата и пълна неутрализация на патогените и вредителите.

 

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...
Кръстоцветни сидератиКръстоцветни сидерати

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания