меню

Съвети 24.06.2019

Защо зелето не е вързано в зелето?

pochemu-Ne-zavyazyvaetsya-Кочан

Зелето е вкусно зеленчуци с висока хранителна стойност. Той е засаден в почти всяка градина, понякога в няколко легла и внимателно поддържан, с надеждата да получи богата реколта. Въпреки това, надеждите не винаги са оправдани - по някаква причина зелената красота не е свързана с главата, а само расте. Как да се хранят растенията и как да им помогнем да произвеждат плодове.

Причините за отсъствието на яйчника

Ако са създадени необходимите условия за зелето, се спазват агротехническите правила, след което средата на растителната глава се формира бързо и правилно. Спирането на растителността може да настъпи поради редица фактори:

 • използването на нестандартни семена;
 • избран е неподходящ парцел;
 • киселинна реакционна среда;
 • дефицит на микронутриенти;
 • неспазване на правилата за напояване;
 • треска;
 • болести и паразити.
Rassada-kapusty

Семето на хибридите не дава пълна здрава реколта. При закупуването на семена трябва да се подхожда отговорно, като се обръща внимание на информацията на гърба на опаковката, а не на атрактивно обещаващо покритие. По-добре е да ги купувате в доказани магазини за градинарство.

Зеленчуците обичат слънцето. Парцелът, на който се планира засаждане, не трябва да се засенчва - това предотвратява растителността. Тясно засадените храсти също предотвратяват образуването на яйчниците. Растителни семена култури могат да бъдат в неутрална почва, вар няма да бъде излишно.

Интересно!

Липсата на микроелементи не позволява на листата да се свиват. Необходимо е да се прилагат фосфорни, калиеви и калциеви препарати към почвата. На едно място, културата може да се засажда не повече от веднъж на всеки три години. Тя расте добре в райони, където преди да се отглеждат картофи, моркови, лук, краставици.

Зелето е устойчиво на студ и не толерира топлина. Когато температурата надвишава 25 градуса, настройката на главата се забавя, а при 35 главата изобщо не се образува.

Когато се образува розетката от листа, растението се нуждае от обилно поливане, но е важно да не се напълва. Зелените листа са големи, а кореновата система е малка. През деня храстът може да изпари до 5 литра вода, но няма време да компенсира това потребление от корените си.

По-лесно е зелето да абсорбира влагата сутрин или вечер, докато няма изпарение. Културата е най-добре напоена по това време. И за по-добро снабдяване на корените с въздуха и влагата, почвата около тях трябва често да се разхлабва.

Зелето е предразположено към болести и нападение на паразитни насекоми. Те разрушават вилиците в началото на растежа.

Гъбични заболявания Вирусни заболявания Насекоми паразити
Зелето от Кила Мозайка от карфиол Зелената листна въшка
peronosporosis Мозайка от ряпа Зелето
Fusarium  — Кръстоцветна бълха

Да излезете навън

За да получите добра реколта, да се грижи за зеле трябва да започне дори при подготовката на почвата. Важно е да се избере оптималното място за културата - отворено, с неутрална реакция на околната среда.

Лечение на заболявания

След засаждането на разсад в земята е необходимо от време на време да се третират със специални разтвори, за да се избегне развитието на болести и появата на паразити.

Важно е!

В случай на гъбична инфекция на зеле, е необходимо да се отстранят заразените екземпляри, а останалите да се обработят фунгициди. Спорите на гъбичките остават в почвата в продължение на няколко сезона - важно е да се наблюдава сеитбообращение и да се отстраняват остатъците от растителността от земята.

Вирусни заболявания са много по-рядко срещани, разпространяват се много бързо и не могат да бъдат излекувани. Културата ще бъде напълно изгубена.

болест капусти

Инсектициди срещу мозайка са безнадеждни, така че най-добрият начин за борба с вирусите е да се предотврати:

 • дезинфекция на семена;
 • своевременно отстраняване на засегнатите екземпляри от почвата;
 • отстраняване на плевели, които могат да носят вируса;
 • борба с паразитите.

Обикновено градинарите носят мозайка върху инвентара на градината от болни растения. В допълнение, инфекцията се причинява от смучещи паразити.

Топ дресинг при формиране на главата на зеле

Оплождането е необходимо на всеки етап от растежа и узряването на зелето. Но най-важният период е преди узряването. Оттогава досега трябва да се приложат препоръчваните норми излишъкът от компоненти няма да се отрази по най-добрия начин върху храстите, листата ще растат, но главата няма да се образува.

подкормка капусти

Ранните сортове зеле повече от други се нуждаят от тор преди да се върже главата на зелето. 14 дни след първото оплождане, зеленчуците могат да бъдат подпомогнати чрез добавяне на:

 • нитрофосфата;
 • пепел;
 • тор;
 • инфузия на птичи тор.
Съвет!

Фосфорът помага на зелето да натрупва вещества, полезни за образуването на яйчника. Ако културата се отглежда в оранжерии, тя се храни само с минерали, без да се добавя органична материя.

Биологичната зеле се желае да се произвежда поне 3 пъти на сезон. Обикновено се използва кравешки тор:

 1. 2 седмици след засаждане на разсад.
 2. Преди да образуват глави.
 3. 3 седмици след второто хранене.

По време на второто и третото хранене дървената пепел се добавя към оборски тор в размер на 40 g на 10 литра вода. За стимулиране образуването на яйчниците се прилагат азотсъдържащи торове заедно с органичната материя. Когато храстите имат 10 листа, азотът се заменя с калиеви торове.

За да се случи точно навреме, е необходимо да се приведат условията за живот на зелето до оптимално за инсталацията, колкото е възможно по-близо. Изключително важно е да се следи здравето на храстите и да се премахват заразените екземпляри. Оплождането трябва да бъде постепенно и умерено.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...
pochemu-Ne-zavyazyvaetsya-Кочанpochemu-Ne-zavyazyvaetsya-Кочан

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания