меню

Отглеждане на домати 28.11.2017

От какво зависи вкусът на доматите, как да се получи ароматна реколта?

Когато дегустирате отглежданите плодове, колко често хората се разочароват и задават въпроса: „Какво можем да направим, за да гарантираме, че доматите са не само плодотворни, но и вкусни?“

Какво влияе на вкуса

Както често засаждане на определен сорт и получаване на плодове, ние сме разочаровани. Но вчера бяхме уверени, че този сорт е тестван от производителите на време и зеленчуци и не може да се провали.

Факт е, че едни и същи сортове проявяват данните си по различен начин и са значително повлияни от:

 • регионални особености;
 • изменението на климата;
 • тип на почвата;
 • ниво на напояване;
 • баланс на хранителните вещества.

Важно ли е сортът

Опитните производители на зеленчуци са забелязали, че изборът на нови продукти през последните години е значително по-малък по вкус към добрите, старите сортове от миналия век, когато доматът разтопи вкуса и миризмата на домат, и не прилича на нещо плътно и восъчно.

За съжаление, в търсене на доходност и преносимост, в името на големите производители, животновъдите са загубили своя "нос", но сега те се опитват с цялата си сила да намерят и върнат изгубените качества.

Има, разбира се, домати с много вкусна и приятна пулпа. Сладки, с характерния си аромат, оранжевите плодови домати са много вкусни, в които нивото на органичните киселини е не само ниско, но и балансирано. Именно тези сортове са предназначени за бебето и диетата.

Фактът, че розовите домати са много по-вкусни от червените, също не е тайна. В този случай генът на вкуса и цвета работи в двойка и това е осезаемо.

Раирани и черни домати имат специфичен, интересен вкус, но са и "аматьор".

Оказва се обаче, че сортът е стар и доказан, а вкусът е загубен.

Вижте също: Поликарбонатни парникови домати, най-висок клас

Регионална мъдрост

Посещавайки южните райони и опитайки сладките и ароматните плодове от домати там, зеленчукопроизводителите се опитват да донесат семената в дома си и да се опитат да ги отгледат.

Понякога разликата в регионалното споразумение е равна на хиляди километри и след като е отгледала домати, зеленчукопроизводителят е разочарован.

Това се случи, защото някои сортове и хибрид препоръчва се за отглеждане във всички климатични зони, други в определени и пренебрегвайки това, се губи:

 • вкус;
 • миризма;
 • добиви;
 • устойчивост на заболявания.

Значението на условията на отглеждане

Безспорно е, че ако метеорологичните условия не са в полза на топлолюбивите култури за отглеждане на доброкачествена, здравословна и вкусна реколта е почти невъзможно.

Трансформациите на прости минерали в въглехидрати се извършват по време на определени биохимични процеси в клетките и тяхното преразпределение в целия растителен организъм. За да се осъществят оптимално тези процеси, са необходими определени условия:

 • температура;
 • слънчева инсолация;
 • влажност.

Тъй като на юг първите две точки са нормални, а третият е регулиран от човека, доматите могат да покажат целия си генетичен потенциал и да отглеждат вкусни и сладки плодове. Северните райони са съвсем друг въпрос, човек не може да направи без човешка помощ тук.

Създавайки условия за затворена земя, човек се опитва да разпредели независимо индикаторите за температура и влажност, като се опитва да достигне възможно най-близо до оптимума.

Доматено хранене и вкус

Вкусът на доматите зависи от почвата, върху която се отглежда доматеното растение.

Киселите торфени почви са напълно неподходящи, а недостигът на калий, или ако не е в състояние да го асимилира, ще направи доматите безвкусни и безвкусни.

Особена роля играе подготвителната подготовка на почвата, пренебрегвайки която е невъзможно да се осигури баланс на хранителните вещества с помощта на превръзки.

Ако почвите имат лоша хранителна стойност, е необходимо предварително да се подготви почвена смес, която да се прилага локално, под всеки храст. Съставът на почвата включва:

 • зрял хумус (крава, кон, прасе) - 1 част;
 • пресен компост - 2 части;
 • дворно място - 1 част;
 • пясък, голям, река - 1 част;
 • пепел от пещ - 0,250 kg за всяка кофа на сместа;
 • суперфосфат - 1-ви. лъжица или двоен суперфосфат - 1 ч.л.
 • калиев сулфат - 1 супена лъжица. лъжица;
 • доломитово брашно - 1 супена лъжица. лъжица, ако е известно предварително, че почвата е кисела.

При засаждане на разсад ние поставяме част от хранителната смес на дъното на засаждащата яма, а останалата част от коренището на растението се залива с останалата част от сместа.

Вижте също: Как да се хранят разсад домати, за да бъде дебеличка?

Място на разтоварване - има значение

Фактът, че доматите цъфтят красиво и връзват плодове в ажурна сянка, и дори там, където слънцето рядко изглежда, не е тайна. Въпреки това, такива домати никога няма да бъдат вкусни и сладки.

При избора на място за кацане е необходимо да се даде предимство на мястото:

 • по-ярка;
 • топло;
 • слънчева;
 • защитени от северните ветрове.

Най-малкото засенчване ще доведе до недостатъчно натрупване на сухо вещество.

Ако изборът на места за разтоварване не е голям, а вие искате да отглеждате домати, тогава трябва да се опитате да засадите така, че доматите да подчертаят поне лъчите на изгряващото слънце, в това той е много подобен на розите.

Влага и вкус

Ако годината е изключително мокра и в периода на узряване, доматите постоянно се валят, на практика е невъзможно да се постигне сладост и екстри от плодовете.

Ако времето не е доволно от дъждовете, тогава поливането трябва да се извърши от човека. Това агротехническо събитие също има свои изисквания.

Поливането трябва да се извършва:

 • 2 пъти седмично;
 • обемът на водата трябва напълно да овлажнява цялата земна стая под кореновата система;
 • водата трябва да бъде топла;

Ако доматите се отглеждат на леки почви, поливането се извършва по-често.

Вижте също: Сортове домати от сибирска селекция със снимки и описания

Броят и качеството на плодовете

Не е тайна, че сортовете салата от домати имат по-изразен, сладък и богат вкус от тези, предназначени за преработка и търговско производство. И това е салата домат, който се образува в един или два издънки, а не храст без образуване и pasynkovaniya.

В преследването на реколтата, стоковата шахта, е невъзможно да се отглежда вкусен домат. Растението, като се грижи за плодовете си, провежда преразпределението на въглехидратите във всички домати, които са започнали, в крайна сметка - много и не.

Съвсем друго е, когато яйчниците носят 3-4 плода, успяват да усвоят хранителни вещества, светлина и топлина, и да дадат всичко на вкусен и сладък домат.

Видео за това, което влияе на вкуса на доматите

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания